Novým bojiskom hongkonských protestov je počítačová hra GTA

Hongkonská politická kríza sa teraz odohráva aj vo virtuálnom svete. Obľúbená online počítačová hra Grand Theft Auto V (GTA V) sa stala bojiskom medzi protestujúcimi v poloautonómnom čínskom meste a ich súpermi z pevninskej Číny, napísal spravodajský server CNN.

30.12.2019 12:00
Hongkong protest polícia demonštrácia Foto: ,
Demonštrant odkopáva slzotvorný granát počas potýčok s políciou pred nákupným centrom v Hongkongu v nedeľu 10. novembra 2019.
debata

Tento online duel začal po tom, čo hongkonskí hráči zistili, že svoje herné avatary môžu obliecť ako protestujúcich do čierneho odevu, plynových masiek a žltých bezpečnostných prilieb. Svoj objav zdieľali na sociálnej sieti a diskusnom fóre LIHKG, ktoré je v Hongkongu značne obľúbené.

Hongkongom otriasajú protivládne protesty už viac ako šesť mesiacov a na všetkých stranách konfliktu narastá násilie i hnev. Demonštrácie sa začali tento rok v júni po tom, čo miestna vláda predložila návrh zákona, ktorý by umožnil prevoz obvinených osôb k súdom do pevninskej Číny. Návrh zákona nakoniec vláda pod tlakom verejnosti stiahla, ale protesty sa medzitým rozšírili a zahrnuli volanie po väčšej demokracii a výzvu na vyšetrenie policajných prechmatov.

Hongkonskí hráči v otvorenom svete

GTA V je akčná hra, ktorá hráča odmeňuje za páchanie virtuálnych trestných činov. Umožňuje desiatkam hráčov simultánnu interakciu v rámci svojho otvoreného sveta, kde ústredným bodom herného plánu sú bankové lúpeže a prepadávanie áut.

Zatiaľ čo väčšina počítačových hier udržuje hráča vo vopred danom priebehu akcie, hry s otvoreným svetom (známe tiež pod anglickým označením open-world) ponúkajú väčšiu slobodu objavovania. A tak netrvalo dlho a hongkonskí hráči začali v otvorenom svete GTA V napodobňovať skutočné akcie tvrdého jadra protestujúcich – hádzať zápalné bomby, ničiť železničné stanice a napádať políciu.

Hráči z čínskej pevniny si to rýchlo všimli a niekoľko z nich ihneď zverejnilo výzvu na sociálnej platforme Weibo pre ostatných hráčov, aby porazili svoje hongkongských rivalov. Jeden z užívateľov Weibo použil hanlivý výraz, ktorým protestujúci označujú niektorých policajtov a napísal: „Šváby vyjadrili svoje želanie zabiť GTA a poraziť nás. Vojna v tejto hre môže byť zurivejšia a zurivejšia. Ste pripravení?“

Ďalší užívatelia Weibo odpovedali zverejnením záberov monitora počítača so svojimi postavami oblečenými ako poriadková polícia a vyzbrojenými strelnými zbraňami a lakonickým popisom: „Pripravení.“

Zúrivé simultánne bitky

Podľa hongkonského hráča Mickeyho Changa sa už odohralo niekoľko zapálených simultánnych bitiek. Avatari protestujúcich hádzali zápalné fľaše na poriadkovú políciu v podaní pevninských hráčov, ktorá reagovala vodnými delami a slzným plynom. Pevninskí hráči nakoniec zvíťazili – čisto vďaka početnej prevahe, oznámil Chang CNN.

Séria Grand Theft Auto spoločnosti Rockstar Games bola uvedená na trh v roku 1997 a zaradila sa medzi najúspešnejšie v dejinách počítačových hier. Len piateho dielu GTA V sa od jeho vydania v roku 2013 predalo viac ako 125 miliónov kusov.

Táto herná séria je však od začiatku terčom kritiky kvôli svojmu násilnému obsahu. Neslávne známym sa stal diel GTA III po tom, čo sa zistilo, že si hráči môžu vo virtuálnom svete najať prostitútku, súložiť s ňou (mimo obraz na monitore), zabiť ju a ukradnúť jej peniaze.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hongkong #GTA #virtuálny svet