Woody Allen verzus Mia Farrowová. Kto je tu zneužitý?

Žili spolu 13 rokov, ale nikdy sa nevzali. Za ten čas nakrútili 13 filmov, ktoré vstúpili do dejín kinematografie, mali spolu jedného syna, ďalšie deti si adoptovali. Prestrelky, ktoré sa v roku 1992 začali medzi Woodym Allenom a Miou Farrowovou, zmenili zdanlivú rodinnú idylku na drámu svetových rozmerov.

07.04.2021 06:00
Woody Allen Mia Farrow Foto:
Farrowová a Allen po narodení syna Ronana, s dcérou Dylan.
debata (4)

Woody Allen bol podozrivý zo sexuálneho zneužitia dcéry Dylan, nikdy ale nebol obžalovaný. Mia Farrowová sa so 14 deťmi po odznení kauzy stiahla do úzadia. Verejnou obžalobou však je najnovší dokumentárny seriál Allen vs. Farrow v produkcii HBO. V ňom dostala slovo samotná Dylan, dnes už 35-ročná.

Prvý raz sa Dylan Farrowová verejne ozve v roku 2013, keď v New York Times zverejnia jej list, poza chrbát editorov. Nasleduje zopár ďalších článkov a rozhovorov.

Na stranu svojej sestry sa pridáva aj mladší brat Ronan Farrow, dnes 33-ročný uznávaný novinár ocenený Pulitzerovou cenou a autor zásadného článku, ktorý viedol k obvineniu známeho hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina.

„Myslíme si, že ten príbeh poznáme. Ale nie je to pravda,“ hovorí režisérka Amy Zierlingová, ktorá sa spolu s Kirbym Dickom pustila do nakrúcania dokumentu Allen vs. Farrow. Dvojica, ktorá je známa investigatívnymi dokumentmi, sa rozhodne odkryť obsah 60 škatúľ uschovaných od 90. rokov u právneho zástupcu.

Dylan mala v čase vyšetrovania sedem rokov,... Foto: HBO
Dylan Farrow HBO Dylan mala v čase vyšetrovania sedem rokov, dnes má 35.

Začne sa mravčia práca, prehľadávajú súdne spisy, policajné hlásenia, študujú doplňujúce dôkazy, rozsiahle svedecké výpovede a dostanú sa tiež k dosiaľ nezverejneným súkromným audio a video nahrávkam. Dokuséria Allen vs. Farrow počas štyroch takmer hodinových častí odhaľuje vzťahy, rozkrýva súvislosti a rysuje myšlienkovú trajektóriu, ktorou by sa mal divák vybrať.

Deti nechcem, tvrdil Allen

Pre tých, ktorí prípad nesledovali, je tu rekapitulácia známych faktov. Woody Allen a Mia Farrowová sa zoznamujú v roku 1979 v známej reštaurácii v newyorskom Manhattane. Do roka už oficiálne tvoria pár. Ona už má sedem detí z predchádzajúceho vzťahu s klaviristom a dirigentom André Previnom (tri vlastné, štyri adoptované). Žijú oddelene, každý vo svojom apartmáne na protiľahlých stranách Central Parku, navštevujú sa. Po večeroch si posielajú svetelné signály baterkou. Woody Allen vyhlasuje, že vlastné deti nechce, nemá k nim vzťah.

Nič zvláštne pre najslávnejšieho newyorského neurotika, čo je imidž, ktorý si svojimi filmami vybudoval. Postupne si ale Woody Allen niektoré z detí obľúbi, blízko má napríklad k dcére Dylan, ktorú si Mia Farrowová adoptuje v roku 1985. O dva roky neskôr sa páru narodí syn, jediné spoločné dieťa. Dostane meno Satchel, ktoré si neskôr zmení na Ronan. O otcovstve sú dodnes pochybnosti, Mia Farrowová v rozhovore pre americký magazín Variety nevylúčila, že by mohol byť synom Franka Sinatru, s ktorým kedysi žila a vlastne sa nikdy nerozišli.

