Tešili sa Slovenky na polievačku? Dozviete sa v prílohe Víkend

Chcete, aby vám veľkonočné sviatky spestrilo veľa zaujímavých textov? Nájdete ich v prílohe Víkend v denníku Pravdu už túto sobotu. Na šestnástich stranách vás čaká zaujímavé a pestré čítanie.

10.04.2020 19:30
debata (1)
Foto: Pravda
príloha víkend 11. 4. 2020

Napučané prúty z vŕby mali preniesť do dievčat schopnosť prebúdzať sa, hovorí v rozhovore etnologička Zora Mintalová Zubercová. „Na západnom území Slovenska šibali dievčatá korbáčom, vrátane oblasti, ktorá sa spája so strednou časťou krajiny. Na strednom Slovensku a smerom na východ ich už oblievali vodou. Tečúca voda mala vždy magickú očistnú funkciu a keby sme sa pozreli do regiónov, kde žijú pravoslávni veriaci, tam mala obrovský význam, dokonca ju na sviatok Troch kráľov svätili. Kňazi chodievali priamo k potokom a riekam, aby posvätili vodu a ľudia si ju brali domov," povedala napríklad o zvykoch našich predkov.

Bond girl aj feministka – titulok príbehu o Honor Blackmanovej. Zahrala si po boku Seana Conneryho. Celosvetovú slávu si získala ako Pussy Galore v bondovke Goldfinger. Aká bola herečka a ako sa správala v súkromnom živote?

Čo sa deje s rekonštrukciou jednej z najznámejších katedrál na svete? Pred rokom obrovský požiar zachvátil Notre-Dame v Paríži. Harmonogram opravy nabúrala pandémia koronavírusu, práce na obnove sa zastavili. Čo bude napríklad nasledovať? Aj zásadná skúška – demontáž lešenia, ktoré tam bolo pre rekonštrukciu inštalované rok pred požiarom. Ide o obrovské mikádo 500-tisíc oceľových rúr s celkovou hmotnosťou 500 ton.

A ešte po druhý raz dianie súvisiace s koronavírusom. Neznáma história, jedna z najobľúbenejších rubrík čitateliek a čitateľov prílohy Víkend, sa začína týmito dvomi vetami: „Sme vo vojne, zvyknú teraz opakovať politici na ospravedlnenie mimoriadnych opatrení. Súčasná situácia skutočne niečím pripomína vojnové alebo bezprostredne povojnové časy." Okrem iného sa dočítate aj to, ako komunistický režim zatajoval choleru na východnom Slovensku.

A do tretice nebezpečná pliaga. Koronakríza v Španielsku: rodičia kontra psičkári je názov reportáže, ktorú napísala Slovenka žijúca vo Valladolide. „Veľa seniorov, málo detí a čoraz viac psov. Vyhlásenie núdzového stavu poukázalo na závažný problém Španielska," tak sa začína text o problematike, o ktorej ste sa takmer určite ešte nikde v slovenských médiách nedočítali.

Nezabudli sme ani na ekológiu. Šesť bodov zlomu na ceste k uhlíkovej neutralite. O čo ide? Ľudia vedia o zmene klímy, ale nemenia svoje správanie. Je nutné zariadiť, aby bol udržateľný život jednoduchý. Z dlhodobého hľadiska je tiež nutné prijať ochranu klímy ako novú spoločenskú normu.

Vyrovná sa Amerika s biľagom lynčovania? Dozviete sa vo veľkom texte, ktorý dopĺňa tragický príbeh 14-ročného černošského chlapca, ktorého ubili na smrť. Od skončenia občianskej vojny v roku 1865 v USA zlynčovali približne až 4500 černochov.

Kto hľadá zaujímavé knihy, nájde niekoľko noviniek a recenziu knižky s názvom Dva slovenské osudy Špitzer – Mach. V prvom prípade ide o ministra vnútra vojnového Slovenského štátu Alexandra Macha a v druhom prípade je to partizánsky veliteľ, spisovateľ a publicista Juraj Špitzer.

Nezabudnite, že ak ste si ešte nepredplatili denník Pravda, k pestrému čítaniu sa potrebujete dostať túto sobotu. V nedeľu a v pondelok budú totiž obchody zatvorené.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba