Poradca britského premiéra Johnsona hľadá do tímu čudákov

Zmeny, ktoré by mali začať noví zamestnanci úradu, si podľa Johnsonovho poradcu vyžaduje aj nadchádzajúci brexit. Británia opustí EÚ pravdepodobne koncom januára, teda za 28 dní.

04.01.2020 06:00
Boris Johnson Foto: ,
Víťazné gesto britského premiéra Borisa Johnsona.
debata

V službách britského štátu pracuje podľa neho veľa skvelých ľudí. „Existujú aj hlboké problémy v jadre toho, ako robí britský štát svoje rozhodnutia,“ povedal muž, ktorého považujú za hlavného Johnsonovho brexitového stratéga a architekta a architekta úspechu konzervatívcov v decembrových parlamentných voľbách. Úrad britského premiéra chce podľa neho prijať „neobvyklú skupinu ľudí s rôznymi schopnosťami“.

Zmeny si vyžiada aj brexit

Zmeny v britskej štátnej správe budú musieť podľa neho nastať okrem iného aj pre chystaný odchod Británie z EÚ, ktorý si bude vyžadovať „mnoho veľkých zmien v politike a v štruktúre rozhodovania“. Nová vláda premiéra Borisa Johnsona, ktorá disponuje v Dolnej snemovni parlamentu pohodlnou väčšinou, si bude môcť pri úsilí o rýchly pokrok pri riešení problémov dovoliť „krátkodobú neobľúbenosť“, zdôraznil Johnsonov poradca.

Britská vláda chce podľa Cummingsa prijať najmä dátových analytikov, softwérových vývojárov, ekonómov, projektových manažérov či odborníkov na komunikáciu, ale aj „čudákov a ľudí, ktorí nikam nezapadajú a majú zvláštne schopnosti“. „Potrebujeme naozaj divoké karty, umelcov, ľudí, ktorí nikdy nechodili na univerzitu a prebojovali si svoju cestu z odpudivých špinavých dier,“ napísal Cummings.

Johnsonov poradca si hľadá asistenta

V súčasnosti podľa premiérovho poradcu nemajú na Downing Street k dispozícii dostatok odborníkov, ktorí by Johnsonovi a jeho ministrom radili. „To se musí rýchlo zmeniť, aby sme mohli riadne slúžiť verejnosti,“ napísal Cummings.

Johnsonov hlavný poradca hľadá tiež niekoho na pozíciu svojho osobného asistenta. Uchádzačom sľubuje zaujímavú prácu, ale upozorňuje na nevýhody: „Nebudete môcť chodiť cez týždeň večer na rande, budete musieť obetovať rad víkendov, a úprimne, bude ťažké mať vôbec priateľov či priateľku. Bude to vyčerpávajúce, ale zaujímavé.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson #nábor