Ženy pri moci. V USA už bolo načase

Svet uvidí Spojené štáty, aké dosiaľ nepoznal. Po prvý raz bude Ameriku vo viceprezidentskej pozícii reprezentovať žena. Demokratku Kamalu Harrisovú zvolili spoločne s Joeom Bidenom. Okrem toho to vyzerá tak, že USA budú mať prvú ženu na čele ministerstva obrany. Jednoznačnou favoritkou na zisk tohto kresla je Michèle Flournoyová. No a nedá sa vylúčiť, že žena povedie aj americkú diplomaciu. Ministerkou zahraničných vecí by sa mohla stať Susan Riceová.

18.11.2020 06:00
Kamala Harris, Douglas Emhoff, kampaň, Joe... Foto:
Kamala Harrisová s manželom.
debata (26)

"Hoci som prvá žena v tomto úrade, nebudem posledná, lebo každé malé dievča, ktoré sa dnes večer pozerá, vidí, že toto je krajina možností,“ vyhlásila Harrisová po oznámení, že Bidenovi a jej sa podarilo v súboji o Biely dom poraziť úradujúci prezidentský republikánsky tandem Donald Trump a Mike Pence.

Úplná zmena

Post viceprezidenta doteraz zastávali len bieli muži. S Harrisovou prichádza úplná zmena. Od 20. januára 2021 si demokratická politička pripíše viacero prvenstiev, nielen to, že je žena. Bude aj prvá viceprezidentka s afroamerickým a zároveň ázijským pôvodom.

Obaja Harrisovej rodičia boli imigranti. Jej otec Donald Harris prišiel do USA v roku 1961 z Jamajky. Harrisovej matka Shyamala Gopalan zase pochádzala z Indie. Mala 19 rokov, keď sa prihlásila na štúdium na Kalifornskej univerzite v Berkeley. Zobrali ju a v roku 1958 sa mladá Indka presťahovala do Ameriky.

Kamala Harrisová sa narodila 20. októbra 1964 v kalifornskom Oaklande. Rodičia sa rozviedli, keď mala sedem, a jej politického triumfu sa dožil len otec. Matka Harrisovej zomrela v roku 2009. Podľa demokratky si možno ani nevedela predstaviť, že jej dcéru zvolia do druhej najdôležitejšej politickej funkcie v Spojených štátoch, no hlboko verila v takú Ameriku, v ktorej je to možné.

"Myslím na ňu a myslím na generácie žien, na černošské, ázijské, biele, hispánske ženy, na ženy pôvodných obyvateľov, ktoré nám v histórii našej krajiny vydláždili cestu k tomuto momentu,“ vyhlásila Harrisová.

Nebola by som prekvapená, keby bol Biden v Bielom dome takpovediac dobrý policajt a Harrisová bola zlá policajtka.
Stacy Corderyová, profesorka histórie, ktorá skúma politické dejiny USA

"V roku 2016 veľa Američanov zažilo sklamanie, lebo dúfali, že krajina bude mať prvú ženu prezidentku. No odvtedy sa aktivizovali mnohí ľudia, ktorí sa predtým politicky neangažovali. Bidenova výhra bola do istej miery založená práve na tom. Na lokálnej úrovni sa aktivisti, medzi ktorými bolo veľa žien, snažili organizovať ľudí a registrovali voličov. To, že si Biden vybral Harrisovú za viceprezidentku, bolo takmer určite aj výrazom vďaky najmä černošským ženám. Tie patria k voličskej skupine, na ktorú sa môžu demokrati najviac spoľahnúť, a urobili obrovský kus práce pre stranu,“ uviedla pre Pravdu Ruth McClellandová-Nugentová, historička z Augustskej univerzity v štáte Georgia, ktorá sa zaoberá rodovými štúdiami.

Sklamanie, ktoré spomenula odborníčka, sa, samozrejme, týka prehry demokratky Hillary Clintonovej s republikánom Donaldom Trumpom. Po štyroch rokoch od historickej nominácie bývalej ministerky zahraničných vecí bola Amerika postavená pred voľbu medzi dvoma bielymi mužmi, ktorí majú dohromady 151 rokov. No Biden už po vyhratých primárkach v Demokratickej strane sľúbil, že si na pozíciu viceprezidenta vyberie ženu. Po celkovom víťazstve v boji o Oválnu pracovňu hovorí, že chce, aby jeho kabinet vyzeral ako Amerika, teda, aby bol rôznorodý.

