Slávny Muchov obraz zlodeji vyrezali príborovým nožom

Mnohí, čo dnes veľkolepo stolujú v reštaurácii kultového hotela Thermia na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch, si neuvedomujú, aký napínavý príbeh sa viaže k obrazu nad ich hlavami. Ide o dielo známeho maliara Alfonsa Muchu, ktoré pred rokmi ktosi ukradol!

01.12.2019 06:00
Muchov obraz, hotel Thermia Foto:
Slávny Muchov obraz určený pre reštauráciu hotela Thermia Palace bol prvý raz slávnostne odhalený v máji 1932. Až do dňa krádeže bol považovaný za nástennú maľbu!
debata (7)

Malo to byť ráno ako každé iné. Nočnému recepčnému sa v hoteli práve končila služba a už sa tešil domov, do postele. To ešte netušil, koľko problémov a vypočúvania ho v tú noc čaká namiesto sladkého spánku. Bol to totiž práve on, kto v noci devätnásteho októbra pred devätnástimi rokmi zavolal na oddelenie ochrany kúpeľov, že sponad dverí hotelovej jedálne zmizol obraz Alfonsa Muchu.

Originál určený výlučne pre hotel

Keď sa v Grand Restaurant hotela Thermia Palace správne usadíte, okrem jedla si dnes môžete vychutnávať pohľad na nádherné dielo. Majster secesného štýlu Alfons Mucha ho namaľoval na mieru do päťuholníkového priestoru nad dverami hotelovej reštaurácie. Hlavným motívom diela je uzdravenie dievčaťa sediaceho v kresle. Na kolenách mu spočíva dievčina v piešťanskom kroji a žena v podobnom kroji na pravej strane obrazu podáva uzdravujúcemu sa dievčaťu červenú ružu.

Podľa predpokladov je dievča v kresle zobrazením maliarovej dcéry. V pozadí postáv je dedina Moravany nad Váhom a rieka Váh.

„Je to originál obraz určený práve pre tento hotel. Zobrazuje Muchovu dcéru. Majster dielo namaľoval a kúpeľom daroval z vďaky za jej vyliečenie. Do Piešťan chodil opakovane a rád,“ vysvetľuje sprievodkyňa Mária Michalčíková. Na otázku, či vzácnemu dielu dnes neprekážajú pachy z jedálne, či ho nemôžu poškodiť výpary, odpovedá: „V roku 2006 sa uskutočnila rekonštrukcia hotela pod dohľadom krajského pamiatkového úradu, ktorý dozerá aj na toto umelecké dielo. Táto inštitúcia vyhodnocuje aj podmienky, za akých je obraz umiestnený a dôležitá je najmä autentickosť miesta. Na tomto mieste obraz pôvodne bol, mal tam vždy byť a na toto miesto patrí.“

Alfons Mucha na piešťanskom golfovom ihrisku,... Foto: Balneologické múzeum I. Wintera, reprofoto E. Drobná
Alfons Mucha v Piešťanoch Alfons Mucha na piešťanskom golfovom ihrisku, okolo roku 1932.

Pátranie jedinečným spôsobom

Ešte pred niekoľkými rokmi to vyzeralo tak, že tento obraz už v Piešťanoch nikto viac neuvidí. Dielo s názvom „Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia“ bolo odrazu preč.

Keď obraz v októbri roku 2000 záhadne zmizol, hotel bol práve pred rozsiahlou rekonštrukciou a jeho technické zabezpečenie a ochrana boli slabé. Zlodeji to využili, plátno vyrezali a utiekli oknom cez záhradu. Začalo sa vyšetrovanie. Piešťanské kúpele a Balneologické múzeum poskytli polícii informácie o obraze, pátranie spustil aj Interpol. Vo svete bez sociálnych sietí sa do hľadania obrazu zapojila široká verejnosť jedinečným spôsobom. Bol to naozaj skvelý nápad!

Piešťany vydali pohľadnicu s obrazom Alfonsa Muchu a textom, ktorý v šiestich jazykoch vyzýval ľudí, aby Interpolu pri pátraní pomohli. Piešťanské pozdravy s hľadanou Muchovou scenériou pošta doručovala do celého sveta. Videli ste ho niekde? Neponúkol vám ho niekto? Toto dielo bolo odcudzené! Aj najmenšie podozrenie nahláste na políciu! No po obraze akoby sa zľahla zem.

Necitlivo vyrezaný, nevhodne zložený

Obraz sa našiel až po štyroch rokoch. V decembri 2004. Polícia spoločne s ním zadržala aj dvoch mužov z Karlových Varov, ktorí sa pokúšali dielo predať pred nákupným centrom v Brne rakúskemu záujemcovi za 95-tisíc eur. Zadržaných logicky obžalovali a poškodený obraz sa vrátil do Piešťan.

„Vrátil sa, ale bol vyrezaný z pôvodného rámu, zrolovaný, poškodený,“ konštatuje sprievodkyňa. „Štyri metre široké vzácne plátno si vyžadovalo náročné reštaurovanie.“ Vyrezali ho vraj narýchlo, necitlivo, údajne príborovým nožom, zrolovali farbou dovnútra, nevhodne zložili, takže farba v zlomoch celkom opadla – a skladovali ho vo vlhkom prostredí. To všetko sa podpísalo pod stav tohto diela. Reštaurovanie viedol piešťanský rodák Ján Hromada z Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.

Zmiznutie je dosiaľ záhadou

Po tom, čo slávny Muchov obraz po štyroch rokoch pátrania našli, vtedajší riaditeľ piešťanských kúpeľov vyhlásil, že je to pre kúpele ten najkrajší vianočný darček. Dielo najskôr šetrne preskúmali, pričom infračervená kamera odhalila aj maliarovu prípravnú podkresbu. Následne spevňovali uvoľnené časti farieb, nahrádzali chýbajúcu maľbu alebo jej vrstvy, retušovali, podliepali, sceľovali. Po náročnej rekonštrukcii sa obraz dostal na svoje pôvodné miesto, do jedálne vynoveného hotela Thermia Palace. Tentoraz ho už chráni moderná zabezpečovacia technika a je pod nepretržitým dohľadom kamier. Hoci boli priekupníci dolapení a obžalovaní za prechovávanie umeleckého diela, zlodeja, prípadne objednávateľa krádeže, sa vypátrať nepodarilo.

A tak ostáva zmiznutie Muchovho obrazu stále záhadou.

Alfons Mucha (v strede) počas jedného z... Foto: Balneologické múzeum I. Wintera, reprofoto E. Drobná
Alfons Mucha, Piešťany Alfons Mucha (v strede) počas jedného z piešťanských pobytov s riaditeľom a nájomcom kúpeľov Ľudovítom Winterom (prvý sprava).

Alfons Maria Mucha (1860 – 1939)

bol český maliar, grafik a návrhár, najvýznamnejšia česká maliarska osobnosť európskej secesie a jedna z určujúcich osobností českého maliarstva. Majster secesného štýlu Mucha zavítal o Piešťan v čase, keď už bol známym maliarom. Na jeho sláve mala veľký podiel spolupráca s dobovou hviezdou – francúzskou herečkou Sarah Bernhardtovou. Do piešťanských kúpeľov, kde sa schádzala smotánka z celého sveta, prišiel Alfons Mucha oddychovať, ale počas ozdravného pobytu aj pracoval. Práve v Piešťanoch vznikli skice k jeho dielu Slovanská epopeja z dejín Slovanov. Od leta 2020 budú veľkoformátové obrazy vystavené v zámku v Moravskom Krumlove.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Alfons Mucha #Umenie Alfons Mucha