Anketa: Čo želajú osobnosti Pravde k 100. výročiu (1.)

Presne dnes má denník Pravda 100 rokov. Jej predchodca, Pravda chudoby, vyšla prvý raz 15. septembra 1920. Čo pre vás znamená Pravda? A čo by ste jej zaželali do ďalších rokov? Pýtali sme sa významných predstaviteľov spoločenského života.

15.09.2020 06:00
debata (14)
Video
Pozrite si, čo Pravde k jubileu zaželali tí, ktorých aj vy dobre poznáte.

Rudolf Schuster

exprezident SR

Pravdu sledujem a čítam pravidelne. Po revolúcii v roku 1989 sa dokázala obrodiť. Myslím, že patrí medzi tie denníky, ktoré sa snažia byť nad vecou, byť nezávislé a o to treba ustavične bojovať, pretože dnes je práve toto najvzácnejšie. Pravda patrí medzi tie noviny, ktoré zohrali svoju úlohu v čase, keď sa zmenila politická situácia na Slovensku a zostali sme kvôli pánu Mečiarovi pred dverami NATO. Prajem vám to, čo si želá každý čitateľ, aby Pravda zostala nezávislá a do jej práce nik nezasahoval – aby mohli vaši novinári písať podľa svojho najlepšieho svedomia a vedomia to, čo uznajú za vhodné. Pravdivo, analyticky, nie jednostranne. A tiež aby ste dokázali obhájiť to, čo iní nevedia alebo sa boja. A ešte prajem Pravde, aby vydržala čo najdlhšie, keď už prežila toľké roky.

Ivan Gašparovič

exprezident SR

Pravdu čítam už od študentských čias. Bol to denník, ktorý prinášal najviac informácií z denného života najmä z domova, ale aj zo sveta. Samozrejme, boli sme si vedomí, že články a informácie najmä zo zahraničia a svetovej politiky boli v duchu obhajoby internacionalizmu a v duchu predstáv obhajoby socialistickej ideí. Pravda tiež mala najlepšiu športovú stránku. Už to, že ste si zachovali názov Pravda, je na súčasnej slovenskej mediálnej scéne veľmi cenné. Do budúcnosti vám prajem, aby vaši čitatelia boli presvedčení, že vaše informácie obsahom napĺňajú titul vášho denníka – teda že píšete pravdu.

Boris Kollár

predseda NR SR a predseda Sme rodina

Je to úžasné, že takýto denník dokázal 100 rokov fungovať. Želám vám všetko dobré, aby sa vám aj naďalej darilo. A hlavne, aby ste objektívne prinášali pravdu. Ale aby novinári tú objektívnu pravdu nevytvárali, ale aby prinášali reálne informácie o tom, čo sa stalo v politike, spoločenskom a kultúrnom živote či v športe. Prajem vám, aby ste túto myšlienku napĺňali a aby ste prežili ďalších 100 rokov.

Igor Matovič

predseda vlády SR a predseda OĽaNO

Hovorí sa, že pravda oslobodzuje. Pre mňa je preto hovoriť pravdu jediným východiskom, ako sa cítiť slobodný v akýchkoľvek rozhodnutiach, aj tých nepopulárnych. Pravde do ďalších sto rokov želám, aby v nej čitatelia našli to, čo má aj v názve – pravdu. A to pravdu objektívnu a nezaujatú.

Richard Sulík

predseda SaS

Do ďalšej storočnice želám Pravde, aby aj naďalej napĺňala posolstvo, ktoré má vo svojom názve, a to hľadať pravdu, neskreslenú a objektívnu.

Veronika Remišová

predsedníčka Za ľudí

V názve vášho denníka je veľmi cenná hodnota. Držím vám palce, aby sa vám darilo túto hodnotu dennodenne doručovať všetkým čitateľom každý deň ďalších 100 rokov.

Robert Fico

expremiér a predseda Smer–SD

Je obdivuhodné, že na Slovensku máme denník, ktorý je vydávaný už 100 rokov. Napriek tomu, že sa v priebehu storočia menila politická aj spoločenská situácia, denník Pravda vždy prinášal užitočné informácie, nikdy nemal tendenciu skĺznuť do bulváru a vždy si našiel svojho čitateľa. Prajem vám minimálne ďalšie storočie plných strán.

