Anketa: Čo želajú osobnosti kultúry a športu k 100. výročiu Pravdy (2.)

Denník Pravda má 100 rokov. Jej predchodca, Pravda chudoby, vyšla prvý raz 15. seprembra 1920. Čo pre vás znamená Pravda? A čo by ste jej zaželali do ďalších rokov? Pýtali sme sa významných predstaviteľov kultúrneho života.

16.09.2020 06:00
debata (7)
Video
Pozrite si, čo Pravde k jubileu zaželali umelci, ktorých aj vy dobre poznáte.

Mária Kráľovičová

herečka Za dávnych čias bývalo zvykom po premié-re čakať v Divadelnom klube na ranné vydanie Pravdy. Tam sme sa totiž už o pár hodín po skončení predstavenia dočítali v recenzii, či sme stvorili ťahák a či prepadák. Môj muž Miro Procházka oceňoval, že Pravda uverejňovala aj básne, teda i tie jeho, ale písaval tiež úvodníky, glosy, eseje, rozhovory či reportáže. I ja som mávala v istom období pravidelný týždenný stĺpček o tom, čo čítam, koho zaujímavého som stretla, čo vidím, či na čo myslievam. Prispievala som roky často aj do ankety Magazínu a vlastne oddávna som tu dostávala priestor, keď som ešte cítila potrebu sa k niečomu zásadnejšiemu vyjadriť, najmä spomenúť výročia a zásluhy svojich kolegov aj učiteľov.

Jožo Ráž

spevák, hudobník a skladateľ Pravda znamená to, čo láska. Je to v živote veľmi dôležitá vec a nikdy sa jej nesmieme vzdať. Zacitujem môjho najlepšieho a najmúdrejšieho kamaráta Borisa Filana: O úprimnosť nesmieš nikdy prosiť ani žobrať, pravda je vždy iba jedna, ale strašne dobrá. Pravde želám ešte veľa rokov poctivej žurnalistiky a milióny múdrych a dobrých čitateľov.

Adriana Kučerová

operná speváčka

Pravdu čítam od mladosti, keď nám domov v Hriňovej chodila do schránky. Dnes si ju čítam na cestách v zahraničí v digitálnej podobe. Veľmi oceňujem, že sa venuje nielen horúcim politickým a ekonomickým témam, ale aj kultúre, o ktorej píše často a s názorom. Čítam vás rada a budem vás čítať aj naďalej. Želám vám veľa nových pozorných čitateľov a dobrých správ.

Matej Drlička

riaditeľ festivalu Viva Musica!

V slovenskom mediálnom priestore je veľmi málo novinárov, ktorí fundovane reflektujú na dianie v slovenskom umení a kultúre. Pravda takých novinárov má a ja som za to veľmi vďačný. Som hlboko presvedčený, že kultúra je nervovým systémom každej krajiny, a je preto vitálne, aby žila, rozvíjala sa, neustále kultivovala prostredie, v ktorom žijeme, a aby sa o nej vedelo.

Martin Kellenberger

výtvarník

Páči sa mi, že Pravda je veľmi rozmanitá, pestrá. Má vyvážené reportáže a komentáre z rôznych oblastí, vždy sa teším na prílohu, ktorá sa venuje aj kultúre a predstavuje rôzne osobnosti slovenského života formou rozhovorov. Želám jej vždy správny nadhľad a stále dobrých, talentovaných redaktorov a spokojných fanúšikov – čitateľov.

Peter Jaroš

spisovateľ

Číňania hovoria, že pravda je krásna dáma s tisícimi tvárami. Ku storočnici Pravdy jej želám, aby si zachovala trend hľadania a obhajovania pravej tváre pravdy medzi všakovakými mimikrami, maskami a falošnými príčeskami… Lebo to je jediná cesta, ako si udržať ďalšie desaťročia náročných a kritických čitateľov.

Marek Ormandík

výtvarník

Pravde želám, nech aj ďalšiu 100vku u100jí.

Prvé číslo Pravdy chudoby vyšlo 15. septembra...
Dňa 13. novembra 1921 informovala Pravda...
+62O streľbe do robotníkov v Krompachoch písala...

Jolana Fogašová

operná speváčka

Spravodajstvo Pravdy na mňa pôsobilo vždy vyvážene, aktuálne, zaujímavo a pestro. K storočnici jej želám, aby prinášala naďalej objektívne spravodajstvo a pútavé, poučné aj zábavné čítanie. Želám rubrike Kultúra v budúcnosti veľa invencie, vynikajúcich umeleckých osobností, podujatí, umeleckých diel – profesionálne fungujúce umenie na Slovensku, nech má stále o kom a o čom písať.