Upútavka na štvordielnu dokusériu Allen vs. Farrow.

Podľa výpovedí v dokumente malá Dylan začne už ako 5-ročná navštevovať psychológa, pretože je utiahnutá, tichá a bojazlivá. Za jej utiahnutosťou môže byť aj správanie Woodyho Allena, ktorý ju chce mať stále blízko seba, objíma ju, stíska. Domáce videá použité v dokumente to napokon aj dokazujú. Podľa výpovedí detských opatrovateliek si vraj k nej líhal do postele iba v spodnej bielizni. Dcéra sa vraj pred ním schováva, on ju nikdy nenechá na pokoji. Pre "nezdravo blízky vzťah“ musí Woody Allen začať chodiť k psychológovi. Odborníčka Ethel Personová zhodnotí jeho správanie ako nie celkom normálne, ale nie sexuálne. Režisér vraj nemal s deťmi skúsenosti a musí sa naučiť, ako im zdravo prejavovať náklonnosť.

V roku 1991 Woody Allen adoptuje dcéru Dylan a aj trinásťročného Mosesa. Ten je z rodiny jediný (okrem Allenovej manželky Soon-Yi), ktorý dnes stojí na strane otca. V dokumente ale odmietol vystúpiť, svoje názory prezentoval na blogu a vo viacerých rozhovoroch.

Vypukne vojna

Kolotoč sa roztáča začiatkom roka 1992. Mia Farrowová nájde 13. februára v byte svojho partnera pornografické fotografie svojej adoptívnej dcéry Soon-Yi. Nie sú ako z Playboya, ale z Hustlera, hovorí v dokumente. Soon-Yi má v tom čase 21, ale podľa výpovedí zamestnancov domu vraj chodila k Allenovi do bytu ešte dávno pred dosiahnutím plnoletosti. Mia to oznámi aj deťom a rodinná idylka je nadobro preč.

Zásadný je štvrtý august 1992. Tento deň rodina trávi vo vidieckom dome v Connecticute, Mia odchádza na nákup a o deti sa starajú pestúnky. Dylan aj Woody Allen sa na 20 minút stratia z dohľadu a nevedia ich nájsť. V tom čase má Woody Allen sedemročnú Dylan odviesť do podkrovia a tam ju zneužiť. Chytal ma za "privátne časti“, hovorí dieťa na záberoch z domáceho videa.

Akvarel vyobrazujúci Woodyho Allena a Miu...
Režisér Woody Allen s manželkou Soon-Yi,...
+5Herečka Mia Farrow na archívnom zábere z...

Práve toto doteraz nepublikované video je novinkou v celom prípade. Mia Farrowová ho nakrúca vždy, keď dcéra začne o zneužití rozprávať. Svojimi otázkami ju nenavádza na odpovede, zhodnotia v dokumente súčasní odborníci na zneužívanie detí. Mia Farrowová navštívi s malou Dylan lekára. Prvý raz sa s ním nechce rozprávať, pri druhom stretnutí mu ale povie, že ju otec chytal za genitálie. Lekár to oznámi polícii v Connecticute, ktorá začne vyšetrovanie.

"Moja mama mi odovzdala toto video po dovŕšení dospelosti, aby som s ním urobila, čo chcem…“ napísala nedávno po zverejnení dokusérie na sociálnych sieťach Dylan. "Rozhodnutie súhlasiť so zverejnením nahrávky touto cestou nebolo ľahké. Sama som odolávala pozrieť si ho až doteraz. Dlho bolo schované v skrini,“ napísala. "Takmer som ho neponúkla filmárom, pretože byť takáto zraniteľná pred verejnosťou mi naháňa hrôzu. Bála som sa zverejniť túto pásku, lebo tým posielam Malú Dylan (ako v tom veku sama seba nazýva) pred súd verejnej mienky,“ vraví dospelá Dylan. "Rozhodla som sa oň podeliť s nádejou, že hlas Malej Dylan môže pomôcť ostatným ticho trpiacim, aby sa cítili vypočutí, pochopení a menej osamotení,“ dodala.