Peter Pellegrini

expremiér a líder vznikajúcej strany Hlas–SD

Dovoľte mi zaželať vám k storočnému jubileu veľa úspechov, kritického hľadania pravdy v zložitom svete rôznorodých faktov, ako aj zotrvanie na ľavicových a sociálnodemokra­tických hodnotách, na ktorých obhajobe od svojho vzniku stojíte. Sto rokov je rešpektovaný vek u človeka a ak ide o firmu či periodikum, vzbudzuje to obrovský rešpekt. Ste súčasťou slovenskej politickej histórie, prežili ste rôzne významné revolučné zmeny a informujete o spoločenskom dianí už celé generácie ľudí žijúcich na Slovensku. Je to devíza a obrovská hodnota, ktorá sa nedá len tak kúpiť, dá sa iba formovať a rozvíjať. Želám vám veľa úspechov a tak, ako máte skvelú tradíciu a minulosť, prajem vám, nech formujete ďalších 100 rokov úspešnú značku šíriacu objektívne fakty postavené na pravde.

Prvé číslo Pravdy chudoby vyšlo 15. septembra...
Dňa 13. novembra 1921 informovala Pravda...
+62O streľbe do robotníkov v Krompachoch písala...

Ján Kubiš

exminister zahraničných vecí a súčasný špeciálny koordinátor OSN pre Libanon

Pravda pre mňa znamená v prvom rade stabilný profesionalizmus a aktuálnosť, užitočnú informáciu a dobrých komentátorov, ktorí dostávajú priestor pre svoje rôznorodé názory. Do ďalších rokov prajem Pravde, aby si udržala kvalitu, a hlavne ustála ekonomické tlaky. A azda ostane aj v tradičnej tlačenej podobe – je to predsa len iný pocit držať v ruke papier ako čoraz častejšie len notebook.

Brigita Schmögnerová

bývalá ministerka financií a spolupracovníčka Pravdy

Pravda je pre mňa denníkom, ktorému sa viac–menej darí vyjadrovať pravdu najpočetnejšej vrstvy spoločnosti, a nie oligarchických štruktúr. Pokiaľ si z Pravdy chudoby ponechá tradíciu hovoriť o pravde tých, ktorí nepatria iba k víťazom, budem ju vždy čítať ako prvú. Pravde do ďalších sto rokov možno želať, aby sa nespreneverila svojmu profilu, aby neprepadla v konkurenčnom boji bulvárnosti a napriek tomu prežila.

Ivan Laluha

historik a blízky spolupracovník Alexandra Dubčeka

V Pravde som často našiel tú pravdu, ktorú som nenachádzal v iných denníkoch. Sú to moje noviny, za dlhé roky som si na ne zvykol. K storočnici týmto novinám želám, aby vždy stranili pravde, pravde a len pravde.

Stanislav Mičev

riaditeľ Múzea SNP

Pravda sú noviny, v ktorých som asi publikoval najviac, k jej redaktorom mám názorovo najbližšie. Do ďalšej storočnice jej želám minimálne takú kvalitnú žurnalistiku, akú robí doteraz. Objektivita je v práci novinára to najdôležitejšie, tak nech si ju Pravda zachová. Samozrejme, nech zachová aj priazeň protifašistickému odboju a Slovenskému národnému povstaniu.

Vladimír Strmeň

veterán SNP

Denník Pravda naozaj píše pravdu. Nech ho odoberajú všetci ľudia, ktorí chcú pravdu poznať. Niektorí naši historici a pisatelia sa ju totiž snažia prekrúcať a zhadzujú hodnoty, za ktoré sme v Povstaní bojovali. Pravde želám, aby bola aj o ďalších sto rokov aspoň taká obľúbená, ako je dnes. Všetkých jej čitateľov pozdravujem v mene partizánskej skupiny Pomstiteľ zo Španej Doliny.

Monika Uhlerová

viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov SR

Pravda (s malým p) je pre mňa univerzálnou a nespochybniteľnou odpoveďou na všetky otázky bytia. Veľkú časť svojho života trávime jej hľadaním, keď si to často ani neuvedomujeme. Jej nájdenie je však podľa môjho názoru oslobodzu-júce. A tak je pravda zároveň sloboda. Pravda (s veľkým P) je pre mňa neodmysliteľnou súčasťou každého rána už dlhé roky. Prináša zaujímavé články, spravodajstvo, promptné reakcie na aktuálne dianie, inšpiratívne komentáre a názory. Prajem Pravde, aby v najbližších rokoch a dekádach svojho života prinášala svojim čitateľom len pravdu.

