Vráti sa Michelle Obamová do Bieleho domu?

Obetovala časť kariéry, aby sa jej manžel mohol stať najmocnejším mužom sveta, prezidentom Spojených štátov. Demokrat Barack Obama bol v Bielom dome v rokoch 2009 až 2017. Mohla by ísť teraz bývalá prvá dáma Michelle Obamová v jeho stopách? Krokom do Bieleho domu by bolo, keby jej Joe Biden ponúkol miesto viceprezidentky.

28.05.2020 06:00
Michelle Obama, Barack Obama Foto:
Michelle Obamová s manželom Barackom Obamom.
debata (5)

Demokratický politik bol, samozrejme, Obamovou dvojkou. Teraz sa sám uchádza o miesto šéfa Oválnej pracovne, keď 3. novembra vyzve vo voľbách súčasného republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa.

Biden už vyhlásil, že do tandemu si vyberie ženu. „Niektorí Američania by boli od radosti bez seba, keby sa viceprezidentskej úlohy zhostila Obamová. Má isté skúsenosti, je populárna, má názory, ktoré oslovujú voličov a sme svedkami obrovskej nostalgie za časmi, keď v Bielom dome vládol Obama. Mnohí si tiež myslia, že by bola najlepšou voľbou, lebo sa o túto funkciu neusiluje,“ reagovala pre Pravdu Stacy Corderyová, profesorka histórie na Iowskej štátnej univerzite, ktorá sa zaoberá pôsobením žien v americkej politike.

Je brilantná. Je to skutočne skvelá žena.
Joe Biden, bývalý viceprezident o Michelle Obamovej

Koncom apríla robila televízia CBS a organizácia YouGov prieskum verejnej mienky medzi demokratmi aj o tom, koho by radi videli vo viceprezidentskej pozícii. Až 71 percent opýtaných uviedlo, že Biden by mal uvažovať nad Elizabeth Warrenovou, senátorkou zo štátu Massachusetts. V prieskume Obamovú zaradili do samostatnej otázky. Tá znela, či by si ju Biden mal vybrať, keby mala o funkciu záujem. Áno, odpovedalo 64 percent respondentov, ktorí sú registrovaní demokrati alebo sa názormi prikláňajú k Demokratickej strane.

„Okamžite by som si ju vybral,“ povedal o Obamovej v apríli Biden pre televíziu CBS. „Je brilantná. Je to skutočne skvelá žena. Obamovci sú skvelí priatelia,“ vyhlásil bývalý viceprezident a potom dodal: „Nemyslím si, že túži potom, aby žila niekde blízko Bieleho domu.“

„Jeden deň ste normálna rodina. Potom prídu voľby a váš život sa okamžite zmení. Akoby nás vystrelili z dela. Nemali sme čas, aby sme si na to zvykli,“ povedala Obamová v dokumente Môj príbeh, ktorý mapuje, ako cestovala po Amerike, keď jej v roku 2018 vyšla rovnomenná kniha. Bývalá prvá dáma si tak spomenula na moment, keď Baracka Obamu 4. novembra 2008 Američania zvolili za prezidenta.

„Svet sa pozerá na každý krok, ktorý urobíte. Váš život vám už nepatrí. To, že som bola prvou dámou, bolo najväčšou poctou v mojom živote. Koľko ľudí sa však dostane do pozície, keď sa pozornosť sústredí iba na nich? Analyzuje sa každé gesto, ktoré urobíte, každé žmurknutie. Nie je jednoduché udržať si tú úroveň dokonalosti, ktorá sa vyžadovala od Baracka ako prvého černošského prezidenta a černošskej prvej dámy,“ opísala Obamová svoje pôsobenie v Bielom dome.

„V autobiografii napísala, že nemá záujem uchádzať sa o volený úrad. Verím jej. Samozrejme, môže zmeniť názor. Možno by sa nechala presvedčiť, keby sa ukázalo, že ju vo funkcii chce vidieť naozaj veľa ľudí. Ale pochybujem o tom,“ tvrdí Corderyová.

Oslavy a provokácia

Michelle Obamová sa narodila 17. januára 1964 v Chicagu. Hoci pochádza z bežnej rodiny, vyštudovala prestížne univerzity, Princetonskú a Harvardovu. Venovala sa právu a budúceho manžela stretla v roku 1989. Vzali sa o tri roky neskôr. Obamovci ako politický pár vyzerajú skoro ako z rozprávky a ani ich najväčší kritici nemôžu poprieť, že je očividné, že sa majú radi. V knihe Môj príbeh, ktorá bola v roku 2018 najpredá­vanejšou v USA, však Obamová opísala aj to, ako potratila, ako chodili na manželskú terapiu a ako sa dcéry Malia (21) a Shasha (18) narodili po umelom oplodnení.