Harrisovej úlohy

"Konečne sa mnohé Američanky dočkali toho, že si ich všimli. Ženy už dlhšie tvoria 51 percent obyvateľstva. V politike sa tento demografický stav neodrážal. USA zaostávajú za inými krajinami, čo sa týka počtu žien v líderských politických pozíciách. Skúmam úlohu žien v politike a je pre mňa vzrušujúce, že o mnohých mimoriadne talentovaných političkách sa hovorí v súvislosti s najvýznamnejšími pozíciami,“ reagovala pre Pravdu Lisa Burnsová, profesorka mediálnych štúdií na Quinnipiackej univerzite v Connecticute.

Harrisová presvedčila Bidena, aby si ju vybral, hoci ho počas demokratických primárok viac ráz tvrdo kritizovala za jeho minulé postoje k rasovým otázkam. No demokratický tandem zafungoval. Harrisová priniesla do kampane energiu, ktorá už zo 77-ročného politika nie vždy sršala.

"Bude veľmi silnou viceprezidentkou. Je mimoriadne kvalifikovaná. Vzhľadom na jej profesijné zameranie očakávam, že by mohla dostať na starosti reformu imigračnej politiky. Veľmi dobre sa vyzná do právneho systému. Má osobnú skúsenosť s tým, čo to znamená byť černochom v Amerike. Predpokladám, že sa postaví na čelo snahy zmeniť policajný a justičný systém tak, aby boli spravodlivejšie,“ povedala pre Pravdu Stacy Corderyová, profesorka histórie z Iowskej štátnej univerzity, ktorá skúma politické dejiny USA. Odborníčka pripomenula fakt, že Harrisová bola v rokoch 2011 až 2017 generálnou prokurátorkou Kalifornie.

"Do veľkej miery dokonale dopĺňa Bidena. Neočakávam, že by Harrisová zmiernila svoje priame vystupovanie alebo to, že by prestala hovoriť veci rovno, bez ohľadu na to, či bude mať pred sebou senátora, prezidenta, alebo nejakého zahraničného lídra. Nebola by som prekvapená, keby bol Biden v Bielom dome takpovediac dobrý policajt a ona bola zlá policajtka. Najmä keď bude potrebné riešiť vzťahy s Kongresom,“ myslí so Corderyová.

Demokratky

Okrem Harrisovej sa v Bidenovej vláde bude určite veľká pozornosť sústreďovať na post ministra obrany. Celý Washington očakáva, že Pentagón bude mať po prvý raz na čele ženu. Rezort takmer určite prevezme Michèle Flournoyová. Šéfkou Pentagónu by sa bola s najväčšou pravdepodobnosťou stala už v roku 2016, keby vtedy Clintonová vyhrala prezidentské voľby.

Michele Flournoyová. Foto: SITA/AP, Andy Wong
Michele Flournoyová Michele Flournoyová.

Pred štyrmi rokmi mal americký novinár Aaron Mehta z portálu Defense News napísaný Flournoyovej profil ako budúcej ministerky obrany. Po prehre Clintonovej ho mohol vymazať, ale teraz sa k nemu vrátil. Podľa Mehtu je Flournoyová, ktorá v Pentagóne pôsobila za prezidenta Baracka Obamu ako námestníčka ministra obrany pre politiky, všeobecne rešpektovaná odborníčka. Nemala by mať preto problém, aby ju Bidenovi odobril Senát, hoci ho asi budú ovládať republikáni.

"Vyzerá to tak, že bude prvou ministerkou obrany. Je to veľká vec. Všetci si to uvedomujú. Nikdy sme nemali v tejto pozícii ženu a celkovo sa Pentagón nemôže pochváliť, že by v ňom na politicky nominovaných miestach pôsobilo veľa žien. Záleží na tom, aby boli aj v týchto pozíciách,“ povedal pre Pravdu Mehta, ktorý sa s Flournoyovou viac ráz stretol. "Ak si však niekto myslí, že v otázkach obrany bude mäkšia, lebo je žena, tak je to obrovský omyl.

Flournoyová v žiadnom prípade nie je holubica. Tvrdo pracovala, aby sa dostala tam, kde je. Keď v nej niekto bude najprv vidieť ženu a až potom ministerku obrany, tak to asi oľutuje,“ vyhlásil novinár.

