New York: Predstava, že by sme napodobnili Taliansko, bola absurdná. Už nie je

Pohotovosti preplnené pacientmi, ktorých sužujú neustále záchvaty kašľa. Postele natlačené kdekoľvek, kde je kúsok miesta. Prepracovaní, nevyspatí doktori a sestry, ktorí dostávajú na prídel jednu tvárovú masku denne a ničí ich starosť o zmenšujúci sa počet dostupných pľúcnych ventilátorov. Taká je realita vnútri newyorských nemocníc, ktoré sa stali ohniskom koronovírusovej krízy v krajine - a vyzerajú ako uprostred vojnovej zóny, napísala agentúra AP.

25.03.2020 18:42
New York, nemocnica, pohotovosť Foto: ,
Zdravotníci usmerňujú ľudí, ktorí sa prišli testovať na koronavírus v newyorskom Elmhurst Hospital Center.
debata (7)

V New Yorku pribúdajú nakazení päťkrát rýchlejšie ako vo zvyšku krajiny a zdravotníci sa vystavujú riziku v snahe zastaviť vlnu choroby, ktorá sa každým dňom zhoršuje. Čelia pritom nedostatku potrebného vybavenia, namiesto ktorého dostávajú len zatiaľ nesplnené sľuby federálnej vlády.

„Sme tu sto percent času bez ohľadu na čokoľvek,“ povedal doktor Jolion McGreevy, zdravotný riaditeľ pohotovosti v nemocnici Mount Sinai. „Už mesiac ideme naplno a je to veľmi stresujúce.“ Pacienti sa najprv objavovali len s miernymi symptómami siahajúcimi od nádchy po slabú horúčku majúc strach, že sa nakazili koronou. To sa minulý týždeň zvrtlo a teraz do nemocnice prúdia pacienti v oveľa horšom stave, ktorí potrebujú intenzívnu starostlivosť.

„Sú to ľudia s vážnymi dýchacími problémami, ktorých treba intubovať a umiestniť na jednotku intenzívnej starostlivosti,“ povedal McGreevy. „Vedeli sme, že to príde. Videli sme to v Taliansku a na ďalších miestach, takže sme na to boli pripravení. A teraz to zažívame.“

Hlavný chirurg Kolumbijskej univerzity doktor Craig Smith napísal v poznámke kolegom: „Ešte pred týždňom bola predstava, že by sme mohli napodobniť Taliansko, absurdná. Dnes už nie.“

Podľa utorkovej bilancie v meste New York diagnostikovali s nákazou na koronavírus takmer 14 800 ľudí a viac ako 2800 z nich museli hospitalizovať – z toho viac ako 600 na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS). Na mesto New York pripadá viac ako polovica všetkých prípadov zistených v štáte New York, ktorý je v USA najviac postihnutý koronavírusom. Celkový počet obetí v New Yorku stúpol na 192 a oficiálni činitelia, guvernérom počnúc, varovali, že bude ešte horšie, kým začne byť lepšie.

Na Times Square v New Yorku bývajú zvyčajne... Foto: SITA/AP, Mark Lennihan
New York, Times Square Na Times Square v New Yorku bývajú zvyčajne davy ľudí.

„Nespomaľuje sa to. Naopak, samo sa to zrýchľuje,“ povedal guvernér Andrew Cuomo, ktorý predpovedal, že štát môže byť len dva týždne od krízy, keď na JIS bude musieť byť 40 000 ľudí. Taký príval by ale zahltil nemocnice, ktoré teraz majú v celom štáte len 3000 lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Cuoma nahnevala poznámka prezidenta Donalda Trumpa, že by mali byť Američania pripravení sa o niekoľko týždňov vrátiť do práce v záujme ekonomiky. Tým by ale v zásade obetovali životy starších a najzraniteľnejších obyvateľov, povedal Cuomo. „To nie je americký spôsob. A nie je to ani newyorský spôsob,“ dodal.

A neodpustil si rypnúť do federálnej vlády, ktorá sa chválila, že poslala mestu 400 zúfalo potrebných pľúcnych ventilátorov z národných zásob. „Čo budem robiť so 400 ventilátormi, keď ich potrebujem 30 000?“ spýtal sa.

Khalid Amin, lekár Metodistickej nemocnice v Brooklyne, v utorok vyšetroval sedem pacientov s chorobou COVID-19 vo veku 25 až 72 rokov. Choroba postihla rovnakým spôsobom všetkých – od únavy až po spôsob, akým lapajú po dychu pri najmenšom pohybe.

Jeden z pacientov, ktorý mý niečo vyše 50 rokov, mal problém prejsť necelé štyri metre z kúpeľne do postele. „Nedokážete sa nadýchnuť?“ spýtal sa ho Amin. A nasledovala taká slabá odpoveď, že ju sotva počul, hoci od neho bol len niekoľko desiatok centimetrov: „Áno.“ O niekoľko okamihov neskôr stetoskop priložený na pacientov chrbát prezradil rovnaké veľavravné zvuky, aké už Amin počul u iných pacientov: „Znie to ako praskanie, keď krčíte papier.“

Podľa Smitha nemocnice v New Yorku spotrebúvajú počas krízy asi 40 000 masiek denne – približne desaťkrát viac, ako je bežné množstvo. A už začali zamestnancom prideľovať iba jednu na deň. Starosta Bill De Blasio povedal, že v pondelok dostali nemocnice asi 2,2 milióna tvárových masiek a ďalšie dodávky sú na ceste od štátu i federálnej vlády. Dodal ale, že ich bude treba ešte oveľa viac.

„Ak nám dôjdu, bude to ako poslať vojaka do vojny, kde majú všetci ostatní ochranný výstroj, iba on nie,“ povedal doktor Joseph Habboushe, koordinátor na pohotovosti v zdravotnom stredisku NYU Langone.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #New York #koronavírus