Cyklón, ktorý zničil sny

Minulý rok postihli africký Mozambik dva cyklóny. Následky ľudia pociťujú ešte dodnes a so slzami v očiach spomínajú na najhorší deň vo svojom živote.

13.03.2020 06:00
Mozambik, cyklón, Beira, Afrika, potopa Foto:
Cyklón Idai v marci 2019 v Mozambiku spôsobil dovtedy nevídanú katastrofu.
debata

Maquiti nemôže spávať. "Budím sa, keď je veľký vietor. A deti sa ma pýtajú, ocko, kedy to prestane,“ hovorí. Rozprávame sa pred vchodom do nemocnice v mozambickom meste Beira. Budovy zdravotníckeho zariadenia stále rekonštruujú, ordinuje sa aj v stanoch. Prečo? Beiru vlani v marci zasiahol cyklón Idai. Prírodný živel zaútočil na Madagaskar, Mozambik, Zimbabwe a Malawi. Zahynulo viac ako 1 300 ľudí a mnoho je stále nezvestných.

Beira patrí medzi najviac postihnuté miesta. Zomrelo tu viac ako 750 ľudí, hoci miestni hovoria o ešte výrazne vyššom počte obetí. Idai poškodil až 90 percent budov, v meste žije okolo 600-tisíc obyvateľov. Cyklón v nárazoch vetra dosiahol silu 280 kilometrov za hodinu.

Idai bol však len prvou časťou katastrofy. Vlani v apríli sa na Mozambik prirútil aj cyklón Kenneth. Zasiahol inú časť krajiny a našťastie si vyžiadal výrazne menej obetí, hoci bol ešte o niečo silnejší ako Idai. Nárazy vetra Kenneth dosahovali rýchlosť až 305 kilometrov za hodinu.

Beira leží na sútoku dvoch riek, ktoré sa... Foto: Pravda, Andrej Matišák
Beira, Afrika, Mozambik, rieka, záplava Beira leží na sútoku dvoch riek, ktoré sa vlievajú do Indického oceána. Jeho hladina stúpa a priam nahlodáva pobrežie.

"Cyklóny takejto sily nie sú pre región niečím úplne novým a Mozambik už zasiahli aj predtým. Bolo však neobvyklé, že tentoraz krajinu trafili dva veľmi intenzívne cyklóny v takom krátkom čase,“ reagovala Rebecca Emmertonová z britského Národného centra pre atmosférické vedy. "Je veľa faktorov, ktoré sa na tom mohli podieľať. Vedci si ešte nie sú celkom istí, ako klimatické zmeny ovplyvnia počet a intenzitu cyklónov v južnej časti Indického oceána. Vieme však, že je pravdepodobné, že zmeny klímy spôsobia to, že cyklóny bude asi sprevádzať viac zrážok. Ak to spojíme so zvyšujúcou sa hladinou oceánov, budeme svedkami stále intenzívnejších záplav, ktoré budú tieto búrky sprevádzať. A sú to často práve záplavy, ktoré sú najvýraznejším a najničivejším sprievodným javom tropických cyklónov,“ pripomenula Emmertonová.

Sanitky na pomoc

Keď Idai vlani v polovici marca pustošil Beiru, záplavy vytvorili vodnú plochu, ktorá zasahovala 25 kilometrov do vnútrozemia a bola široká až 80 kilometrov. Živel, samozrejme, prerušil dodávky energie. V meste prakticky prestali fungovať zdravotnícke zariadenia. Obrovské problémy mala aj centrálna nemocnica, kde sa zúfalo snažili pomáhať pacientom.

"Cyklón sa začal približovať o šiestej večer 14. marca. Boli sme v nemocnici, mnohí na chvíľu odbehli domov. Väčšina sa však vrátila, aby sme mohli poskytovať služby počas cyklónu. Kto však zostal, už sa nemohol dostať domov, lebo cesty boli zablokované,“ spomína na úder Idaia Zeferina Simiaová, hlavná sestra v nemocnici v Beire. "V našom zariadení sme mali obrovské škody. Strecha na oddelení pre novorodencov sa úplne zrútila. Museli sme presunúť okolo 30 deti na pediatriu. Totálne bol zničený aj blok s operačnými sálami. Strechu odfúklo, všade bola voda,“ povedala Simiaová.