Vladimír Soták

predseda Klubu 500, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Železiarne Podbrezová

Pravda ako významové slovo je v živote každého človeka veľmi dôležité. Každý, kto môže hodnotiť svoje celoživotné skúsenosti a povie, že sú založené na spravodlivom živote a že sa väčšinou stretáva s pravdovravnými ľuďmi, je šťastný človek. Niektorí ľudia slovo pravda veľmi radi zneužívajú. Najznámejšie je tvrdenie, že tisíckrát opakovaná lož sa stáva pravdou. Žiaľ, veľmi často sa stretávame s tým, že ľudia, ktorí chcú moc, chcú vládnuť, nehovoria pravdu. Pred voľbami sľubujú všetci politici niečo, čo väčšinou po voľbách tí úspešní politici nenapĺňajú. Bolo by fajn, keby malo na Slovensku slovo pravda oveľa väčšiu váhu. Denníku Pravda prajem pri príležitosti osláv 100. výročia, nech patrí medzi tých nositeľov informácií, pre ktorých je slovo pravda základom. Celému osadenstvu novín želám veľa úspechov a hlavne dobré zdravie. Veľmi by sme sa tešili, keby médiá na Slovensku boli oveľa kritickejšie k tým, ktorí včera, dnes alebo zajtra chcú riadiť túto krajinu.

Tomáš Malatinský

prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení

V dnešnej dobe, keď médiá vo veľkej miere kreujú názor a mienku drvivej väčšiny obyvateľstva, by mala byť objektívnosť a pravdivosť informácií podsúvaných verejnosti tou najväčšou prioritou novinárov. Myslím si, že by to malo fungovať v každom serióznom denníku. Do ďalších rokov Pravde želám, aby aj naďalej ukazovala ľuďom poctivú novinárčinu, nebojácnosť pri odhaľovaní káuz a najrôznejších prešľapov a neustále pribúdajúci počet čitateľov, ktorými by obhájila svoje čísla ako najčítanejšieho periodika na Slovensku.

Peter Mihók

predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory

Denník Pravda patrí medzi tie periodiká, ktoré ma každodenne ráno čakajú na pracovnom stole. Od začiatku svojej existencie bol viazaný na ľavicovú ideológiu a dlhé obdobie na politiku komunistickej strany. Dnes, po politických zmenách v roku 1989, predstavuje Pravda platformu, v ktorej cítiť moderný ľavicový nádych. Tým Pravda výrazne dopĺňa názorové mediálne spektrum a spoluvytvára tak potrebnú názorovú rôznorodosť. Pravda by mala v budúcnosti zostať verná slovu pravda, pravdivo a odborne informovať svojich čitateľov a priaznivcov. Tých je na Slovensku viac ako dosť, skôr je nedostatok serióznych informácií a kvalitných analytických článkov. Želám preto Pravde, aby išla touto neľahkou cestou a objektívnosťou získavala ďalší priestor na mediálnom trhu.

Oliver Grünberg

predseda predstavenstva Volkswagenu Slovakia a člen predstavenstva pre technickú oblasť

V dnešnej dobe on–line médií a neobmedzených možností komunikácie je viac ako inokedy dôležité rozlišovať pravdivé informácie a hoaxy. V tomto smere zohrávajú veľmi dôležitú úlohu aj etablované médiá s dlhoročnou históriou. Očakáva sa, že budú prinášať pravdivé a objektívne informácie o celospoločenskom dianí, ktoré pomôžu verejnosti zorientovať sa v záplave často aj falošných správ. V mene spoločnosti Volkswagen Slovakia prajem denníku Pravda, aby zvládol výzvy v podobe digitálneho presunu informácií, udržal si svojich čitateľov aj pozíciu na trhu ďalších minimálne sto rokov a spolu s najväčšími slovenskými denníkmi informoval verejnosť pravdivo a objektívne o dianí doma i vo svete.

Emil Macho

predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej ko­mory

Pravda s malým p pre mňa neznamená komunikačné víťazstvo za každú cenu, ale názor podporený reálnymi a hodnovernými faktami. Denníku Pravda želám pri príležitosti jeho storočnice najmä dostatok fundovaných a profesionálnych reportérov, editorov či grafikov pracujúcich s overenými faktami, ktorí budú aj naďalej hľadať nielen pre Pravdu, ale pre celú spoločnosť pravdu, ktorí budú odkrývať korupciu, podvody, ale rovnako aj prinášať pozitívne a inšpirujúce príbehy jednoduchých ľudí. Pravde rovnako prajem stálych a aj nových čitateľov, v on–line priestore diskutujúcich, ktorí prinášajú zaujímavé podnety a názory k danej téme.