Peter Bič

spevák, hudobník a skladateľ

Pravdu vnímam ako noviny, ktoré prežili rôzne obdobia a historické etapy a stále sú tu. Verím, že tu budú aj naďalej a stále budú prinášať iba pravdu. A pravda zvíťazí.

Juraj Jakubisko

režisér

Pravdu mám rád. Mne osobne pravda v živote pomohla. Keď som mal nejaké problémy a začal som hovoriť pravdu, veci sa vždy zjednodušili a všetko sa vyriešilo. Toto hľadám aj v denníku Pravda, ktorý ma sprevádza celý život. Veď keď som začínal, veľa novín na výber nebolo. Páči sa mi, že ste prežili aj socializmus, aj kapitalizmus a želám vám, aby ste vydržali aj naďalej, aby ste prežili aj mňa, moje deti a mojich vnukov.

Miro Žbirka

spevák, hudobník a skladateľ

Na denníku Pravda ma zaujalo, že sa mu podarilo udržať aj v nových podmienkach po roku 1989 a zaradiť sa medzi mienkotvorné noviny. Teší ma, že dáva dostatočný priestor kultúre. K výročiu a do ďalších rokov želám Pravde veľa čitateľov a redaktorom dobré podmienky na prácu.

Barbora Botošová

huslistka, primáška

Sto rokov je úctyhodný vek, sto rokov majú tuším ženy volebné právo. Pravde prajem, aby prezentovala pravdu, keď sa volá Pravdou, a jej čitateľom, aby si v nej našli vždy potrebné informácie, ktoré obohatia ich život.

Vratko Rohoň

hudobník, Iné Kafe

Pravda je jeden zo základných a tradičných denníkov na Slovensku. Myslím, že poskytuje oproti iným aj iné pohľady na udalosti. Rád sledujem napríklad komentáre Jána Baránka. K storočnici Pravde želám minimálne ďalších 100 rokov!

Ľubomír Feldek

spisovateľ

Sto rokov Pravdy? No toľko mám už skoro aj ja. Takže jej želám to isté, čo sebe: aby sme ešte chvíľku požili a aby nás obklopovali dobrí ľudia. Pre mňa je Pravda taká, akí sú jej redaktori. Mal som vždy veľké šťastie na výborných ľudí, s ktorými som spolupracoval, či to bola Helenka Dvořáková, Tinka Čorná alebo Silvia Ruppeldtová. Rád čítam články Vlada Jancuru, tento redaktor je synonymom Pravdy. Z jeho článkov sa najviac dozvedám o minulosti. Bodaj by Pravda mala veľa takýchto článkov aj v budúcnosti. Pravda vznikla z Pravdy chudoby, vraj už na Slovensku niet chudobných ľudí, už sme všetci bohatí, ale nezaškodí, keď aj v budúcnosti bude pamätať na chudobu.

Oľga Feldeková

prozaička, scenáristka a glosátorka

Približne teraz by sa aj moji rodičia boli dožili sto rokov, už nežijú. Pravda mala väčšie šťastie ako moji rodičia, ale nezávidím jej to. Želám jej ešte ďalších sto rokov, ktorých sa ja pravdepodobne nedožijem. Prajem jej, aby sa jej darilo. Želám jej všetko dobré a nech to vydrží. Čo pre mňa znamená, povedal už môj muž, lebo presne tých istých ľudí, ktorých spomínal, mám aj ja rada, rada ich čítam a sú to moji blízki priatelia.

Janoska Ensemble

hudobné kvarteto

František Jánoška, klavirista: Prajeme novinám Pravda k stému výročiu veľa zdravia a šťastia… Roman Jánoška, huslista: …veľa čitateľov, čitateliek a veľa kreativity… Ondrej Jánoška, huslista: …aby ste naďalej robili ľuďom veľa radosti vašimi článkami.

Peter Lipa

džezmen

Verím, že prvých sto rokov hľadala Pravda pravdu. Viem, že sa jej ju vždy nepodarilo nájsť. A dúfam, že ďalších sto rokov bude mať šťastie a pravdu bude nachádzať. Ja ako staromilec mám veľkú úctu ku každému tlačenému médiu a Pravde želám, aby v tomto virtuálnom tlaku vydržala dlho.

