Na Talianov už dolieha vyčerpanie z ochranných opatrení

Keď pred tromi týždňami v Taliansku zaviedli obmedzenie pohybu, začali sa po internete šíriť videá Talianov, vyjadrujúcich spevom z balkónov spolupatričnosť s ostatnými.

01.04.2020 07:00
Taliansko, Rím, koronavírus Foto: ,
Koronavírus vyprázdnil ulice v talianskej metropole Rím.
debata (9)

Teraz sa ale zdá, že morálka upadá a rastie rozhorčenie voči štátu s tým, ako do popredia vystupujú sociálno-ekonomické dôsledky prísnej domácej izolácie. Na internete sa začínajú objavovať záznamy trochu iného charakteru ako na začiatku marca, všíma si denník Financial Times.

„Už nemáme peniaze!“ kričí zúfalý muž na policajtov pred zatvorenou bankou v Bari na juhu Talianska. „Mali by ste vidieť našu kuchyňu, nie je v nej vôbec nič! Je mi z vás aj z celého štátu nanič!“ pridáva sa jeho partnerka. Podľa miestnych médií sa muž na videu nemôže dostať k dávkam od štátu, upresňuje Financial Times.

Koniec karantény v nedohľadne

V inom videu z tretieho najväčšieho mesta Neapola je vidieť muža, ktorý pri pokladni zisťuje, že nemá čím zaplatiť za nákup v supermarkete. Nechcel si pritom kúpiť šampanské ani iné drahé produkty, ale pečivo a cestoviny.

Talianske úrady sa pôvodne domnievali, že obmedzenie pohybu, ktoré zaviedli v celej krajine 10. marca, prestanú platiť začiatkom apríla. Teraz ale vláda hovorí, že opatrenia budú platiť tak dlho, kým to bude potrebné. V krajine neprestávajú pribúdať nové prípady nakazených, koronavírus si navyše vyžiadal už viac ako 11 000 životov.

Napätie je najväčšie na chudobnejšom juhu. Cez víkend bola v supermarketoch v Palerme na Sicílii prítomná ozbrojená polícia, pretože obchodníci sa obávali toho, že niektorí ľudia odmietnu za jedlo zaplatiť. Starosta mesta v rozhovore pre noviny La Stampa varoval, že nespokojnosť v meste by mohla prerásť do násilností. Premiér Giuseppe Conte cez víkend oznámil, že vláda poskytne mestám peniaze, aby mohla obyvateľom rozdávať potravinové kupóny.

Pobyt vonku? Iba v naliehavých prípadoch

Dlhý domáci pobyt sa tiež začína podpisovať na psychike ľudí. „Čím dlhšie som zavretá doma, tým mi môj dom pripadá menší a menší,“ hovorí Simona Di Bellová zo Sicílie. Tú tiež obťažuje, že kvôli každej vychádzke musí, rovnako ako všetci ostatní v Taliansku, vyplniť písomný formulár a mať ho stále pri sebe pre prípadnú kontrolu.

Ak sa zistí, že na pobyt vonku má inú motiváciu než naliehavé pracovné dôvody, nákup základných potrieb alebo zdravotné dôvody, hrozí jej pokuta až 3 000 eur. „Pripadá mi zvláštne, že sa musím ospravedlňovať za také bežné veci,“ vysvetľuje.

Podľa prieskumu agentúry SWG zverejneného v pondelok, 63 percent Talianov vládne opatrenia stále podporuje a väčšina ich dodržiava. Podľa údajov ministerstva vnútra úrady zatiaľ skontrolovali približne 203 000 ľudí, z ktorých necelých 5 000 bolo potrestaných za nedodržanie opatrení.

To, ako dlho Taliani v domácej izolácii vydržia, bude ukazovateľom pre to, čo znesú aj ostatné národy západného sveta, v ktorých podobné opatrenia platia, domnieva sa Financial Times.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Taliani #koronavírus #karanténa #Covid-19