Len pár dní po tejto udalosti, 13. august 1992, Woody Allen podáva žalobu, aby mu súd zveril opatrovníctvo dcéry Dylan a synov Ronana a 15-ročného Mosesa.

O štyri dni polícia oznamuje, že začína vyšetrovanie možného sexuálneho zneužitia. V rovnaký deň Woody Allen zvolá tlačovú konferenciu, kde verejne oznámi, že je zamilovaný do Soon-Yi (staršej adoptívnej dcéry Mie Farrowovej). V tom momente je Mia Farrowová v pozícii ohrdnutej bývalej partnerky, ktorá žiarli na svoju dcéru. Verejná vojna sa začína.

Mia Farrowová v dokumente Allen vs. Farrow. Foto: HBO
-GO1 - 576-2 Mia Farrowová v dokumente Allen vs. Farrow.

Príliš mnoho nejasností

Dokument predstavuje niekoľko kľúčových postáv prípadu, ako napríklad prokurátora Franka Maca z Connecticutu, ktorý vedie vyšetrovanie mimo Allenovho newyorského teritória. V dokumente hovorí o priebehu vyšetrovania a pôsobí ako človek bez postranných úmyslov. Prípad ale nakoniec po niekoľkých mesiacoch vypočúvania nedá k súdu, hoci podľa neho existuje dôvodné podozrenie, že k činu došlo.

Pre malú Dylan by ďalšie vyšetrovanie bolo traumatizujúce. Sľúbi však, že keď dospeje, rád sa s ňou stretne. A to sa udeje práve v dokumente, ktorý odkrýva mnohé nejasnosti vo vyšetrovaní.

Jedným z nich je posudok z Child Abuse Yale Clinic, kde dieťa počas troch mesiacov deväťkrát po sebe vypočúvali, čo odborníci v dokumente okomentujú ako neprijateľné. Výsledok je, že Dylan neveria a zhodnotia, že nebola zneužitá. Jej výpovede sa ale záhadne stratia, nie sú ani súčasťou správy. Sociálny pracovník z New Yorku, ktorý sa prípadu venuje, neskôr vo svojom posudku tvrdí, že z komunikácie s odborníčkou z Yale Clinic vyplynulo, že podozrenie sa potvrdilo a on Dylan verí. Z prípadu ho stiahnu.

Syn Ronan, dcéra Dylan a Mia Farrowová. Foto: HBO
Syn Ronan, dcéra Dylan a Mia Farrowová Syn Ronan, dcéra Dylan a Mia Farrowová.

To všetko vyplynulo z dokumentov ukrytých v 60 škatuliach od právnika. Filmári sa snažia kontaktovať aj tohto pracovníka, nechce sa však k prípadu vyjadriť. Žaloba smerujúca k získaniu opatrovníctva detí a spochybnenie matky v jej úlohe postarať sa o ne je podľa odborníkov vystupujúcich v dokumente bežná praktika otcov obvinených zo sexuálneho zneužívania.

Potvrdzuje to právnik E. B. Meyer, podľa ktorého boli ženy upozorňujúce na sexuálne zneužitie svojich detí v minulosti málokedy brané vážne. Boli označované za hysterky a mentálne postihnuté. Bežné tiež je, že tieto ženy sú stigmatizované a považované za manipulátorky. Vraj nahovárajú svojim deťom, že ich otcovia ich zneužili, aby sa pomstili partnerom. Rozporuplne – a v neprospech Woodyho Allena – pôsobí aj skutočnosť, že odmietol absolvovať detektor lži na polícii v Connecticute.

Dokument poukazuje na dlhodobé nedotknuteľné postavenie Woodyho Allena, ktorý je zvyknutý, že sa mu všetci podvoľujú. Za chrbtom má dobre platenú armádu právnikov, súkromných detektívov a odborníkov na PR, ale aj mnohých významných priateľov a v neposlednom rade aj verejnú mienku. V dokumente Mia Farrowová cituje Allena, podľa ktorého vraj nie je dôležité, čo je pravda, ale čomu ľudia veria. Ako Mia Farrowová povedala pre Variety, pre Woodyho Allena je v PR agentúre, ktorá preňho pracuje, vyhradené celé jedno poschodie.