Roman Berkéš

prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA)

Verím, že pravda oslobodzuje, nie je vždy ľahké pravdu povedať a nie je vždy ľahké pravdu rozoznať. …pravda je len jedna a Pravda je len jedna. Pravda dlho hľadala sama seba a aj pravdu, nakoniec sa jej to predsa len podarilo a Pravda píše pravdu. Do ďalších rokov jej želám, aby sa jej darilo udržať si pravdu, ktorú naozaj všetci potrebujeme čítať. A aby sa jej darilo pravdu rozoznávať a aby sme sa naďalej vedeli spoľahnúť na pravdivosť jej informácií. Prajem veľa pravdychtivých čitateľov!

Jana Glasová

analytička Poštovej banky

Pravda je základom všetkého – v živote, práci, v medziľudských vzťahoch, v oblasti verejného života a aj v mediálnej oblasti. Keď hovoríme pravdu a konáme spravodlivo, budujeme si tým dôveru a rešpekt v očiach ostatných ľudí. Preto by mala byť pravda a spravodlivosť silno zakorenená v našej spoločnosti aj v našich životoch. Pravde želám ešte minimálne ďalších sto rokov. A predovšetkým veľa úspešných článkov a veľa spokojných čitateľov.

Eva Sadovská

analytička Wood & Company

Už vyše desiatich rokov nevnímam Pravdu iba ako čitateľka. Som rada, že výsledky mojich analýz, zameraných práve na ľudí a ich spotrebiteľské správanie, sa pravidelne objavujú aj v tomto denníku. Pravde želám k výnimočnej storočnici kvalitný novinársky tím, ktorý bude svojou profesionálnou prácou aj naďalej priťahovať a objektívne informovať existujúcich, ale aj nových čitateľov vo svojej printovej či on–line verzii.

Tomáš Brngál

spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Virtual Medicine, absolútny víťaz súťaže Študentská podnikateľská cena 2016

Pravdu vnímam ako jeden z mienkotvorných denníkov na Slovensku, ktorý informuje o celospoločenských udalostiach. Gratulujem jej k tomu, že už sto rokov pôsobí ako značka a že tak dlho vydržala. Želám jej všetko najlepšie, aby tu bola aj o ďalších sto rokov. A tiež aby informovala objektívne, lebo hlavne v dnešnej dobe všelijakých dezinformácií a populizmu je mimoriadne dôležité, aby na Slovensku pôsobili kvalitní novinári ako rešpektované autority, ktorí si overujú zdroje a informujú netendenčne.

Stanislav Kmeť

rektor Technickej univerzity Košice

Denník Pravda je pre mňa zdrojom neskreslených, pravdivých a aktuálnych informácií z domova i zo sveta. Dbá o striktné rozlišovanie faktov a subjektívnych osobných názorov a je vzorom objektívnosti a pravdovravnosti. Spĺňa náročné požiadavky na vysokú profesionalitu v žurnalistike. Želám Pravde, aby zostala verná svojmu názvu a aj ďalších 100 rokov šírila objektívny obraz o skutočnostiach, aby si svojou dôveryhodnosťou, slušnosťou a spoľahlivosťou naďalej udržiavala vysoké renomé a napĺňala tak krédo a poslanie žurnalistiky. Ďalej jej prajem, aby počet spokojných čitateľov Pravdy neustále rástol a aby si udržala vysoký stupeň zodpovednosti k verejnosti.

Pavol Šajgalík

predseda Slovenskej akadémie vied Denníku Pravda úprimne blahoželám k tomu, že vydržal na tomto komplikovanom trhu 100 rokov. A čo by som mu prial do ďalších rokov? Asi iba to, aby veľmi úprimne napĺňal svoj názov, aby hlásal tú pravdu.

Milan Izák

medzinárodne uznávaný odborník v oblasti oftalmológie

Noviny by mali byť objektívne, nestranné a pravdivé. S médiami mám dobré aj menej dobré skúsenosti, lebo v minulosti sa o mne písalo veľa. Pravda sa mi medzi tými všetkými masmédiami, ktoré som sledoval, zdá najobjektívnejšia a myslím si, že píše pravdu. Informovala o mne, keď som implantoval prvú umelú šošovku v Československu, keď som zaviedol mikrochirurgiu oka a urobil prvú transplantáciu rohovky. Výročia si veľmi vážim – vlani som oslavoval osobné okrúhle, aj 40. výročie implantácie tej prvej šošovky. No a storočnica Pravdy je tiež cenným medzníkom, preto jej prajem veľa ďalších úspechov.