Lekári mali plné ruky práce s ťažkými tržnými ranami. Poletujúce zinkové strechy, ktoré ľahučko odvial silný vietor, spôsobili množstvo zranení, viacero ľudí aj zabili.

"Z 20 zdravot­níckych zariadení, ktoré sme v meste mali, cyklón zničil všetky,“ povedal lekár Fino Massalambane zo zdravotníckeho úradu v Beire. "Po katastrofe sa zvýšila detská úmrtnosť. Rozšírila sa cholera. Ľudia nemali pitnú vodu, snažili sa ju čerpať zo studní, ale tie sú na tej istej úrovni ako latríny. Situácia sa zlepšila, ale stále množstvo obyvateľov potrebuje psychosociálnu pomoc,“ pripomenul Massalambane.

Jedným z projektov, ktorý po cyklóne zvyšuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti najmä pre tehotné ženy a malé deti, je systém pohotovostných sanitiek v ôsmich centrách. Fungovanie zabezpečuje talianska mimovládna organizácia Lekári s Afrikou CUAMM.

„Je to systém, ktorý je k dispozícii 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Projekt sme rozbehli už v apríli 2019. Na začiatku sme mali tri sanitky. Potom sme s pomocou Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre civilnú ochranu a humanitárnu pomoc – ECHO vytvorili väčší systém. Sanitky sú v centrách v najhustejšie obývaných oblastiach Beiry. Už som predtým v tomto meste pracovala. Samozrejme, zdravotnícky systém v Mozambiku je slabý. Idai situáciu ešte zhoršil,“ povedala Giovanna De Meneghiová z CUAMM.

Matky s deťmi v Beire si pochvaľujú projekt... Foto: 2020 European Union/Maquiti
Mozambik, Beira, cyklón, matky, deti Matky s deťmi v Beire si pochvaľujú projekt sanitiek, ktoré majú k dispozícii.

Projekt sanitiek v Beire financuje EÚ od vlaňajšieho júna. Bude trvať ešte tri mesiace. V sanitkách za pacientmi chodia aj vyškolené sestry. Odvoz majú ľudia so zdravotnými ťažkosťami zadarmo, čo nie je v Mozambiku zvykom.

Mamičky v zdravotníckom centre Chingussura si systém sanitiek veľmi pochvaľujú. Viaceré ich deti sa po cyklóne narodili predčasne. Ženy neraz prišli o strechu nad hlavou, bývajú s príbuznými a ich manželia majú často len príležitostnú prá­cu.

"Veľmi som sa počas cyklónu bála. Nič také som predtým nezažila,“ hovorí devätnásťročná Alzira v náručí len s niekoľkomesačným synom Yannickom. Jej tehotenstvo bolo náročné, mávala bolesti, aj preto využila sanitky na dopravu. Alzira má však svojím spôsobom na cyklón aj dobré spomienky. Už pred katastrofou sa stretávala so svojím súčasným mužom, nešťastie ich ešte viac zblížilo a bolo z toho manželstvo.

Klimatickí utečenci?

Beira je prístav, ktorý je dôležitý nielen pre Mozambik, ale aj pre Zimbabwe, Zambiu či Malawi. Leží pri riekach Pungwe a Buzi, ktoré sa vlievajú do Indického oceána. A ten veru nevyzerá ako nejaká belasá lagúna. Vlny vody hnedej farby priam kúsok po kúsku ohlodávajú pobrežie. Akoby dávali ľuďom varovanie, kto je tu vládcom.

Niektoré miesta na pobreží vyzerajú ako z dystopickej budúcnosti, v ktorej planétu premohli živly klimatických zmien. Voda zalieva až takmer vrcholky niekoľkých stromov, ktoré ešte zázrakom žijú. Na pláži v ruinách budovy, ktorá bola kedysi svadobnou sálou, ale už sa pre záplavy nedá používať, sa hrajú deti. Na obzore v diaľke sa črtajú siluety lodí.