Divák má byť sudcom

Kto je teda v tejto kauze zneužitý? Ešte pred pár rokmi bola verejná mienka na strane Woodyho Allena, ktorý už takmer 30 rokov hovorí, že skutok sa nestal a zo všetkého viní svoju bývalú partnerku Miu Farrowovú. Po tom, čo pred pár rokmi prehovorila Dylan Farrowová aj s bratom Ronanom, už neboli názory na režiséra také jednoznačné.

Niektorí herci oľutovali, že s ním spolupracovali, napríklad Colin Firth, Jeff Daniels či Natalia Portmanová a Mira Sorvinová. Niektorí sa ho ale zastali, ako napríklad Alan Alda, Alec Baldwin či Jude Law. Americké médiá postupne otočili a jeho film Daždivý deň v New Yorku viac-menej ignorovali, akoby chceli splatiť svoj dlh, keď sa dlhé roky prikláňali na stranu režiséra.

Ten je v dokumente prítomný iba nepriamo, prostredníctvom telefonátov s Miou Farrowovou a tiež cez jeho výpovede v autobiografickej audioknihe Apropos of Nothing (v češtine vyšla nedávno pod názvom Mimochodem). Woody Allen s manželkou Soon-Yi účinkovanie vo filme odmietli, vraj boli oslovení, ale príliš neskoro. Filmári Zierlingová a Dick tvrdia, že ich oslovili dva mesiace pred filmovaním.

Film je otvorene tendenčný. Na stranu režiséra, ktorý sa dlhé roky staval do pozície obete, sa už nikto nepostaví. Priestor nedostáva ani syn Moses, ktorý v článku z roku 2018 opisuje prísne výchovné metódy svojej matky pri výchove detí. Svojho otca Woodyho Allena bráni vo všetkých rozhovoroch pre médiá.

Ale na druhej strane… V dokumente Allenov syn Ronan Farrow otvorene hovorí o tom, že otec mu ponúkal plné financovanie vysokoškolských štúdií za podmienky, že sa zaňho verejne postaví a odsúdi svoju matku aj sestru. Ronan to odmietol.

Dokument je akoby ľudovou žalobou Woodyho Allena, ktorý mal dlhé roky prevahu. Režiséra porovnávajú so sexuálnymi predátormi (rovnako to robí vo svojich vyjadreniach aj jeho syn Ronan Farrow), rozdiel je však v tom, že Allen nikdy nebol oficiálne odsúdený ako Bill Cosby či Jeffrey Epstein. Dokuséria je postavená na tom, že ľudia dychtia po odhaleniach v reality krimi šou. Veľmi aktuálne je aj prehodnocovanie starých morálnych prehreškov.

Investigatívnym dokumentaristom Zierlingovej a Dickovi už v minulosti vyčítali, že namiesto uvádzania faktov sa venujú advokácii. Pre Hollywood Reporter režisérka Amy Zierlingová uviedla: "Woodyho osobnosť nás všetkých odzbrojila. Kult osobnosti dáva akémukoľvek správaniu štít beztrestnosti,“ povedala s tým, že všetci sme istým spôsobom do istej miery nevedome alebo vedome spoluvinní, pretože tieto osobnosti naplňujeme svojou dôverou a láskou a kryjeme ich zločiny.

Víťazom ale v tejto dokusérii nie je nikto, sú len samí porazení.

Vrátane diváka, ktorý je postavený do pozície detektíva aj sudcu a je v pomykove z toho, kde je pravda. Chceme veriť Dylan, ktorej hlas nebol roky vypočutý a jej pohľad bol bagatelizovaný. Obete majú právo prehovoriť a dostať priestor. Ale na druhej strane, platí prezumpcia neviny a Woody Allen, dnes už 85-ročný, nikdy nebol právoplatne odsúdený.

Myslieť si ale každý môže, čo chce.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Woody Allen #Mia Farrowová #Dylan Farrowová