Do aukcie ide Brežnevov vodičský preukaz

S vyvolávacou cenou 1,5 milióna rubľov (asi 21 000 eur) sa budúci štvrtok v Moskve bude dražiť vodičský preukaz, ktorý patril niekdajšiemu generálnemu tajomníkovi Sovietskeho zväzu Leonidovi Brežnevovi. Oznámila to aukčná sieň Litfond, ktorá dražbu organizuje.

08.11.2019 12:30
debata (2)

Súčasťou vodičského preukazu je i kupón, nepoškvrnený žiadnou dierkou. Tými totiž vtedajší milicionári čoby strážcovia zákona vyznačovali prehrešky vodičov. Preukaz bol vydaný s dátumom 10. decembra 1976, keď Brežnev slávil sedemdesiatku.

Podľa znalcov išlo o „žartovný darček“ vtedajšieho ministra vnútra Nikolaja Ščelokova lídrovi ZSSR. Vodičák s kupónom po roky ostávali v Brežnevovej chate, než ju v roku 1991 dostal k užívaniu vtedajší moskovský starosta Gavriil Popov, a tak sa pamiatky po Brežnevovi dostali na trh.

Brežnev, ktorý stál na čele Sovietskemu zväzu 18 rokov (1964 – 1982), bol známy ako vášnivý nimród (vášnivý poľovník, pozn. red.) aj motorista, ktorý sa rád nechával obdarovať drahými vozmi. Brežnevova osobná zbierka v garáži v Kremli obsahovala údajne až 68 áut, vrátane takých kúskov ako Rolls-Royce Silver Shadow.

Pred niekoľkými rokmi kremeľská „Garáž zvláštneho určenia“ vystavovala niektoré svoje exponáty na výstave v Moskve. Na nej bolo možné vidieť také unikáty, ako napríklad Volgu so zvýšeným podvozkom, ktorá bola využívaná pri loveckých výpravách Leonida Brežneva.

Neskôr sa v sprievode mnohoročného sovietskeho lídra stali nevyhnutnosťou aj ďalšie jedinečné vozidlá, vrátane pojazdnej reanimačnej súpravy. Situáciu odrážal aj dobový vtip. „Súdruhovia, rozniesla sa fáma, že na zadnom sedadle namiesto mňa vozia figurínu,“ sťažoval sa vraj Brežnev na zasadnutí. „Nie je to pravda, namiesto figuríny vozia mňa!“

Vravievalo sa, že za sovietskych čias sa vraj politická línia Kremľa dala odhadnúť aj podľa toho, v akom aute sovietsky líder jazdil. Opancierovaná limuzína veštila „utiahnutie skrutiek“, voz so sťahovacou strechou naopak „politický odmäk“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #vodičský preukaz #Leonid Brežnev