Anne Applebaumová: Trump využíva ľudí, ktorí ničomu neveria

"Americký prezident Donald Trump šíri fámy, že mu víťazstvo vo voľbách ukradli, aby si zachoval moc,“ povedala pre Pravdu známa autorka a analytička svetovej politiky a histórie Anne Applebaumová.

21.11.2020 06:00
Anne Applebaumová Foto:
Anne Applebaumová predpokladá, že budúci šéf Bieleho domu zlepší vzťahy so všetkými americkými spojencami.
debata (32)

Úradujúci republikánsky vládca Oválnej pracovne 3. novembra prehral súboj o Biely dom s demokratickým vyzývateľom Joeom Bidenom. Applebaumová píše pre magazín Atlantic a pôsobí aj na Univerzite Johnsa Hopkinsa.

Aké sú hlavné dôvody, že Trump utrpel v prezidentských voľbách prehru?

Je trocha predčasné o tom hovoriť, bude lepšie, keď budeme mať k dispozícii viac dát týkajúcich sa volieb. Dá sa však povedať, že súčasný vládca Oválnej pracovne je jedným z najmenej populárnych prezidentov v dejinách. Podľa prieskumov verejnej mienky sa v podstate nikdy nestalo, že by mu dôverovalo viac ako 50 percent Američanov. Trump skutočne vyvoláva u niektorých ľudí silné pocity znechutenia. Nikdy sa to nepokúsil zmeniť, nesnažil sa osloviť nikoho iného okrem vlastných stúpencov. Takýto prístup nie je u šéfov Bieleho domu obvyklý. No Trump ľudí, ktorí s ním nesúhlasili, vždy iba znevažoval a urážal. Je veľa dôvodov, prečo prehral. Jeho volebná kampaň bola veľmi čudná. Trumpov tábor sa v jednom momente sústredil na Bidenovho syn Huntera, čo nijako nesúviselo s hlasovaním, a očividne to nemalo vplyv na výsledok. (Republikáni prakticky bez akýchkoľvek dôkazov obviňovali Huntera Bidena z korupcie a z toho, že mu otec pomohol zbohatnúť, pozn. red.)

Na druhej strane však Trump získal viac ako 70 miliónov hlasov a podľa mnohých pozorovateľov sa nedá vylúčiť, že ak by USA nevypukla pandémia koronavírusu, tak by voľby vyhral. Takže, hoci určite boli mnohí Američania prezidentom znechutení, jeho podpora je značná. Čo nám to hovorí o Spojených štátoch?

V prvom rade je potrebné povedať, že to svedčí o veľkej polarizácii Ameriky. Mnohí ľudia Trumpa nemajú radi, ale aj medzi nimi je veľa takých, čo ho volili. Je to preto, že reprezentuje republikánov. Okrem toho prezident podporil americkú ekonomiku, hoci to bolo za cenu obrovského deficitu. Ľudia to však oceňovali, až kým neprišla koronakríza. A aj ochorenie COVID-19 nemá na všetkých rovnaký vplyv. Keď sa naň spýtate mňa, tak vám poviem, že je to katastrofa, ktorá ukázala, že Trump nedokáže zvládnuť kritickú situáciu. No a teraz možno budú moje slová znieť čudne, ale mnohým Američanom sa páči prezidentov prístup k pandémii.

Prečo?

Páči sa im, že Trump hovorí, že sa nákazou nemajú príliš zaoberať. Prezidentove návrhy, že v podstate nie je potrebné robiť nič špeciálne, rýchlo nabrali na popularite.

Ako Trump zmenil USA, v čom spočíva jeho vplyv na spoločnosť?

V roku 2016 vyhral, pretože po Amerike sa šíri nedôvera. V inštitúcie aj v politický systém. Jednou z pravdepodobných príčin je kombinácia irackej vojny a finančnej krízy. Ľudia majú pochybnosti o tom, ako systém funguje. Trump ich využil a ešte ich prehĺbil. Teraz existuje v USA pomerne veľká a dôležitá skupina občanov, ktorí ničomu neveria. Nedôverujú systému, médiám, politikom. Myslím si, že Trumpov plán je, že túto skupinu ľudí využije aj v budúcnosti. Preto sa rozhodol, že neuzná porážku vo voľbách. Preto šíri fámy, že voľby mu ukradli. Trump si prostredníctvom toho chce zachovať moc.

Zatiaľ sa zdá, že mu pôjde poruke Republikánska strana. Jej člen a bývalý šéf Snemovne reprezentantov Newt Gingrich napríklad povedal, že voľby prezidentovi ukradli a financoval to George Soros. Čo teraz predstavujú republikáni?

