Pravicoví extrémisti Kongres dobyli. Kto bude ďalší?

Trumpovskí radikáli 6. januára zamierili na Kapitol. Chceli zastaviť Kongres, aby potvrdil výsledky prezidentských volieb, v ktorých 3. novembra 2020 zvíťazil demokrat Joe Biden. Porazil úradujúceho republikánskeho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, ktorý však prehru odmietol uznať. Násilie si vyžiadalo životy piatich ľudí.

18.01.2021 18:00
útok na kongres USA Foto:
Nepokoje pred sídlom Kongresu USA, ktoré prerástli do preniknutia agresívnych demonštrantov do tejto veľkej budovy vo Washingtone.
debata (10)

Podľa denníka USA Today už úrady zatkli okolo 100 účastníkov rebélie vrátane tých mediálne najznámejších. Nebol to prvý takýto útok na americký Kongres a asi ani nebude ani posledný. Čo ak si Kapitol za terč nabudúce vyberie oveľa lepšie organizovaná teroristická skupina?

"Bolo to zásadné zlyhanie bezpečnostných opatrení. Predstavte si, že by útočníci boli lepšie ozbrojení. Niektorí komentátori tvrdia, že to bol prvý útok na Kapitol od britského v roku 1814. Nie je to však tak. V 20. storočí sme zaznamenali minimálne tri teroristické útoky. Najvážnejší sa stal v roku 1954, keď portorickí nacionalisti spustili streľbu v Snemovni reprezentantov a zranili niekoľko členov Kongresu,“ uviedol pre Pravdu Steve Hewitt, bezpečnostný analytik z Birminghamskej univerzity.

Podľa experta stále zostáva nezodpovedaných veľa otázok, ktoré sa týkajú toho, ako ľahko sa dostali útočníci do Kongresu, či im pri tom pomáhali a či ich polícia brala dostatočne vážne. Ale aj toho, ako medzi sebou komunikovali, či lepšie povedané nekomunikovali bezpečnostné zložky.

Panika v Kongrese, Trumpovi stúpenci vtrhli dnu

Evakuácia kongresmanov po tom, ako Trumpovi priaznivci vnikli do budovy, 6. 1. 2021.

Fotogaléria
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
+6Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...

Denník Washington Post napísal, že Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) deň pred útokom na Kongres v internej správe varoval, že na Kapitole sa dá očakávať vojna. Extrémisti spriadali nebezpečné plány, vymieňali si mapy tunelov pod komplexom Kongresu a dohadovali si miesta stretnutí. Denník pripomína, že to ešte neboli úplne vyhodnotené spravodajské informácie. No správa cituje odhodlanie radikálov. "Pripravte sa na boj. Buďte násilní. Prestaňte to volať pochod alebo demonštrácia, či protest. Choďte tam s tým, že ste pripravení na vojnu. Buď budeme mať nášho prezidenta, alebo zomrieme,“ zneli výzvy extrémistov.

"Bezpochyby môžeme povedať, že teroristi a iné skupiny s nekalými úmyslami útok pozorne sledovali. Videli, aká zraniteľná je budova amerického Kapitolu,“ reagoval pre Pravdu Colin Clarke, odborník na terorizmus a extrémizmus zo Soufanovho centra. "Nahnevaný dav bol schopný prelomiť úbohý bezpečnostný perimeter a beztrestne sa prechádzal po Kongrese. Mohlo sa stať aj niečo oveľa horšie. Myslím, že tieto udalosti posilnia protivládnych extrémistov. Už sledujeme, ako zábery z útoku na on-line propagandu používajú rôzne radikálne skupiny, medzi nimi aj tie, čo hlásajú nadradenosť bielej rasy,“ povedal Clarke.

Počas Bidenovej prezidentskej inaugurácie bude 20. januára vo Washingtone v pohotovosti najmenej 25-tisíc členov Národnej gardy. Spravodajská stránka Business Insider pre porovnanie pripomenula, že momentálne majú Spojené štáty v Iraku a Afganistane spolu približne päťtisíc príslušníkov ozbrojených síl.

Polícia, ktorá má na starosti bezpečnosť Kapitolu, informovala politikov o niektorých scenároch, ku ktorým by sa vraj mohli extrémisti uchýliť. Uviedol to spravodajský portál Huffington Post. Radikáli vraj diskutujú o najväčšom ozbrojenom proteste, aký Amerika v histórii zažila, a údajne aj o krvavých plánoch, ktoré spočívajú v zavraždení demokratických kongresmanov, aby mohli moc prevziať republikáni.

"Nebojím sa zložiť prísahu vonku,“ uviedol Biden v reakcii na možné hrozby.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americký kongres #prezidentské voľby USA #útok na kapitol