Pravda vám spríjemní víkend bohatou prílohou: Aj o fenoméne menom toaletný papier

Väčšinu času v domácej izolácii môže spestriť čítanie v denníku Pravdu. V prílohe Víkend nájdete veľa zaujímavého čítania.

27.03.2020 17:04
debata (1)
Foto: Pravda
Titulka Víkend 28. 3. 2020

„Súčasné dianie len potvrdzuje, ako veľmi sa mýlil Charles Darwin tvrdením, že človek pochádza z opice. Ja tvrdím, že človek je krížencom škrečka a papagája,“ hovorí husľový virtuóz Peter Michalica. Aké má zážitky z Číny, vrátane Wu-chanu, odkiaľ sa do sveta rozšíril koronavírus? Ako si spomína na obdobie nedostatku tovarov počas socializmu? Nielen to sa od neho dozviete vo veľkom rozhovore.

Toaletný papier sa stal fenomén v čase koronavírusu. Vo viacerých krajinách s najvyššou životnou úrovňou na svete sú prázdne regále s touto hygienickou potrebou. Čo všetko si o tom myslia psychologička a psychiatrička, ktoré sa zhodujú, že je to prejav stádovitého správania a straty racionálneho myslenia? Kedy sa toaletný papier začal používať na Slovensku? Je to až na neuverenie, ale pred 90 rokmi väčšina slovenských dedinských príbytkov nemala ani suchý záchod. O hystérii v zahraničí súvisiacej s toaletným papierom a o (ne)hygienických návykoch Slovákov v minulosti sa dočítate v dvoch textoch.

Taliani dúfali, že sa k nim koronavírus nedostane, prízvukuje Romana Inovecká, Slovenka, ktorá býva neďaleko Milána. V rozhovore zistíte, aká je tamojšia situácia. „Platí pravidlo jeden pes – jeden človek. Teraz je už aj pri venčení psov povinné nosiť doklad totožnosti, aby vedeli, či som sa od bydliska príliš nevzdialila,“ povedala napríklad.

Prečítajte si aj o knižnej novinke na slovenskom trhu, ktorou je životopis o Agathe Christie. „Vedela veľa povedať o ľudskej povahe, ale zvyčajne to zabalila do vzrušujúceho tajomstva, ktoré núti čitateľov obracať stránky, aby sa na konci dozvedeli pravdu,“ poznamenal o nej pre Pravdu expert na dielo kráľovnej detektívok Mark Aldridge.

Zaujímavé dve strany vás čakajú aj olympijských hrách. Tohtoročné letné v Tokiu sa pre koronavírus museli preložiť na budúci rok. O minulosti olympiád si prečítajte v texte s názvom Terorizmus, politika, vojny, Hry prešli tvrdými skúškami. Súčasťou olympijskej témy je interview s Imrichom Bugárom, legendárnym diskárom. Komunistické štáty v roku 1984 bojkotovali letnú olympiádu v Los Angeles. Bugár, ktorý mal obrovskú šancu vybojovať zlatú medailu, musel zostať doma. „Bol som najlepší. Ležal som však na matraci a pil vodku,“ spomína si na chvíle, keď nemohol odletieť na Hry do USA. Odpustil Bugár komunistickému režimu všetky krivdy? A za akých okolností sa vlastne dozvedel, že sa do Los Angeles nedostane?

Pred 30 rokmi nastal vážny spor v niekdajšom štátnom útvare Čechov a Slovákov. V pomlčkovej vojne sa bojovalo o spojovník. Prečítajte si o návrate do nie tak dávnych dejín, keď sa odštartoval proces rozpadu spoločného štátu. Pútavý text sprevádza ďalší s názvom Patálie s orlicou a s piesňou. Čo sa dialo, keď sa jablkom sváru stala aj nová podoba štátneho znaku?

Slávny ilustrátor Albert Uderzo hovoril: „Nepredávam seba. Nie som hviezda. Nikto ma nepozná. Mohol by som prepadnúť banku a nikto by ma nepoznal.“ Asterix a Obelix stratili otca. Ich tvorca Uderzo zomrel vo veku 92 rokov. Ako vlastne vznikol Asterix? Kedy a prečo mal Uderzo chuť zabiť ho v komikse? O akých autách sníval ako začínajúci ilustrátor a ako sa mu neskôr už slávnemu splnili automobilové túžby? Dozviete sa v životnom príbehu o Uderzovi.

Nezabudnite, že v súvislosti s koronavírusom budú obchody od tejto nedele zatvorené. Preto si nezabudnite kúpiť Pravdu s prílohou Víkend túto sobotu, aby ste mali poruke bohaté čítanie počas víkendových dní.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #toaletný papier #Peter Michalica #olympijské hry 2020 v Tokiu