Domorodci uctievali princa Philipa ako syna horského boha

Princovi Philipovi patril titul Jeho kráľovská Výsosť vojvoda z Edinburghu. Predtým, počas zásnub s Alžbetou II., ho oslovovali nadporučík Philip Mountbatten. Na Vanuatu, čo je malá krajina zložená z mnohých miniatúrnych ostrovov východne od Austrálie, sa zapísal pod iným menom. Pôvodní obyvatelia ho považovali za potomka horského boha. Za bohovho syna, ktorý sa raz na územie domorodcov vráti a oslobodí ich kmeň od chorôb aj od chudoby.

18.04.2021 06:00
Vanuatu, domorodci, fotografia, princ Philip Foto:
Domorodci si starostlivo strážia fotografie vojvodu z Edinburghu, ktorého poňali za potomka boha.
debata (2)

Hodnoverné dôkazy o osídlení súostrovia Vanuatu sú spred viac ako 3-tisíc rokov. Ide o kresby v jaskyni a o kostru človeka. Predpokladá sa, že prví prisťahovalci pochádzali z Fidži alebo z Taiwanu (prípadne z obidvoch území).

Legenda o princovi Philipovi ako o synovi horského boha vznikla medzi domorodcami približne pred 60 rokmi. Najprv ho videli len na fotografiách na úradoch. Nové Hebridy, ako sa vtedy kolonizované Vanuatu nazývalo, bolo totiž pod spoločnou britsko-francúzskou správou.

Prečo však práve Philipa začali uctievať ako božského potomka? „Podľa miestnej legendy syn horského boha, ktorý mal bielu pleť, riskoval cestu na mori, keď hľadal bohatú a mocnú ženu, ktorá by sa stala jeho nevestou," objasnila agentúra Reuters. Philip si takú lásku našiel, oženil sa s Alžbetou II. Stanica ABC doplnila, že potomok boha sa pradávno vydal na cestu spolu s bojovníkmi, aby vo vojne ochránili svoj kmeň.

Domorodci sa dočkali princa naživo v roku 1974, keď ostrovnú krajinu navštívil spolu s britskou kráľovnou. Nenavštívil síce oblasť, kde žijú, ale stretol sa aspoň jedným z nich v hlavnom meste miniatúrnej krajiny. Členom jeho kmeňa daroval prasa.

Video
Vo veku 99 rokov zomrel princ Philip

V Británii panuje princ, ktorý pomáha kráľovnej

Návšteva Vanuatu ešte viac utvrdila domorodcov v tom, že na ich územie naozaj pricestoval potomok horského boha. Keď mu o niekoľko rokov poslali drevenú palicu ako dar, po jeho odpovedi mohli skákať od radosti: Philip sa im v roku 1980 poštou odvďačil fotografiou, na ktorej drží bakuľu.

Princ Philip navštívil Vanuatu spolu s... Foto: Profimedia
Princ Philip, kráľovná Alžbeta II., Vanuatu, Nové Hebridy Princ Philip navštívil Vanuatu spolu s kráľovnou Alžbetou II. v roku 1974 (krajina mala vtedy názov Nové Hebridy).

Obdiv a uctievanie zašlo tak ďaleko, že ho začali považovať za jediného skutočného vládcu v jeho štáte. „Podľa nich princ panoval v Anglicku s pomocou kráľovnej," povedal pre ABC Kirk Huffman, austrálsky antropológ a čestný riaditeľ Národného múzea Vanuatu.

Keď Buckinghamský palác oznámil, že Philip prestane vykonávať svoje verejné povinnosti a fakticky odchádza do penzie, správa vyvolala medzi domorodcami zdesenie. Informácia z mája 2017, že od jesene sa z princa stane dôchodca, ich šokovala preto, lebo v ňom videli spásu: „Philipa považujú za syna horského boha, ktorý sa raz na ostrov vráti a oslobodí ich kmeň od chorôb aj od chudoby," napísala vtedy agentúra Reuters o tom, ako až vyzerá jeho kult osobnosti na Vanuatu.

Britská kráľovná Alžbeta II. sedí sama v lavici...
Vovjodkyňa Kate z Cambridge vystupuje z...
+24Vojvodkyňa Camilla z Cornwall prichdádza na...
princ Philip, výročie, DofE Čítajte viac Stopa princa Philipa? Skrýva sa v divočine

Dedinčania sa modlili každý deň za princa. Prosili ho pritom, aby im požehnal úrodu banánov a sladkých zemiakov – hlavný zdroj ich obživy. „Ak raz ešte príde, ľudia už nebudú chudobní, nebudú nijaké choroby a záhrada porastie veľmi dobre," tvrdil náčelník kmeňa Jack Malia. Pochopiteľne, že po tom oznámení sa už Philipovho návratu dočkať nemohli.

Charles nemá význam, duša Philipa je večná

Smrť princa domorodcov hlboko zasiahla, rozhodli sa za ním smútiť niekoľko dní. Smútočné spomienkové podujatia, medzi ktorými sú napríklad rituálne tance, vyvrcholia počas tohto víkendu. „Vystavia svoje veľké bohatstvo, ktorým je káva a sladké zemiaky. A tiež prasatá, ktoré sú pre nich hlavným zdrojom proteínu. Očakávam, že zabijú veľa prasiat," poznamenal Huffman pre stanicu BBC.

Po úmrtí vojvodu z Edinburghu sa vynára otázka, či podľa domorodcov jeho syn a prvý nástupník na trón zdedil zázračné vlastnosti. Princ Charles sa mohol presvedčiť na vlastné oči, že v ňom pokračovateľa božstva nevidia. Vanuatu navštívil po tropickom cyklóne, ktorý spustošil krajinu v roku 2015, aby zistil, ako sa zviecha po údere prírodného živlu.

Charles nezanechal medzi domorodcami nijaký mimoriadny dojem. Huffman vysvetlil, že legendu si spájajú jedine s Philipom. Nikto iný na ňu nemôže nadviazať. S tým, že duša princa je aj po jeho smrti podľa domorodcov večná.

Britský princ Philip s manželkou kráľovnou...
Princ Philip na archívnej snímke.
+21Na fotografii z augusta 1951 drží kráľovná na...

Vanuatu: štát v oblasti Koralového mora

  • Na rozlohe približne 12 200 štvorcových kilometrov žije iba necelých 250-tisíc ľudí. Hlavné mesto sa volá Port Villa, má len 34-tisíc obyvateľov. Krajinu tvorí 83 ostrovov a ostrovčekov.
  • Od roku 1839 začali žiť na ostrovoch aj osadníci z Európy. Veľa domorodcov odvliekli robiť na plantáže v Austrálii. Od roku 1889 bolo ostrovné územie pod oficiálnou britsko-francúzskou kontrolou.
  • Počas druhej svetovej vojny kontrolovali teritórium Američania. Na najväčšom z ostrovov si zriadili vojenskú základňu.
  • Vanuatu je od roku 1980 samostatný štát. Dovtedy bolo oficiálne britsko-francúzske kondomínium. Toto označenie sa vzťahuje na územie, ktorá je pod spoločnou správou dvoch alebo viacerých štátov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vanuatu #princ Philip