Ján Kuric

spevák, kapela Vidiek

V Pravde sa vždy teším na karikatúru od Danglára, športové správy a, samozrejme, na kultúrnu rubriku. Mrzí ma, že sa stále zmenšuje. Pravde želám, aby do budúcnosti bolo o čom písať a aby o slovenskej kultúre písala čo najviac.

Milan Kolcun

spisovateľ a sprievodca

Ako malého chlapca ma fascinoval formát Pravdy, boli to veľké noviny, takmer ako ja. Rád som čítal jej víkendové čítanie s humoristickou prílohou. Som rád, že Pravda po nežnej revolúcii nezanikla a stále dopĺňa pluralistické spektrum názorov. Zaprial by som jej, aby čo najmenej preberala správy od agentúr a zostala sama sebou, v čo najväčšej miere nezávislá a aby to boli noviny so svojím názorom.

Dominika Cibulková

bývalá tenistka

Pre denník Pravda robím rada rozhovory. Jeho novinári totiž píšu objektívne a nie bulvárne. Prajem vám ešte ďalších sto rokov – rovnako úspešných. A taktiež Slovensku, aby malo veľa dobrých športovcov, o ktorých budú novinári z denníka Pravda písať.

Ján Filc

bývalý reprezentačný tréner hokejistov

Spomínam si na obdobie, keď bol denník Pravda ústredným denníkom KSS a jeho texty sa nezlučovali s mojím presvedčením. Tie plachty sa mi občas čítali ťažko. Potom sa však doba zmenila a spoznal som pár ľudí z prostredia novín. Veľmi si vážim dlhoročného hokejového novinára Pavla Komára, ktorý mi neraz ponúkol iný, veľmi obohacujúci pohľad na vec. Dnes žijeme v čase plnom dezinformácií a potrebujeme tu médiá, ktoré sa snažia hľadať pravdu. A keď ju nenájdu, lebo niekedy to nie je ani možné, nech sú aspoň blízko nej. Nech je takým najbližších sto rokov aj denník Pravda.

Jozef Golonka

hokejová legenda

Pravdu som čítal už za mojich aktívnych čias. Pracovali u vás vždy skvelí novinári – na Ivana Ďurišina si dodnes rád spomínam. Značka Pravda sa mi spája so serióznym spravodajstvom. Želám vám, aby Pravda zostala takou, akou je dnes. Serióznymi novinami, ktoré chodia ďaleko okolo bulváru.

Igor Liba

bývalý reprezentačný hokejista

Pravdu som kupoval v minulosti a robím to aj teraz, ja alebo manželka. Mám iba dobré skúsenosti, keď mi z Pravdy zavolali novinári, tak mal ten článok vždy hlavu a pätu, na rozdiel od niektorých iných novín. Do ďalšej stovky prajem, aby sa v Pravde písalo aj naďalej tak, ako sa píše v súčasnosti.

Ján Volko

halový majster Európy v šprinte na 60 m

Pravdu si spájam najmä s mítingom P–T–S, keďže je to v mojom odbore najväčšia domáca udalosť, ktorú Pravda organizuje a podporuje. Želám vám, aby ste svojim čitateľom aj v ďalších rokoch prinášali objektívne a zaujímavé informácie.

Matej Tóth

olympijský víťaz v chôdzi na 50 km

Pre mňa je Pravda synonymom slovenskej žurnalistiky. Sám som ju vyštudoval, takže viem, čo znamená byť na mediálnej scéne sto rokov. Je úžasné, ak denník celú storočnicu ovplyvňuje celý národ. Prajem jej do ďalších 100 rokov, aby aj naďalej poskytovala objektívne správy a jej redaktori prinášali najlepšie novinky pre všetkých ľudí na Slovensku.

Alexander Vencel st.

bývalý reprezentačný futbalista

S denníkom Pravda som spätý od roku 1962, keď som začal chytať v Slovane. Prvé komentáre, ktoré som si prečítal, boli práve z Pravdy. Boli pekné, pútavé, fundované. Aj preto do dnešného dňa Pravdu, ktorá prináša serióznosť, kupujem. Verím, že pri storočnici bude mať Pravda veľa gratulantov. Aj ja jej prajem všetko najlepšie – aby aj počas ďalších sto rokov mala Pravda takých priaznivcov, akým som aj ja.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #denník Pravda #100 rokov s vami