To, že si Biden vybral Harrisovú za viceprezidentku, bolo takmer určite aj výrazom vďaky najmä černošským ženám.
Ruth McClellandová-Nugentová, historička, ktorá sa zaoberá rodovými štúdiami

Demokratická strana sa v tejto chvíli môže pochváliť viacerými hviezdnymi političkami na všetkých úrovniach. Susan Riceová, ktorá bola za Obamu jeho poradkyňou pre národnú bezpečnosť, patrí medzi favoritky na zisk kresla šéfky diplomacie. V tomto prípade si už svet zvykol, že USA na medzinárodnej scéne zastupuje žena. Prvou americkou ministerkou zahraničných vecí bola Madeleine Albrightová a tento post zastávali potom aj Condoleezza Riceová a Hillary Clintonová.

Susan Riceová, poradkyňa národnej bezpečnosti,... Foto: SITA/AP
Susan Riceová, Biely dom Susan Riceová, poradkyňa národnej bezpečnosti, na Južnom trávniku Bieleho domu v roku 2016.

Tradičnejšiu gardu demokratov vo Washingtone predstavuje šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Hlasom mladej, ľavicovo naladenej generácie strany je zasa newyorská kongresmanka Alexandria Ocasiová-Cortezová. A celá Demokratická strana momentálne ďakuje Stacey Abramsovej. V minulosti sa uchádzala o kreslo guvernérky v Georgii. Neuspela, ale jej politická angažovanosť a organizačné schopnosti jednoznačne prispeli k tomu, že v jej domovskom štáte Biden podľa predbežných výsledkov porazil Trumpa.

"Ak novozvolený prezident nominuje do rôznych pozícií viac žien, tak by mohol aj prekonať Obamu, ktorý mal ich mal vo vláde 43 percent. Je to dôležité. Američania, z ktorých je väčšina vo svojej podstate konzervatívna, si stále nevedia predstaviť, že by zvolili do Bieleho domu ženu. Čím viac političiek bude vo vysokých pozíciách, tým viac si na to ľudia zvyknú a budú vnímať, že ženy sú spôsobilé riadiť krajinu,“ skonštatovala Corderyová.

USA budú mať prvý raz druhého džentlmena

Amerika bude mať v osobe demokratky Kamaly Harrisovej od 20. januára 2021 prvú viceprezidentku. No zároveň to znamená ďalšiu novinku. Jej manžel Doug Emhoff (56) bude prvý muž s titulom druhého džentlmena. A ešte jeden zápis do histórie. Je to prvý raz, čo osoba židovského pôvodu bude oficiálnym partnerom amerického prezidenta alebo viceprezidenta.

Emhoff je právnik. Bol ženatý už v rokoch 1992 až 2008, s prvou manželkou Kirsten majú dve deti, Colea a Ellu. Harrisová a Emhoff sa vzali v roku 2014, oddala ich sestra nevesty Maya.

"Keď sme sa s Dougom zobrali, tak Cole, Ella a ja sme sa zhodli, že sa nám nepáči oslovenie nevlastná matka. Deti prišli s oslovením Momala,“ uviedla Harrisová pre magazína Elle s tým, že s prvou manželovou ženou sú dobré priateľky.

Emhoff sa chystá zobrať úlohu druhého džentlmena vážne. Agentúra AP informovala, že v deň inaugurácie manželky skončí všetky zmluvné vzťahy s právnickou firmou DLA Piper, v ktorej je partnerom. Ako druhý džentlmen sa vzdá svojej profesie. No zaujímavé je, že Jill Bidenová, manželka novozvoleného prezidenta Joea Bidena a prvá dáma, chce naďalej pracovať a bude učiť.

"Som zvedavá, akú rolu bude Emhoff mať. Teším sa na to, že to budem môcť sledovať,“ povedala pre Pravdu Myra Gutinová, odborníčka na americkú politiku z Riderovej univerzity v New Jersey a autorka knihy Partnerka prezidenta: Prvá dáma v 20. storočí.

Už teraz Emhoff podporuje Bidenov tím, ktorý sa pripravuje na prevzatie moci. "Nie som úplne politická osoba. Ale som úplne jej manžel,“ povedal o svojej žene pre magazín Marie Claire.

"Bude zaujímavé pozorovať, ako sa zhostí úloh, ktoré obyčajne majú prvé dámy. Nie som si istá, ako to Emhoff bude robiť. Postupne sa to vyvinie. Ale mám pocit, že by sa mohol istým spôsobom zapojiť do práce svojej manželky. Mohol by byť niekým, kto v prvom rade počúva, ale bude vedieť viceprezidentke aj prispieť radou,“ predpokladá Gutinová.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby v USA #Kamala Harrisová