Profil: Jill Bidenová bude ďalej učiť

V prípade, že jej manžel Joe vyhrá 3. novembra prezidentské voľby, Jill Bidenová nastúpi do Bieleho domu pripravená. Veď už na vrchole americkej politiky strávila osem rokov. Joe Biden bol dve volebné obdobia viceprezidentom Baracka Obamu. Jeho manželka teda do prípadnej roly pravej dámy vstúpi so značnými skúsenosťami.

03.11.2020 11:00
Joe Biden, USA, prezidentské voľby, 2020, Jill... Foto: ,
Jill Bidenová počas nočnej kampane manžela vo februári 2020, v Des Moines, Iowa.
debata (5)

"Viac ako štyridsať rokov je vydatá za politika. Bola v Bielom dome osem rokov. Ako prvá dáma sa Bidenová určite naučí potrebné veci rýchlejšie, ako keby bola na jej mieste iná žena,“ skonštatovala pre Pravdu Anne Mattinaová, expertka na politickú komunikáciu zo Stonehill College v Massachusetts.

Má rada politiku?

Byť vydatá za politika a zaujímať sa o politiku však nemusí byť celkom to isté. "Jill Bidenová nemá rada verejné vystúpenia. A naozaj nemá rada politiku,“ napísal v roku 2012 portál POLITICO o viceprezidentovej manželke.

Napriek tomu však pred ôsmimi rokmi chcel Bidenovú jeden z hlavných stratégov Obamovej kampane za znovuzvolenie David Axelrod viac využiť vo verejných vystúpeniach.

"Chceme tak veľa z jej času, ako môžeme dostať. Stojí oboma nohami pevne na zemi a je taká normálna, ako si len viete predstaviť. Myslím, že fakt, že sa necíti až tak komfortne, keď má verejne vystupovať, pokiaľ nie je pred študentmi, ukazuje, aká je. Je naozaj autentická,“ vyhlásil Axelrod pre POLITICO o Bidenovej.

Manželka bývalého demokratického viceprezidenta sa, samozrejme, politicky angažuje. Učenie je však jej vášňou. Už keď bol Biden viceprezidentom, naďalej pôsobila ako profesorka angličtiny na Northern Virginia Community College.

"Snažila sa, aby sa na ňu neupriamila pozornosť. Jej ochrankári museli zapadnúť a obliekali sa ako študenti,“ pripomenula Mattinaová.

V učení chce Bidenová pokračovať, aj keby z nej bola prvá dáma. "Veľmi by ma to potešilo. Ak sa dostaneme do Bieleho domu, budem pokračovať v učení. Chcem, aby ľudia ocenili učiteľov a chápali, čo dávajú spoločnosti, a chcem pozdvihnúť toto povolanie,“ povedala Bidenová v auguste pre televíziu CBS.

Nič nenasvedčovalo tomu, že nej bude práve učiteľka. Jill Bidenová sa narodila 3. júna 1951 v Hammontone. "Bola som trocha rebelka. Rada som robila neplechu, vytratila som sa zo školy do obchodu so sendvičmi, ktorý bol na rohu, boli to nevinné veci,“ zaspomínala si Bidenová na detstvo pre denník Philadelphia Inquirer.

Na rozdiel od Trumpovcov sa zdá, že Bidenovci majú blízky vzťah.

Keď jej mladšiu sestru Bonny šikanovali, tak miestnemu výtržníkovi zaklopala na dvere a dala mu facku. "Starala sa o mňa. Bola tu pre mňa, keď som ju potrebovala. Keď bola staršia, sledovala som všetko, čo robí. Dala si mejkap, a keď odišla, vyskúšala som ho aj ja,“ povedala Bonny pre Philadelphia Inquirer o sestre.

Jill sa v roku 1970 vydala za hráča amerického futbalu Billa Stevensona. Študovala angličtinu na Delawarskej univerzite. Jej muž bol pomerne úspešný podnikateľ, ale manželstvo rýchlo stroskotalo a pár žil od roku 1974 oddelene.

Prezidentský nominant demokratov Joe Biden s... Foto: SITA/AP, Andrew Harnik
Election 2020 DNC Prezidentský nominant demokratov Joe Biden s manželkou Jill.

Joe Biden bol v tom čase už senátorom. Jeho manželka Neilia a dcéra Naomi prišli v roku 1972 o život pri automobilovej nehode. Demokratický politik vychovával dvoch synov Beaua a Huntera. Jill sa s ním prvý raz stretla na rande naslepo v roku 1975. V tom istom roku sa rozviedla a o dva roky neskôr sa Bidenovci zosobášili.

Svetlo politických reflektorov nevyhľadávala. No keď sa jej manžel v roku 1988 po prvý raz uchádzal o prezidentskú nomináciu v Demokratickej strane, podporila ho. Už vtedy však povedala, že keď sa dostanú do Bieleho domu, bude ďalej učiť.

Prvý prezidentský pokus Bidenovi absolútne nevyšiel. Keď boj o Biely dom zvažoval v roku 2004, manželka bola jednoznačne proti. Nominantom demokratov sa vtedy stal John Kerry, ale porazil ho úradujúci republikánsky prezident George Bush. Bidenovú to primalo podporiť manželove budúce ambície.

"Týždeň som chodila v čiernom. Neverila som, že vyhral, pretože veci boli už aj tak dosť zlé. Jednoznačne som bola proti vojne v Iraku. Povedala som Joeovi, že to musí zmeniť,“ citoval reakciu Bidenovej na Bushovo víťazstvo denník Washington Post.

Mimochodom, Biden hlasoval za vojnu v Iraku. V roku 2008 sa opäť snažil získať nomináciu za prezidenta, ale víťazom sa u demokratov stal Obama. Mladý a pomerne málo skúsený senátor však ponúkol Bidenovi miesto viceprezidenta, a ten to prijal. Výsledkom bolo, že demokrati strávili v Bielom dome osem rokov.

Boj o hlavnú cenu

Teraz Bidenovci bojujú o hlavnú cenu. Jill si vzala na rok z práce voľno, aby manžela najprv podporila v demokratických primárkach a teraz v kampani v súboji s úradujúcim šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom.

"Na rozdiel od Trumpovcov sa zdá, že Bidenovci majú blízky vzťah. Oveľa viac to vyzerá ako partnerstvo medzi dvoma rovnocennými ľuďmi, ktorí sa vzájomne rešpektujú a podporujú,“ uviedla pre Pravdu historička americkej politiky Stacy Corderyová z Iowskej štátnej univerzity.

"Bidenová má v kampani pomerne tradičnú úlohu. Jej odkaz sa nesie v duchu toho, čo hovorí jej manžel. Snaží sa ho pred voličmi poľudštiť. Rezonuje to najmä u žien, vzdelávacích pracovníkov, v LGBTQ komunite a u starších ľudí,“ tvrdí Corderyová.

Jill Bidenová (69)

  • Narodila 3. júna 1951 v Hammontone ako Jill Jacobsová.
  • Prvý raz sa vydala v roku 1970 za Billa Stevensona, rozviedli sa v roku 1975.
  • Manželstvo s Joeom Bidenom uzavrela v roku 1977, pár má dcéru Ashley, vychovával aj synov Beaua a Huntera z prvého Bidenovho manželstva, prvý menovaný zomrel v roku 2015 na rakovinu.
  • Má doktorát z Delawarskej univerzity v odbore vzdelávanie.
  • Ako manželka viceprezidenta v rokoch 2009 až 2017 zastávala pozíciu druhej dámy.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prvá dáma #prezidentské voľby v USA #Jill Bidenová