Anketa: Čo znamená Pravda pre Moravcovú, Pauhofovú či Peteraja

Pri príležitosti 100. výročia vzniku Pravdy odpovedajú známe osobnosti na dve otázky. 1. Čo pre vás znamená Pravda? 2. Čo by ste zaželali Pravde do ďalších rokov?

16.10.2020 06:00
debata (1)

Martina Moravcová

bývalá plavkyňa

Predovšetkým je to úctyhodné výročie, ktoré presahuje generácie čitateľov. Denník Pravda bol a je u nás jedným z čítaných denníkov. Rada spomínam na svoju aktívnu kariéru, keď Pravda písala aj o mojich úspechoch a musím povedať, že pravdivo a objektívne, bez nádychu bulváru.

Želám Pravde do ďalšej storočnice čitateľov, ktorých bude naďalej oslovovať svojimi príbehmi, pravdivo informovať a vytvárať objektívnu mienku.

Prečítajte si jeden z článkov Pravdy o Moravcovej – z Pekingu 2008

Päť olympiád je niečo výnimočné. Preto som plávala

Miroslav Petrech

majster rizlingov, vinárska legenda

Pravda je môj denník. Vždy ním bola, je a bude. Čítam ju už vyše štyridsať rokov. Vždy v nej nájdem presne to, čo potrebujem – čerstvé správy, dobré komentáre a skvelé prílohy. Na Pravde sa mi páči jej serióznosť a uvážlivosť, decentné názory, pohľad na svet. Mám rád články Jožka Sedláka o poľnohospodárstve a mohol by som menovať aj ďalších autorov, ale na to asi teraz nemáme dosť miesta, však?

Do ďalších rokov Pravde želám širší rozsah a obsah, viac strán i viac čitateľov. Robte dobré noviny a prílohy ako doteraz! Veľa úspechov a nech vám to dlho-predlho vydrží! A nezabudnite si na 100. výročie štrngnúť pohárom nejakého senzačného vína!

Peter Bič

hudobník

Pravdu vnímam ako noviny, ktoré prežili rôzne obdobia a historické etapy a stále sú tu. Verím, že tento denník tu bude aj naďalej a stále bude prinášať iba pravdu. A pravda zvíťazí.

Táňa Pauhofová

herečka

Samozrejme, najviac v Pravde čítam o kultúrnom dianí, takže sledujem hlavne rubriku kultúra. Kultúra je obsiahla oblasť, zaujímam sa o nové výstavy, knihy, všetko. Rubrika zasa nemá až taký rozsah, aby som neprečítala celý jej obsah. K storočnici by som Pravde zaželala takých žurnalistov, reportérov, novinárov, ktorí poctivo a absolútne profesionálne ovládajú svoje remeslo, a prinášajú kvalitné a zaujímavé články, ktoré ich čitateľov budú baviť.

Peter Uhlík

zakladateľ Spoločnosti M. R. Štefánika

Čítam Pravdu ako náš najlepší občiansky mienkotvorný denník, ktorý je tematicky vyvážený aj vďaka priaznivej vekovej skladbe interných i externých redaktorov a redaktoriek. Výslovne sa teším na štvrtkové a sobotňajšie vydania, rozhovory v magazíne prispievajú k mojej čitateľskej pohode. Nech teda naša Pravda žije, rastie a kvitne, aby písmom naďalej učila pravej múdrosti.

Renata Rábeková

členka Nadácie Aigyptos

Vždy si veľmi rada prečítam dobré rozhovory so zaujímavými ľuďmi a osobnosťami, ale aj články o historických a kultúrnych udalostiach, cestovaní a iných zaujímavých témach. Pravda má šťastie na dobrých redaktorov, u ktorých sa vždy môžem tešiť na kvalitné čítanie. Do ďalšej storočnice želám Pravde a jej redaktorom a spolupracovníkom ľahké pero, jasnú myseľ a mnoho ďalších zaujímavých tém a námetov – aby sme si aj my čitatelia s vami toto všetko ďalej užívali.

Katarína Knechtová

speváčka

Denník Pravda je tu už poriadne dlho. Spomínam si, že môj otec si ho kedysi kupoval, tak ma jeho čítanie sprevádzalo v detstve. Teraz noviny čítam viac na internete. K výročiu prajem veľa pravdychtivých čitateľov, novinárov túžiacich nájsť pravdu a minimálne ešte raz toľko rokov v našich stánkoch a na webe!

Prvé číslo Pravdy chudoby vyšlo 15. septembra...
Dňa 13. novembra 1921 informovala Pravda...
+62O streľbe do robotníkov v Krompachoch písala...

Kamil Peteraj

básnik a textár

Pravdu v jej terajšej podobe považujem za najobjektívnejšiu, nemám pocit, že by niekomu stranila. A želám jej, aby taká aj zostala, nech si v nej každé ráno niečo nájdem.

Margaréta Musilová

archeologička

V Pravde ma zaujíma kultúrna rubrika a cestovateľské reportáže. Do ďalšej storočnice prajem, aby noviny ako také nezanikli, aby sme si ich mohli aj naďalej podržať v rukách, listovať v nich a prípadne sa k nim vrátiť. Prajem redakcii veľa krásnych a zaujímavých rozhovorov, námetov a elánu.

Helena Vondráčková

speváčka

K stému výročiu by som Pravde rada popriala veľa čitateľov a aby sa vám darilo tak dobre ako doteraz.

Veronika Verešová

archeologička

Zaujímam sa o umenie, kultúru a históriu, viem, že do Pravdy prispievajú aj moji kolegovia historici a archeológovia. To sú informácie, ktoré ľudí zaujímajú, ale nie sú bežne predkladané v popularizačnom štýle. Považujem to za dôležité, lebo my ako vedci často nemáme kapacitu prezentovať nové poznatky prístupne najširším vrstvám, aby to bolo korektné. V tomto smere mám s Pravdou najlepšie skúsenosti. Redaktori sú tu veľmi zodpovední. Želám čo najviac skvelých čísel, šťastia a radosti pri práci a veľa ďalších a ďalších čitateľov.

Július Satinský, herec.
Emília Vášáryová, herečka.
+45Česká spevácka ikona Karel Gott.

Dušan Piršel

riaditeľ Inštitútu pre pracovnú rehabilitáciu občanov so zdravotným postihnutím

História je svedectvom času, svetlom pravdy, učiteľka života. Som šťastný, že ako dlhodobý čitateľ a prispievateľ (zhruba od roku 1997 som za svojimi textami mal napísané autor je spolupracovníkom Pravdy). Rád by som pri príležitosti 100. výročia redakcii poďakoval za každý deň vášho života, ktorý obohatil vašich čitateľov. Želám vám do ďalších rokov veľa zdravia a tvorivých síl. Vysoké nebo nad hlavou a pevnú zem pod nohami – také by malo byť krédo každého, kto sa snaží niečo rozvíjať, budovať a zveľaďovať.

Diana Fabiánová

dokumentaristka a umelecká riaditeľka filmového festivalu Jeden svet

Pravda slúži ako kompas, pomáha nám orientovať sa. Je základným pilierom v medziľudských vzťahoch. Ak ten nie je pevný, náš život vrávorá, pohybujeme sa akoby v hmle. To nás oberá o istoty i vieru v seba, ľudí naokolo i vo fungovanie sveta. K storočnici Pravde želám, aby vždy dokázala odfiltrovať plevy od skutočnej podstaty vecí, aby sa ju nebála osvetľovať, dokázala ju prinášať verejnosti, aj keď je nepríjemná a odmietajú ju vidieť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Táňa Pauhofová #Helena Vondráčková #Martina Moravcová #Kamil Peteraj #denník Pravda #100 rokov s vami