Profil: O čo sa stará Melania Trumpová?

Je nezvyčajnou prvou dámou. Ako celá vláda Donalda Trumpa. Je Melania Trumpová v Bielom dome len na okrasu? A čo ju zaujíma?

03.11.2020 11:00
Melania Trump Foto: ,
Melania Trumpová.
debata (4)

"Ako prvá dáma je Melania Trumpová vždy dobre oblečená, o to sa starajú slávni módni návrhári. Niektorí kritici jej vyčítajú, že pri výbere šiat dáva prednosť Európanom pred Američanmi. Záľuba v kaki farbe vraj zase niekedy vyzerá príliš vojensky. Jej oblečenie podľa komentátorov vysiela odkaz.

Napríklad keď prvá dáma išla navštíviť imigračné centrum, v ktorom vláda zadržiavala deti oddelené od rodičov, mala na sebe zelenú bundu, na ktorej bol nápis – Je mi to naozaj jedno, však?,“ povedala pre Pravdu odborníčka na politickú komunikáciu Betty Winfieldová z Missourskej univerzity.

Skryté odkazy

"Nebol v tom žiadny skrytý odkaz. Po dnešnej dôležitej návšteve v Texase dúfam, že to nebude niečo, na čo sa médiá sústredia,“ tvrdila v júni 2018 o incidente s bundou zo španielskeho módneho domu Zara vtedajšia Trumpovej hovorkyňa a súčasná šéfka jej štábu Stephanie Grishamová.

No v októbri 2018 samotná prvá dáma v interview pre televíziu ABC potvrdila, že nápis na jej oblečení predsa len skrytým odkazom bol. "Bolo to pre ľudí a pre ľavicové médiá, ktoré ma kritizujú, a chcem im ukázať, že je mi to jedno. Áno, bol to svojím spôsobom odkaz. Bola by som radšej, keby sa sústredili na to, čo robím a na moje iniciatívy, nie na to, čo mám oblečené,“ vyhlásila manželka amerického prezidenta.

Melania Trumpová sa narodila 26. apríla 1970 v slovinskom Novom Meste. "Bola vysoká a štíhla, mala dlhé vlasy a dlhé nohy, a preto som v nej videl fotomodelku. Nevšimol som si však len to, ako dobre vyzerá, ale aj jej vnútornú energiu, hoci to môže znieť čudne,“ zaspomínal si v roku 2016 pre Hlas Ameriky slovinský fotograf Stane Jerko, ako Melaniu objavil, keď mala 17 rokov.

Nezvyčajné je, že Melania prakticky vôbec nerobí s manželom kampaň pred voľbami.

Modeling robila už ako malé dieťa. Ale Melania, respektíve Melanija a vtedy ešte Knavsová, sa zapísala aj na vysokú školu. Pri štúdiu dizajnu a architektúry na Ľubľanskej univerzite však podľa dostupných záznamov vydržala len rok. Svet módy ju potom spoznal ako Melaniu Knaussovú. Pracovala v Paríži, Miláne a v roku 1996 nafotila pre už neexistujúci francúzsky magazín Max sériu veľmi odvážnych sexuálne ladených fotiek, na ktorých pózuje s inou ženou.

Melania sa na popud Paola Zampolliho, ktorý hľadal modelky v Európe, presťahovala do USA. Na Zampolliho večierku sa v roku 1998 prvý raz stretla s Donaldom Trumpom. Pre magazín Vanity Fair neskôr povedala, že miliardár k nej prišiel, keď bola jeho partnerka na toalete, a chcel od nej telefónne číslo. No ona mu povedala, nech jej dá kontakt na seba on.

Zaujímavé je, že finančník Jeffrey Epstein, ktorého obvinili zo sexuálnych zločinov a v auguste 2019 spáchal vo väzbe samovraždu, tvrdil, že to on v skutočnosti Melaniu zoznámil s Trumpom. Pár to však popiera.

Modelka a newyorský miliardár sa začali stretávať ešte predtým, ako Trump ukončil manželstvo so svojou druhou ženou Marlou Maplesovou. Celebritná dvojica sa vzala v roku 2005. Pre Trumpa to bola už tretia svadba. Jeho prvou manželkou bola Češka Ivana Zelníčková.

Trump nevydržal byť dlho verný ani Melanii. V roku 2006, keď mu manželka porodila syna Barrona, mal sexuálnu aféru s pornoherečkou Stormy Danielsovou.

Prezident USA Donald Trump s manželkou, prvou... Foto: SITA/AP
Donald Trump, Melania Trump Prezident USA Donald Trump s manželkou, prvou dámou, Melaniou.

Život v Bielom dome

"Nesústreďujem sa na to. Som matka a prvá dáma. Sú oveľa dôležitejšie veci, ktorými sa musím zaoberať a robiť ich,“ odpovedala Melania pre televíziu ABC na otázku, ako vníma manželove nevery.

"Nevidíme však to, na čo sme v Bielom dome boli zvyknutí, teda milujúci sa prezidentský pár. Melania sa na manžela málokedy usmieva, ani nie je pri ňom veľmi blízko. Vyzerá veľmi stoicky a radostne žiari, len keď má pri sebe syna,“ podotkla na adresu prvého páru Winfieldová.

Trump čelí viacerým obvineniam zo sexuálneho obťažovania, dokonca znásilnenia. Známy je aj jeho agresívny štýl politiky. Keď Melania oznámila, že sa ako prvá dáma bude zaoberať otázkami kybernetického šikanovania, tak jej viacerí kritici odkázali, že najprv by si mala urobiť poriadok doma.

Nezvyčajné je, že Melania prakticky vôbec nerobí s manželom kampaň pred voľbami. "Do Bieleho domu prišla ako najmenej politicky skúsená manželka prezidenta za mnoho desaťročí. Musela sa učiť, čo to znamená byť prvou dámou, a bojovala s tým,“ pripomenula pre Pravdu Tammy Vigilová z Bostonskej univerzity, ktorá skúma úlohu žien v politickej komunikácii.

Už na začiatku vlády Trumpa sa ukázalo, že Melania asi ani nemá veľkú chuť bývať s manželom v Bielom dome. Z New Yorku sa do neho presťahovala až po niekoľkých mesiacoch.

"Vyzerá to tak, že v dejinách patrí medzi prvé dámy, ktoré neboli nadšené svojou rolou. Je veľmi náročné ju hodnotiť. No po štyroch rokoch sa zdá, že patrí k Trumpovej rodine. Melania vie byť ostrá, má hrošiu kožu a podľa všetkého ju veľmi nezaujíma to, že by sa v rámci svojej pozície mohla usilovať o pozitívne zmeny v Amerike,“ vyhlásila pre Pravdu na adresu prvej dámy historička americkej politiky Stacy Corderyová z Iowskej štátnej univerzity.

Melania Trumpová (50)

  • Narodila sa v slovinskom Novom Meste 26. apríla 1970 ako Melanija Knavsová.
  • Do USA odišla ako modelka v roku 1996.
  • V roku 1998 sa zoznámila s budúcim manželom Donaldom Trumpom, vzali sa v roku 2005, 20. marca 2006 sa páru narodil syn Barron.
  • V roku 2006 získala americké občianstvo.
  • Prvou dámou je od 20. januára 2017, keď sa jej manžel stal oficiálne prezidentom USA.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prvá dáma #Donald Trump #prezidentské voľby v USA #Melania Trumpová