Diktátorovi sa vzoprela bývalá učiteľka

Sviatlana Cichanovska bola donedávna takmer neznáma tvár. Teraz ju rýchlo spoznal celý svet. Bieloruska sa stala symbolom odporu proti režimu Alexandra Lukašenka.

17.08.2020 06:00
Sviatlana Cichanovska Foto: ,
Sviatlana Cichanovska na jednom zo svojich predvolebných mítingov. Snímka je z Brestu.
debata (78)

Bývalá učiteľka angličtiny, ktorá má 37 rokov, kandidovala v prezidentských voľbách namiesto svojho uväzneného manžela Sergeja. Zjavne ich vyhrala, ale diktátor podobne ako v minulosti výsledky sfalšoval.

Keď sa Cichanovskej pred desiatimi rokmi narodilo prvé dieťa, lekárske vyšetrenie čoskoro odhalilo vážny hendikep. Chlapček bol hluchý.

Synček síce potom podstúpil operáciu, ale vrodenú chybu nebolo možné odstrániť tak, aby počul ako zdravý človek. Oddaná matka urobila maximum, aby sa o neho dôkladne starala. Učiteľka angličtiny sa vzdala práce, čo najviac svojho času venovala chlapcovi. Stala sa ženou v domácnosti, pred štyrmi rokmi porodila ešte dcérku.

K skvelej angličtine dopomohlo Cichanovskej šťastie v nešťastí. Po obrovskej havárii vo vtedajšej sovietskej atómovej elektrárni v ukrajinskom Černobyli sa dostala do skupiny detí, ktoré mali možnosť zotavovať sa u ochotných rodín v Írsku. O malú Sviatlanu sa postarali manželia Henry Dean a Marian Deanová „Prišli k nám dve deti. Sveťa bola v podobnom veku ako naša dcéra Mary, dobre k nám zapadla," povedal pre denník Guardian dnes 72-ročný Deane.

Pokračoval, že Sviatlana bola výrazne inteligentná a dokonca tak zvládla angličtinu, že robila tlmočníčku ostatným rovesníčkam, čo prichýlili k sebe ďalšie rodiny v Írsku, a chodievali spolu na výlety.

Cichanovska sa do írskeho mestečka Roscrea rada pravidelne vracala počas leta. S Deanovcami mala skvelý vzťah. Do Írska chodievala ešte aj keď už študovala cudzie jazyky na vysokej škole. „Na štátnej pedagogickej univerzite som mala hlavnú špecializáciu angličtinu a doplňujúcu nemčinu. Robila som prekladateľku v rôznych organizáciách vrátane írskej s názvom Černobyľská čiara života," napísala na svojej webovej stránke.

Vo fabrike v sedemtisícovom Roscrea v mladosti brigádovala, študentke sa zišli peniaze zarobené počas letných prázdnin. „Vykonávala síce v továrni podradné práce, ale nijako jej to neprekážalo," poznamenal Dean.

Zlom v roku 2019

Manžel Cichanovskej Sergej Cichanovski vyštudoval filológiu, živí sa však ako podnikateľ v audiovizuálnom biznise. Na budúci týždeň oslávi 42. narodeniny, čiže je od svojej ženy o päť rokov starší.

V marci minulého roku si zriadil na serveri YouTube videokanál, ktorý začal využívať, aby informoval o živote v Bielorusku. Bezpečnostným zložkám Lukašenkovho režimu rýchlo padol do oka ako nebezpečný občiansky aktivista. Neskôr ho viackrát zatkli. Nečudo.

Kanál Cichanovského sa stal totiž veľmi obľúbený. Minulý mesiac dosiahol až približne 243-tisíc odberateľov, čo je 12-násobne viac, ako má štátom riadená satelitná stanica Belarus 24.

Na jar tohto roku nasledovali ďalšie zatknutia Cichanovského, ktorý začiatkom mája oznámil, že sa chystá kandidovať v prezidentských voľbách proti Lukašenkovi. Ústredná volená komisia ho však odmietla registrovať.

Misiu Cichanovského preto prevzala jeho manželka Sviatlana. Jej muž obiehal krajinu, aby zháňal podpisy pre jej kandidatúru. Stretával sa s veľkým záujmom. Často zažil, že sa vytvorili stometrové rady občanov, ktorí sa rozhodli pridať svoj podpis.

Ústredná volebná komisia povolila Cichanovskej kandidovať. Lukašenko sa zjavne nazdával, že neznáma žena (navyše ženami má vo zvyku pohŕdať) nemá šancu zaujať voličov, nehovoriac o možnosti, že by po sfalšovaných voľbách v jeho prospech veľa Bielorusov vyšlo protestovať do ulíc, aby jej vyjadrili podporu.

Odporkyne Lukašenhovho režimu demonštrujú v... Foto: SITA/AP, Czarek Sokolowski
Bielorusko, Lukašenko, demonštrácia Odporkyne Lukašenhovho režimu demonštrujú v Minsku. Na jednom transparente je zobrazený bieloruský diktátor.

Pritiahla davy

Prvý dôležitý predvolebný míting Cichanovska usporiadala v Minsku 19. júna. Podľa odhadov prišlo 7-tisíc až 10-tisíc ľudí. Toto stretnutie s voličmi bolo významné z dôvodu, že sa ukázala prvýkrát na verejnosti ako osoba, ktorá zastupuje záujmy všetkých opozičných politikov, ktorým Lukašenko neumožnil kandidovať.

Popularita Cichanovskej evidentne začala rýchlo rásť. Vrcholom sa stal jej míting 30. júla v hlavnom meste. Odhady uvádzajú, že sa zhromaždilo 63-tisíc až 70-tisíc ľudí. Nič také Bielorusko nezažilo od roku 1991, keď sa stalo nezávislým štátom na troskách Sovietskeho zväzu.

Jedna vec je podpora na námestiach, iná vec sú odovzdané hlasy, samozrejme. Nezávislé prieskumy však potvrdili, že v samotných voľbách sa väčšina Bielorusov postavila na stranu Cichanovskej. A zvýrazňujú to protesty po sfalšovaných výsledkoch. „S našimi ľuďmi sa dejú nevídané veci. Jednoducho sa prebudili, prekonali svoj strach. Preto si myslím, že sme už zvíťazili, vyhrali sme nad strachom a nad apatiou," zdôraznila Cichanovska podľa servera Charter 97.

Režim ju krátko po voľbách prinútil odísť z krajiny. Presne povedané odviezol ju na hranice s Litvou, odkiaľ odcestovala do hlavného mesta Vilniusu. Za svojimi dvoma deťmi, ktoré tam nedávno poslala, pretože sa jej anonym vyhrážal, že ak bude pokračovať v predvolebnej kampani, jej syn a dcéra môžu zle dopadnúť…

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko #Sviatlana Cichanovska