Ak Boris vyhrá, môže sa stať čokoľvek, hovorí Jo, ktorá sa desí brexitu bez dohody

Tento rok v januári sa na stránkach spravodajského serveru objavila fotografia malého psíka menom Charlie usadeného na hore jedla. Psieho jedla. O zásoby sa mu postarala jeho panička Helena - a rovnako nakúpil aj potraviny a základné potreby pre seba, napísal The Guardian, ktorý sa vybral za dvoma ženami, ktoré sa začiatkom roka chystali na predpokladaný marcový brexit.

12.12.2019 06:00
Britain Brexit Foto: ,
Odporcovia brexitu sa nevzdávajú nádeje, že brexit sa podarí zvrátiť.
debata (2)

Zásoby na tri mesiace, aj pre psa

V januári Helena, ktorá si nepriala zverejniť svoje priezvisko, uvádzala: „Neverím, že sa o mňa vláda postará. A rozhodne neverím, že sa postará o môjho psa.“ Preto si ako záruku pred možnými nedostatkami v dodávkach tovaru po britskom odchode z Európskej únie, ku ktorému malo dôjsť 29. marca, nakúpila trojmesačné zásoby jedla pre seba – a ročné zásoby pre Charlieho.

Bola v tomto ohľade veľmi starostlivá. Vytvorila si zoznam, na ktorom farebne vyznačila to, čo už nakúpila (toaletný papier, paradajky v plechovke), čo už má objednané (strúhaný kokos), a čo musí z hľadiska užitočnosti ešte vyskúšať (sušená zmes na falafel). Kúpila si nielen jedlo – na zozname bol aj alkohol, psie maškrty a hračky, a dokonca aj mejkap.

Ako je na tom Helena teraz? Všetky položky z nákupného zoznamu má a po 29. marci si ich bezpečne uložila. Pri následných posunoch termínu brexitu ich nechala viacmenej neporušené. Aj keď sa regály supermarketov zatiaľ nevyprázdnili, stále si myslí, že zabezpečenie zásob sa vyplatilo.

"Vďaka nim sa cítim odolnejšia voči tomu, čo sa deje. Nerobím si tak veľké starosti, aké by som si robila bez nich. Viem, že mám stále niečo v špajzi – bez ohľadu na to, čo sa stane, nebudem o hlade. Pomohlo mi to, aj keď k brexitu nedošlo, "povedala Helena.

A aký má z toho všetkého pocit? „V tom brexitovom príbehu už bolo toľko zvratov a zmien, že nie je možné predpovedať, čo sa stane,“ dodala. „Myslím, že teraz to dospelo do fázy, keď sa už človek ani nedokáže ďalej stresovať. Aspoň ja už som prestala cítiť tú úzkosť, pretože nie je na nič dobrá.“

Avšak z jedných zásob predsa len trochu ubudlo. „Úprimne povedané, Charlieho zásoby sa stenčili, pretože som bola trochu bez peňazí, ale stále mám dosť na tri mesiace,“ povedala o niečo tichším hlasom – zrejme aby ju jej psík nepočul, napísal teraz The Guardian.

Helena sa bojí, že jej dcéra bude bez liekov

Ďalšia, kto sa v januári pripravovala na brexit, bola Jo Elgarfová, ktorú desí možnosť odchodu Británie z EÚ bez dohody. Elgarfová sa zásobila niekoľkými vecami – jej kuchynské skrinky sú plné cestovín, ryže a sušeného mlieka. A tak, ako ich začiatkom roka kúpila, tam zostávajú.

Jedlo však nie je jej najväčšou starosťou. Dcéra Nora trpí mozgovou malformáciou zvanou polymikrogyria. Berie veľa liekov, ale bez dvoch z nich – Epilimu a Keppry – bude mať denne niekoľko záchvatov, ktoré môžu ohrozovať jej život. Tu nejde o politiku, ale o život dieťaťa. Oba lieky sú len na predpis a dovážajú sa z Európy; nemôže si urobiť ich zásoby.

Mala obavy, keď bola pri kormidle Theresa Mayová, ale nemyslela si, že by krajina odišla z EÚ bez dohody. Teraz má oveľa väčší strach z Borisa Johnsona. „Ak Boris vyhrá, môže sa stať čokoľvek,“ povedala. „Ak nepresadí svoju predstavu o brexite, Británia môže jednoducho odísť. A do úvahy sa nebudäú brať tí najzraniteľnejší. Nik nepovie: ‚Ale moment, čo sa stane s Norou?‘“

Od januára sa nedočkala žiadneho ubezpečenia – od lekárov, lekárnikov ani vlády – že dodávky Noriných liekov budú pokračovať bez ohľadu na čokoľvek. „Nikto nevie, či urobili dosť pre to, aby zabránili akýmkoľvek problémom,“ dodala.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson