Putin ide v Japonsku na dračku. Ako hrdina kalendárov

Kalendár s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý v minulosti býval v západnej tlači aj terčom posmeškov kvôli "neprekonateľnej mužnosti" ruského vodcu, sa tento rok stal absolútnym hitom - v Japonsku, píše na svojej internetovej stránke britský denník The Mirror.

11.01.2020 06:00
debata (2)

„Každoročný kalendár s vyobrazením Putina skôr pútal medzinárodnú pozornosť kvôli snímkam zachytávajúcim do pása vyzlečeného ruského prezidenta pri rybárčenie alebo pri zostupe do diery vysekanej v ľade v ústrety mrazivému kúpeľu. V súčasnosti sa stal globálnym produktom, na ktorý sa netrpezlivo čaká. Kalendár s Putinom na rok 2020 sa však stal vyhľadávaným z úplne inej príčiny,“ napísal denník.

„Domnievame sa, že príčina obľuby kalendára tkvie v tom, že ho (ruského prezidenta) možno vidieť, ako sa mazná so zvieratami,“ vysvetlil denníku manažér japonského obchodu Loft, ktorý predáva kalendáre s Putinom štvrtý rok a tento rok má hneď tri verzie. Najpopulárnejší je práve so zvieratami, a to hlavne medzi mládežou oboch pohlaví.

„Menej tela, viac Trumpa, zbohom pretvárky a vitaj, Merkelová,“ to sa dá podľa denníka povedať o verzii kalendára, v ktorej sa ruský prezident štylizuje do úlohy seriózneho medzinárodného vodcu. O tom svedčia aj snímky sa saudským korunným princom Muhammadom bin Salmanom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a tiež s japonským premiérom Šinzóem Abem. Zlé jazyky však tvrdia, že do kalendára špeciálne zaradili snímku zachytávajúcu Putina, ako kráča pred Donaldom Trumpom, čím trochu zmazáva výškový rozdiel medzi oboma prezidentmi.

Kalendáre s Putinom idú medzi obdivovateľmi ruského vodcu na dračku každý rok. A často inšpirujú aj k paródiám. „Sústredený pohľad prezidenta Putina prinúti každého Japonca horlivo pracovať po celý rok!“ píše ruský server Masaka (výraz „Masaka“ má v japončine označovať čosi nevídané až neuveriteľné) o tohtoročnom kalendári z pohľadu fiktívneho japonského reportéra.

Šesťdesiatsedem­ročný šéf Kremľa je podľa neho „najpopulárnejší kalendárový hrdina“ v celom Japonsku a už piaty rok predstihuje všetky ostatné idoly ostrovného cisárstva. Poverčiví Japonci totiž veria, že kalendár s Putinom prinesie do domovov blahobyt. „Aký je to (Putin) šikovný človek! Chce prinútiť milióny Japoncov žiť podľa ruského kalendára a oslavovať ich sviatky!“ poznamenáva vymyslený reportér. Kremeľ pre tento rok schválil šesť nástenného kalendára s Putinom a jednu stolové.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #kalendár 2020