Časť Beiry leží pod úrovňou mora, čo je priam pozvánka pre povodne. Situáciu ešte zhoršuje slabo fungujúca kanalizácia v meste. Cyklón Idai priniesol skazu viacerým pobrežným rybárskym komunitám. Až 265 rodín si muselo nájsť nový domov v niekoľko desiatok kilometrov vzdialenej Mussasse.

Domov je však asi zatiaľ trocha silné slovo. Ľudia majú k dispozícii provizórne prístrešky. K pôvodnému systému obživy – rybárstvu – sa už asi nikdy úplne nevrátia. Idai im zobral všetko, čo mali. Teraz sa budú zameriavať na poľnohospodárstvo, ale zatiaľ potrebujú potravinovú pomoc, ktorú s finančnou asistenciou EÚ zabezpečuje Svetový potravinový program (WFP).

V prípade Mozambičanov ide o vnútorne vysídlených ľudí. Hoci na to ešte neexistuje medzinárodne akceptovaná definícia, je možné, že obyvateľov, ktorým Idai zničil živobytie, už onedlho bude možné označiť za klimatických utečencov. Veď už teraz OSN tvrdí, že štáty by nemali vracať do krajín pôvodu žiadateľov o azyl, ktorých život môže byť ohrozený následkami klimatických zmien. "Ak sa medzinárodné spoločenstvo dohodne na tom, kto sú klimatickí utečenci, bude to mať aj globálne legálne dôsledky. Je to otázka, ktorá sa objavuje stále častejšie po celom svete a je mimoriadne relevantná. Dostaneme sa do veľmi zložitej pozície, keď ju nebudeme riešiť,“ tvrdí Riccardo Rossi zo zastúpenia Európskej únie v Mozambiku, ktorý sa zaoberá klimatickými zmenami a budovaním odolnosti proti ich následkom.

Kupónový program potravinového programu (WTP)... Foto: 2020 European Union/Maquiti
Mozambik, Beira, žena, nákup Kupónový program potravinového programu (WTP) stále využívajú ľudia postihnutí cyklónom Idai.

Zmeny klímy takmer určite prispejú k tomu, že prírodných katastrof, ako boli cyklóny Idai a Kenneth, bude pribúdať a budú pravdepodobne ničivejšie. "Medzinárodné spoločenstvo sa zaoberá tým, ako budovať proti tomu odolnosť. Prírodné katastrofy totiž majú značné ekonomické a humanitárne následky. Znamená to, že musíme pomôcť postihnutým komunitám, aby absorbovali šok z udalostí, ako sú cyklóny, aby ich dokázali zvládnuť. Toto je cieľom budovania odolnosti. Hovoríme o problémoch so silnými búrkami či záplavami, ktoré súvisia so zvyšujúcou sa hladinou morí. Zasiahnutým krajinám je potrebné pomôcť finančne aj technicky, ale asistenciu by sme mali prispôsobiť miestnym podmienkam,“ pripomenul Thomas Birkland, expert na environmentálnu politiku zo Severokarolínskej štátnej univerzity.

V Mozambiku však rok po cyklónoch stále musia riešiť aj najnaliehavejšia potreby tisícov ľudí, ktorí potrebujú potravinovú pomoc. Bez nej by sa nezaobišla ani komunita v Savane neďaleko Beiry.

"To, čo tu vidíte, je systém, akým rozdeľujeme potravinové kupóny. Je to spôsob, ktorým pomáhame ľuďom v tomto regióne,“ hovorí Ryan Webb zo Svetového potravinového programu. Systém podpory je založený na tom, že samotní obyvatelia pomáhajú pri identifikácii ľudí, ktorí potrebujú potravinovú asistenciu. Komunitné výbory sú zložené vždy z polovice mužov a z polovice žien, pre ktoré je to aj spôsob, akým si posilňujú postavenie v spoločnosti. A vo vzduchu visí nevyslovená skutočnosť, že je očividné, že sú to práve ženy, ktoré vedia lepšie zhodnotiť, čo ich domácnosti potrebujú.

"Nie sme poručníkmi týchto ľudí. Vedia lepšie, kto potrebuje pomoc. Náš program nie je len o tom, že im niečo dávame, ale snažíme sa ich podporiť, aby sa lepšie dokázali pripraviť na budúcnosť,“ povedal Oliver Jopo Vembo z WFP.