Budem sa opakovať, ale je tu veľká skupina Američanov, ktorí mimoriadne nedôverujú politickým inštitúciám. Funguje na nich to isté ako na časť ľudí na Slovensku alebo kdekoľvek vo svete. Je možné si ich získať prostredníctvom rôznych konšpiračných teórií. Samozrejme, podieľajú sa na tom sociálne médiá. Tie dokážu konšpiračné teórie rýchlo rozšíriť a prispievajú tak k nedôvere v rôzne inštitúcie, ktorú som už spomínala. Politika založená na konšpiračných teóriách je toho výsledkom.

Čo s tým? Biden stále opakuje, že chce prispieť k jednote Ameriky, ale majú jeho oponenti aspoň o nejakú formu spolupráce záujem?

Uvidíme. Niektorí voliči o jednotnejšiu Ameriku záujem majú. Je zaujímavé, že keď sa ľudí pýtate, čo od politikov očakávajú, tak často odpovedajú, že od nich chcú, aby spolupracovali. Mnohí voliči tvrdia, že nie sú radi, keď sa ich predstavitelia vo Washingtone na ničom nedokážu dohodnúť. Takže uvidíme, možno sa niektorým z nich bude páčiť to, čo skúsi Biden. Ani republikánski voliči nie sú jednoliata skupina. Niektorí stranu volia pre jej ekonomické postoje, iní jednoducho preto, že sú jej členmi. Ale, samozrejme, je tu skupina, pre ktorú je Trump niečo ako vodca kultu. No existujú ľudia, ktorí v týchto voľbách dali hlas prezidentovi, ale je možné ich presvedčiť, že Biden má dobré úmysly.

V roku 2016 sme sa zhovárali po referende o brexite. Bol to aj rok, keď zvolili Trumpa. Odvtedy sa veľa diskutovalo, ako sa svet mení smerom k iliberálnejšej politike. Naznačuje víťazstvo Bidena nejaký opačný trend?

Voľby v Amerike boli veľmi dôležité, lebo je to krajina, ktorá má mimoriadny vplyv na dianie vo svete. Ukázalo sa, že koalícia centristov, liberálov aj ľavice dokázala zastaviť populistický autoritatizmus. Viem si predstaviť, že to bude inšpirovať ľudí v iných krajinách. Je to dôležitý moment a zmena oproti roku 2016. Momentálne som v Poľsku a vidím, že prehru Trumpa prijíma nacionalistická vláda s nepokojom. Americký prezident bol doteraz jej spojencom, tak sa obáva, čo bude ďalej.

Práve niektorí lídri z regiónu strednej a východnej Európy boli pomalší, nejednoznační či dokonca odmietaví v tom, keď mali zagratulovať Bidenovi. Nie je trocha čudné, keď na druhej strane viacerí z nich radi hovoria o spolupráci s USA?

Áno. V konečnom dôsledku budú musieť spolupracovať so Spojenými štátmi. Nemajú na výber.

Trump neraz vnímal Európu ako rivala, nie ako partnera a spojenca, a v transatlantických vzťahoch sa často iskrilo. Dokáže toto Biden rýchlo zmeniť?

Predpokladám, že toto bude jedna z prvých vecí, ktoré ako prezident urobí. Biden sa bude snažiť zlepšiť vzťahy so všetkými americkými spojencami. Bude s nimi konzultovať, ako spoločne postupovať v politike zameranej na Čínu a možno aj na Rusko. Z Bieleho domu budú zaznievať úplne iné tóny ako teraz. Zlepšiť vzťahy s Európou je jedna z najjednoduchších záležitostí, ktoré Bidena čakajú. V podstate to dokáže jedným dobrým prejavom. Uvidíme však, ako sa k tomu postaví aj Európa, ktorá môže mať obavy, že o štyri roky bude Trump prezidentom opäť. Mnoho ľudí sa bude stavať opatrnejšie k tomu, do akej miery sa ešte môžu spoliehať na Spojené štáty.

Povedali ste, že zlepšenie vzťahov s Európou je jedna z najľahších vecí, ktoré Biden bude riešiť. Čo bude tá najzložitejšia?

Skutočne zložitá bude debata, aký má Amerika politicko-ústavný systém, aký majú naň vplyv veľké peniaze a čo s tým smiešnym Zborom voliteľov. Ale túto diskusiu asi ani v USA nepovedú. Samozrejme, Bidena čakajú zložité praktické veci. Boj s koronavírusom, musí riešiť, čo s ekonomikou, či to, ako začať s veľkými investíciami do infraštruktúry.

Môže sa v roku 2024 Trump vrátiť? Respektíve môže byť úspešný niekto ako on?

Neviem. Toto je priskoro predpovedať. Ale trumpizmus, akékoľvek je jeho definícia, sa stal súčasťou Republikánskej strany. A budú ľudia, ktorí sa ho budú snažiť oživiť a využiť.

32 debata chyba