Story made in USA: Zriekla sa víťazstiev, aby oslobodila nevinného

Nielen život, ale aj šport píše výnimočné príbehy. Dokonca také, za ktoré by sa nemusela hanbiť žiadna hollywoodska produkcia.

25.09.2020 06:00
Maya Moore, Jonathan Irons Foto:
Jonathan Irons a Maya Mooreová na svadobnej fotografii.
debata (2)

Predstavte si scenár: Jedna z najlepších basketbalistiek na svete odsunie športové výzvy s rozprávkovým platom a všetok čas venuje oslobodeniu nespravodlivo odsúdeného muža. Keď ho prepustia z väzenia, športovkyňa si ho zoberie za manžela.

Ako sa vraví v zámorí – story made in USA.

Súdili ho ako dospelého

Jonathan Irons nebol žiadny anjelik. Ako tínedžer patril do jedného z gangov, ktoré ovládali predmestie St. Louis. V augustovú noc 1996 sa vlámali do domu Stanleyho Stotlera.

Výrastkovia boli ozbrojení, v presile a nečakali žiadny odpor. Stotler ako bývalý vojak sa však neplánoval vzdať svojich cenností bez boja. Padli výstrely, tiekla krv.

Polícia zatkla piatich mladých černochov, ale nemala dôkazy. Stotler si presne nepamätal, kto na neho strieľal, a tak označil Ironsa. Obžalobe viac nebolo treba, hoci chýbali odtlačky prstov, záznam zo zatýkania či priznanie viny.

Hoci mal Irons len 16 rokov, súdili ho ako dospelého. Za ozbrojenú lúpež a spôsobenie zranenia strelnou zbraňou dostal 50-ročný trest.

"Som nevinný, ani som tam nebol,“ tvrdil po súdnom procese, ktorý pobúril černošskú komunitu v metropole Missouri.

Tá sa dlhodobo sťažuje na prácu mužov zákona a obviňuje ich z rasovej zaujatosti. Práve v St. Louis belošskí policajti v auguste 2014 zastrelili neozbrojeného černocha Michaela Browna.

Smrť 18-ročného mladíka vyvolala prostesty, ktoré sa postupne rozšírili po celej krajine a stáli za vznikom aktivity Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží).

Ale naspäť k Ironsovi. S odvolaním podľa očakávania neuspel a putoval za mreže. O podmienečné prepustenie mohol požiadať najskôr po 40 rokoch…

Svetová hviezda

Maya Mooreová už ako dieťa vedela, že chce byť basketbalistkou – čo najlepšou. Postupne vyhrala všetko, čo sa dalo.

Na úspešnú vysokoškolskú kariéru nadviazala v ženskej profesionálnej súťaži WNBA. S klubom Minnesota Lynx získala štyri tituly a vyhlásili ju za top hráčku súťaže. Úspešná bola aj s americkou reprezentáciou, s ktorou dvakrát vyhrala olympiádu i MS.

Keďže ženský basketbal sa hrá v zámorí len v lete, počas sezóny pôsobila v ruskom Jekaterinburgu. Milionársky veľkoklub z nej urobil jednu z najlepšie platených hráčok na svete.

Mala 30 rokov a podkošový svet jej ležal pri nohách. Avšak vlani prišiel šok.

"Prerušujem kariéru. Budem sa venovať občianskemu aktivizmu, ktorý požaduje reformu justície,“ oznámila. Spoluhráčky ju neprehovárali. Vedeli, že má vyšší záujem.

Volanie po zmene

Mooreová je hrdou členkou katolíckej komunity. Jednou z aktivít jej cirkevného združenia sú návštevy väzňov, ktorí prejavia záujem o spolupatričnosť a kus ľudského slova.

Takýmto spôsobom sa ako 18-ročná zoznámila s o deväť rokov starším Ironsom. Práve štartovala kariéru na univerzite, kde sa okrem basketbalu venovala aj štúdiu manažmentu.

Už roky žijeme vo vzájomnej harmónii, hoci sme nemohli byť spolu. Máme pred sebou poslanie, ktoré chceme naplniť. Justičné omyly musia vymiznúť.
Maya Mooreová, basketbalistka

Napriek tomu si našla čas na pravidelné návštevy väzenského zariadenia. Postupne sa medzi ňou a Ironsom vytvoril blízky vzťah. Odsúdený naďalej trval na svojej nevine a Mooreová sa rozhodla, že budú bojovať.

"Americká justícia potrebuje zmenu. Za mrežami je množstvo nespravodlivo odsúdených, nielen z afroamerickej komunity. Spravodlivosť musí byť rovnaká pre všetkých,“ vyhlásila v roku 2016 Mooreová, keď sa verejnosť dozvedela o jej vzťahu s väzňom.

Vďaka známemu menu a zárobkom spod deravých košov angažovala prominentného právnika Kenta Gipsona, ktorý dosiahol otvorenie procesu. Obnovené vyšetrovanie poukázalo na viaceré pochybenia polície i prokuratúry. Sudca napokon pod váhou nových dôkazov Ironsa oslobodil.

Za mrežami zbytočne strávil 23 rokov…

"Najviac ma teší, že sa opäť môžem nadýchnuť ako slobodný muž. Veľká vďaka patrí Mayi. Kiežby každý človek mal v srdci toľko lásky a porozumenia ako ona,“ vravel Irons po prepustení na slobodu.

Dôležitejšie veci ako basketbal

Aby bol happy end kompletný, šťastný pár minulý týždeň oznámil, že sa zosobášil. Obrad bol skromný, z dôvodu protipandemických opatrení sa zúčastnili len najbližšia rodina a priatelia.

"Papier medzi nami nič nezmení. Už roky žijeme vo vzájomnej harmónii, hoci sme nemohli byť spolu. Máme pred sebou poslanie, ktoré chceme naplniť. Justičné omyly musia vymiznúť,“ tvrdí Mooreová.

Jej cítenie pre spravodlivosť je také silné, že zrejme natrvalo dostane prednosť pred basketbalom. Elitná hráčka vynecháva aj aktuálnu sezónu a príde tak o nomináciu na olympiádu do Tokia, kde mohla zabojovať o tretie zlato za sebou.

"Sú dôležitejšie veci ako basketbal. Každý má právo na spravodlivosť. Chválime sa, že sme najvyspelejšia spoločnosť na svete, ale za mreže posielame ľudí, ktorí nič nespáchali,“ vyzýva športovkyňa.

Hoci podkošový svet prišiel o jednu z najlepších hráčok, Mooreová má rozsiahlu podporu fanúšikov. "Vyhrala svoj najdôležitejší zápas,“ napísal jeden z nich na sociálnej sieti.

S jeho tvrdením sa nedá nesúhlasiť…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rozsudok #basketbalistky USA #obetavosť #Black Lives Matter #Maya Mooreová