„Budúcu prvú dámu bolo potrebné presvedčiť, aby podporila manželove prezidentské ambície. Ale urobila to, lebo si uvedomovala, aká dôležitá a podstatná je jeho kandidatúra. Obamová na začiatku urobila počas kampane niekoľko chýb, ale poučila sa z nich. Vie vystupovať efektívne a vášnivo,“ uviedla pre Pravdu Diana Carlinová, odborníčka na politickú komunikáciu z univerzity v St. Louis.

„Našu prítomnosť v Bielom dome oslavovali milióny Američanov. Ale iní reagovali so strachom. Keď Baracka prvý raz zvolili, rôzni komentátori naivne vyhlasovali, že naša krajina sa dostala do post-rasovej éry, v ktorej už nezáleží na farbe pleti. Mnohí prehliadali rasizmus a tribalizmus, ktoré rozdeľovali spoločnosť. Barack a ja sme žili s tým, že si uvedomujeme, že sme ako provokácia. Ak sa chceme spoločne niekam dostať, musíme byť ochotní povedať, kto sme. Som bývalá prvá dáma Spojených štátov a som tiež potomok otrokov,“ pripomenula v dokumente Môj príbeh Obamová.

Normálny život

Keď Biden vyhlásil, že si na viceprezidentský post určite vyberie ženu, začalo sa špekulovať, že by to mohla by Afroameričanka či hispánska politička. Hoci Obamová má za sebou úlohu prvej dámy a dokáže veľmi efektívne komunikovať s verejnosťou, experti pripomínajú, že nemá naozajstné politické skúsenosti. Rola manželky prezidenta USA ani nie je oficiálne definovaná. Je výnimočné, keď sa bývalé prvé dámy pustia do vlastnej politickej kariéry. Špeciálnym prípadom je Hillary Clintonová, ktorá bola newyorskou senátorkou, šéfkou diplomacie a v roku 2016 prehrala prezidentský súboj s Trumpom.

„Myslím si, že väčšina demokratov si uvedomuje, že ako viceprezidentky prichádzajú do úvahy iné ženy. Také, ktoré majú za sebou volebné skúsenosti a strávili veľkú časť života v legislatíve. Američania nie sú ani až takí nadšení z politických dynastií. Je dosť ľudí, ktorí tiež uvažujú nad tým, čo sa stane, keby Biden v prípade zvolenia v úrade zomrel. Má 77 rokov. Z viceprezidentky by sa stala prezidentka. Je preto dobré nájsť najviac kvalifikovanú političku. Obamová kvalifikáciu má. Je však najviac kvalifikovaná? Asi nie,“ myslí si Corderyová.

Niektorí Američania by boli od radosti bez seba, keby sa viceprezidentskej úlohy zhostila Obamová.
Stacy Corderyová, profesorka histórie

„Samotná Obamová opakovane odmietala tvrdenia, že by hrala nejakú úlohu pri politických rozhodnutiach svojho manžela. Samozrejme, neznamená to, že nemala rolu v tom, ako Obamova vláda svoju agendu komunikovala s verejnosťou. Nenápadne podporovala manželove aktivity. Napríklad, keď Kongres riešil zdravotnícku reformu, Obamová sa zamerala na problém obezity detí a podporu zdravého životného štýlu. S tým sa dokázali stotožniť mnohé rodiny bez ohľadu na politickú orientáciu,“ uviedla pre Pravdu Lisa Bursová, odborníčka na americký prezidentský systém z Quinnipiackej univerzity v Connecticute.

„V autobiografii Môj život napísala, ako sa v Bielom dome snažila, aby mala rodina vyhradený čas na seba. Išlo najmä o to, aby Obamovci chránili svoje dcéry a udržali ich životy také normálne, ako to len bolo možné. Takmer všetky prvé dámy však boli pre prezidentov aj dôverníčkami. Niektoré boli otvorenejšie v prejavovaní svojich názorov, iné boli viac poslucháčkami. Obamová patrila do druhej kategórie,“ vysvetlila Burnsová.

"V administratíve svojho manžela hrala veľmi dôležitú úlohu. Zaoberala sa najmä zdravotníctvom, vecami, ktoré súvisia s veteránmi, a vzdelávaním. Zdôrazňovalo to jej kľúčovú rolu, lebo to boli to zásadné priority Obamu,“ uviedla pre Pravdu profesorka Katherine Sibleyová, šéfka Programu amerických štúdií na Univerzite svätého Jozefa vo Filadelfii. "Nie je však pravdepodobné, že by sa Obamová uchádzala o viceprezidentskú funkciu. Jasne povedala, že ju politická kariéra nezaujíma. No je mimoriadne populárna a mnoho ľudí by bolo veľmi rado, keby si ju Biden vybral. Boli by s tým spojené aj riziká, ale tí, čo vystupujú proti Obamovej, by demokrata aj tak asi nevolili. Ale, ako som povedala, má iné priority. Nemyslím si, že z nej bude viceprezidentská kandidátka,“ dodala Sibleyová, ktorá sa zaoberá úlohou prvých dám v histórii.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Biely dom #Michelle Obamová