Ľudia, ktorí potrebujú potravinovú pomoc, dostanú žetón a zoberú im odtlačok prsta, aby sa zamedzilo zneužívaniu systému. WFP potom medzi nich rozdá potravinové kupóny s čiarovým kódom, ktoré môžu vymeniť za vybrané druhy tovaru v špeciálnych obchodoch. Nezískajú len jedlo, ale môžu tiež nakúpiť hygienické potreby či iné veci určené do domácnosti. Kupón má hodnotu 2 500 metikalov (asi 34,3 eura). Je určený na jeden mesiac pre rodinu, čo je v mozambických pomeroch priemerne päť ľudí.

Koordinátori programu sa snažia príjemcom kupónov tiež vysvetliť, ako s nimi lepšie hospodáriť, na čo sa zamerať pri nákupoch. Upozorňujú i na možné prípady sexuálneho zneužívania, ktoré sa vyskytujú.

"Po cyklóne Idai sme začali dostávať jedlo, lebo sme nemali čo jesť. Môj dom živel zničil. Snažíme sa postaviť aspoň malý príbytok, aby v ňom mohli byť deti. Kupóny nepredstavujú veľké peniaze, ale je to pomoc,“ povedala Joana, ktorá žije s mužom a so šiestimi deťmi. Pomoc z WFP je pre ňu dôležitá aj preto, že sa môže sústrediť na prácu na poli, aby niečo vypestovala a zarobila. Mozambičanka sa však obáva, že po postupnom obmedzení programu bude mať problémy.

Jazvy na budúcnosti

Istý recept, ako lepšie pripraviť ľudí na budúcnosť, ukazuje organizácia Young Africa. (Mladá Afrika). Vo vzdelávacom centre v Beire ponúka mladým Mozambičanom vzdelávanie spojené s praxou. Študenti tu majú k dispozícii viaceré prevádzky, v ktorých sa učia, ako ovládať počítať, obrábať drevo, kovy, opravovať autá, bicykle, elektronické prístroje či solárne panely. K dispozícii je kuchársky kurz, príprava pre šičky či administratívne sily. Všetko je to priamo prepojené s praxou, čo dáva absolventom väčšiu šancu nájsť si prácu.

Centrum organizácie Young Africa v Beire má vlastnú malú škôlku pre matky s deťmi a hostel pre študentov. Ponúka aj psychosociálnu pomoc. Kurzy, ktoré trvajú šesť mesiacov až rok, sumou jeden milión eur podporila na 18 mesiacov EÚ.

"Cyklón nás tiež zasiahol. Našťastie nikto nezahynul, ale mali sme študentov, ktorí sa k nám už po katastrofe nechceli vrátiť. Hovorili, že načo, veď aj tak prišli o všetko,“ uviedla riaditeľka Young Africa v Beire Aksana Faustinová. "S projektom sme v meste začali v roku 2006. Stavbu budov podporila EÚ. Vzdelávací model, ktorý používame, je 30 percent teórie a 70 percent praxe. Máme už aj druhé centrum v Dondo, kde sa sústreďujeme na poľnohospodárstvo a chov zvierat. Okrem jednotlivých vlastných kurzov všetci študenti absolvujú osobnostné vzdelávanie, angličtinu, základy podnikanie a ovládania počítača. Študenti, ktorí ukončia výcvik, dostanú na tri mesiace možnosť pracovať vo firme, ktorá je súčasťou jednotlivých programov. Zároveň im pomáhame vytvoriť ich vlastný podnikateľský plán,“ povedala riaditeľka.

Budúce kuchárky vo vzdelávacom zariadení Young... Foto: 2020 European Union/Maquiti
Mozambik, Afrika, varenie, kuchárky Budúce kuchárky vo vzdelávacom zariadení Young Africa (Mladá Afrika).

Takýto model sa v minulosti dobre osvedčil. "Pred cyklónom sme mali 83 percent absolventov, ktorí sa zamestnali či začali podnikať,“ pripomenula Faustinová.