Vladimír Krčméry

odborník na tropickú medicínu a infektológiu, zakladateľ Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave

Chcem zablahoželať všetkým čitateľom Pravdy k tomuto krásnemu jubileu. Každý denník sa snaží posunúť nás k pravde, hlavne k informáciám, ktoré sú nezávislé a pomáhajú nám aktuálne aj v spoločnom boji s epidémiou. Čím viac vieme osloviť prostredníctvom médií, tým budeme úspešnejší. Gratulujem zo srdca. Do ďalších rokov by som želal veľa Božieho požehnania všetkým čitateľom, zamestnancom a redaktorom Pravdy.

Mária Šustrová

imunologička, odborníčka na Downov syndróm Čítame Pravdu už desiatky rokov, teraz kupujeme štvrtkové a sobotňajšie vydania. Páči sa nám príloha Pravdy, najmä články a rozhovory autorov Heleny Dvořákovej, Bianky Stuppacherovej, Kataríny Sedlákovej a iných, v sobotu najmä kultúrny prehľad. Pravde prajem ešte veľa dobrých autorov – novinárov, ktorí píšu objektívne.

Ivan Vulev

výkonný a medicínsky riaditeľ nemocnice CINRE v Bratislave Pravda sú prvé noviny, ktoré som ako malý chlapec čítal. Bolo to v sedemdesiatych rokoch a pamätám si to celkom dobre. Pravde by som zaželal všetko naj, aby obsahom ďalej napĺňala svoje krásne meno.

Boris Pekárek

primár Gastroenterolo­gického oddelenia, Národný onkologický ústav

Pravda sú noviny, ktoré registrujem od detstva až doteraz, keďže ich môj 99–ročný dedko stále odvtedy až doteraz odoberá. Pravde do ďalších rokov prajem pravdivé a nezávislé spravodajstvo v demokratickej spoločnosti.

Michaela Musilová

astrobiologička

Tým, že som žila väčšinu svojho života doteraz v zahraničí, moje skúsenosti s Pravdou spočívajú najmä v spolupráci s viacerými redaktormi. Som veľmi rada, že so mnou mali záujem robiť rozhovory a boli to vždy pozitívne skúsenosti. Napísali zaujímavé a objektívne články a také skúsenosti majú aj ďalší členovia mojej rodiny. Pravde gratulujem k výročiu 100 rokov a prajem jej aspoň ďalších 100 úspešných rokov! Nech sa jej naďalej darí pracovať so skvelými redaktormi a nech sa s čitateľmi delia o objektívne a pravdivé informácie na Slovensku a v zahraničí.

Bedrich Formánek

velikán kompozičného šachu, dlhoročný spolupracovník Prav­dy

Blahoželám Pravde ku krásnemu jubileu a verím, že aj naďalej si zachová to, čo z nej robí moderné, kvalitné a zaujímavé noviny: objektivitu, pestrosť a vyváženosť, pričom pravda s malým p vysoko víťazí nad bulvárnosťou a serióznosť nad povrchnosťou. A v mene slovenských šachistov ďakujem za stabilnú šachovú rubriku, ktorá sa už vyše 55 rokov pričiňuje o to, že slovenský šach (najmä kompozičný) je na svetovej úrovni.

Silvia Schmidtová

vedecká pracovníčka Ústavu experimentálnej onkológie Biomedicínskeho centra SAV, absolútna víťazka súťaže Študentská osobnosť Slovenska 2017/2018

Pravda pre mňa znamená ľahko dostupný zdroj informácií o dianí v domove i vo svete. Do ďalšieho obdobia jej želám veľa pozitívnych správ pre svojich verných čitateľov a minimálne ďalších sto rokov fungovania.

Milan Kňažko

herec, bývalý politik a tvár Novembra

Pravda, lož, láska, nenávisť, to je večná téma. Som za pravdu, lásku i život. Pravde by som do ďalších rokov zaprial, aby sa naozaj držala pravdy a bola čo najobjektívnejšia, čo najprofesionál­nejšia a aby dávala priestor udalostiam a ľuďom, ktorí si to zaslúžia. Tým, ktorí požívajú celospoločenskú úctu, sú prirodzenými autoritami a príkladmi pre tých najmladších.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #denník Pravda #100 rokov s vami