Idai však narušil aj plány, ktoré mali v Young Africa. Okrem skazy zo sebou priniesol ekonomické problémy, hoci je veľký dopyt po ľuďoch, ktorí môžu robiť rôzne rekonštrukčné práce. "Teraz sa zamestná okolo 61 percent končiacich študentov. Každoročne naším zariadením prejde v Beire tisíc mladých ľudí, v Dondo 500 študentov,“ vysvetlila Faustinová.

V centre študujú aj Dolica, Adamo a Silvia. Dostávajú štipendium prostredníctvom programu EÚ. "Chcem pokračovať v kurze. Verím, že si potom nájdem prácu,“ vraví Adamo.

Dolica by chcela podnikať. Do centra chodí dva mesiace. "Chcem mať vlastný biznis ako šička. Na ministerstve zdravotníctva som pracovala s telesne postihnutými ľuďmi. Chcela by som im pomáhať, aby si vedeli nájsť prácu, naučiť ich, čo budem vedieť ja,“ povedala.

Silvia má tiež plány, že bude podnikať. "Rada by som pomohla rodine a možno tiež zamestnala viac ľudí,“ vyhlásila.

No na budúcnosť sa mladí ľudia v Beire pozerajú aj cez to, čo sa stalo pred rokom. Emócie vychádzajú na povrch, keď hovoria o cyklóne. Silvia pri spomienke na Idai plače. Po roku býva s troma deťmi v prenájme v dome, ktorý stále nemá opravenú strechu. A nájom platí rovnaký ako pred cyklónom.

"Idai ma mimoriadne zasiahol. Dom, v ktorom som bývala, bol veľmi poškodený a stále je. Všetko bolo pod vodou. Snažila som sa pomáhať telesne postihnutým. Dávali sme im ryžu a olej a pomáhali opraviť zničené strechy,“ opísala situáciu Dolica.

"Bol to najhorší deň môjho života. Večer o šiestej sa všetko zmenilo. Strechu na dome jednoducho odvialo. Jeden múr sa zrútil. Snažil som sa nájsť susedov a videl som veľa mŕtvych ľudí. Pršalo dvanásť hodín. Nemali sme jedlo, nevedeli sme, čo robiť, boli sme stratení. Bola to obrovská deštrukcia. Cyklón prišiel a zničil všetko. Ľudské životy aj naše plány,“ vyhlásil Adamo.

Dolica sa pridáva: „Idai zničil naše sny.“

"Nič sa po roku nezmenilo,“ hovorí skepticky Adamo. Pri otázke, či si myslia, že sú lepšie pripravení, keby sa niečo ako Idai zopakovalo, sa mladí Mozambičania takmer zasmejú od zúfalstva. "Nemôže sa nič také opakovať. Nesmie. Idai je ako jazva. Na Beire i celom Mozambiku,“ reaguje Adamo.

Cestu vybraných novinárov do Mozambiku podporila Európska komisia.

Pomoc EÚ Mozambiku

  • V marci a apríli v roku 2019 zasiahli Mozambik cyklóny Idai a Kenneth. Prvý si len v Mozambiku vyžiadal viac ako 750 obetí, celkovo ich bolo vo viacerých afrických krajinách viac ako 1300. Cyklóny spôsobili škody za viac ako 2,1 miliardy eur. Mnoho ľudí je však doteraz nezvestných.
  • Nikdy predtým sa v dejinách Mozambiku nestalo, aby na krajinu udreli v takom krátkom čase cyklóny takej intenzity.
  • Na roky 2015 až 2020 EÚ uvoľnila v rámci pomoci Mozambiku 697 miliónov zameraných najmä na posilnenie verejnej správy, ekonomického rastu a boj s chudobou.
  • Po cyklónoch okamžite únia prispela Mozambiku pomocou vo výške 17 miliónov eur.
  • V júni 2019 ohlásila EÚ špeciálny finančný balíček v hodnote 100 miliónov eur na podporu obnovy, mieru a stability a budovanie odolnosti najzraniteľnejších komunít. Európska investičná banka tiež uviedla, že Mozambiku poskytne zvýhodnenú pôžičku v hodnote 100 miliónov eur.
  • Priamo na humanitárnu pomoc išlo v roku 2019 Mozambiku viac ako 20 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mozambik #cyklón Idai