Peter Michalica: Moje stretnutie s britským kráľovským párom

Rozdelenie republiky prinieslo Slovensku nejeden problém, ale aj nové spoločenské pomery. Roztrhlo sa vrece s medzinárodnými kongresmi a konferenciami, novovytvorené ambasády začali posielať pozvánky na mnohé recepcie. A začali pribúdať aj návštevy špičkových štátnikov. Dovtedy sme mali v Bratislave len zopár protokolárnych odrobiniek, ktoré nám Praha dopriala.

19.04.2021 06:00
Kráľovná Alžbeta II., princ Philip, Ivan... Foto: ,
Princ Philip navštívil Slovensko v roku 2008 spolu s kráľovnou Alžbetou II. V Grasalkovičovom paláci ich prijal vtedajší prezident Ivan Gašparovič s manželkou Silviou.
debata (1)

Zo spomienok pamätníkov sa vynára návšteva akéhosi arabského šejka, ktorého v päťdesiatych rokoch dokonca posadili do prezidentskej lóže v Opere SND. Zapísal sa do jej kroniky tým, že keď pred predstavením orchester doladil, šejk začal tlieskať.

Návštevy politikov boli vtedy orientované prakticky iba východným smerom. Legendárnym sa stal apartmán hotela Devín na prvom poschodí, v ktorom nocovala ministerka kultúry ZSSR Jekaterina Furceva, ale aj Josif Broz Tito a dokonca Nikita Chruščov. Keďže sa bál lietania, po pevnine cestoval iba vlakom. Do USA loďou. Traduje sa, že kapitán tej lode požiadal v New Yorku o politický azyl.

A tak bola v jeden krásny júnový deň roku 1961 na Predstaničnom námestí (vtedy Dimitrovovom námestí) pripravená na jeho príchod tribúna i žiaci a pracujúci. Idylku mávadiel a zástaviek narušil iba mladý muž, ktorému sa podarilo predrať kordónom civilov v kožených kabátoch a začal sa nezadržateľne blížiť k tribúne. Spôsobil tým tuhnutie krvi v žilách papalášov i príležitosť pre ostrostrelcov na strechách. Bol ním neskorší akademický maliar Peter Bartoš, ktorý pokojne pristúpil k Nikitovi, podal mu ruku a potom sa pokojne vrátil do davu. Údajne ho neskôr vyšetrovali na psychiatrii.

Video
Vo veku 99 rokov zomrel princ Philip

Asi si mal zobrať kravatu…

Hviezdnou návštevou v novom štáte bol bratislavský summit Bush – Putin. Ambasáda USA rozposlala množstvo pozvánok, umožňujúcich účasť na tomto historickom stretnutí. Aj ja som tak dostal miestenku na jednu z tribún pre štatistov na Hviezdoslavovom námestí. Potešila ma, ale ešte viac fakt, že mojmírovská frankovka vyhrala konkurz na víno, podávané pri slávnostnej večeri v Prezidentskom paláci. Pri nej im na harfe hrala moja koncertná kolegyňa Adriana Antalová.

O pár rokov neskôr prišla do mojej schránky aj pozvánka nórskeho veľvyslanectva na stretnutie a večeru s nórskym kráľovským párom v hoteli Crowne Plaza. Medzi desiatkami pozvaných bol aj vtedajší šéf parlamentu. Prišiel v čiernom obleku i košeli. Keď nás uvidel v smokingoch, sebakriticky poznamenal, že si asi mal zobrať kravatu.

Britská kráľovná Alžbeta II. sedí sama v lavici...
Vovjodkyňa Kate z Cambridge vystupuje z...
+24Vojvodkyňa Camilla z Cornwall prichdádza na...

Čašník šampanským polial krásnu róbu

No najsilnejším zážitkom bolo pre mňa pozvanie britského veľvyslanca, pôvodne profesionálneho dirigenta, na stretnutie s britským kráľovským párom. Konalo sa v Miestodržiteľskom paláci. Museli sme tam byť prítomní už hodinu pred udalosťou a prejsť bezpečnostnou kontrolou, aká býva na letisku. Podľa buckinghamského protokolu sme boli rozdelení do viacerých skupín. Každá mala šesť členov, siedmy bol skupinový vedúci. Pripomenulo mi to moje pionierske časy.

Britain Prince Philip Funeral Čítajte viac Británia sa rozlúčila s princom Philipom: Za rakvou tí najbližší, kráľovná prišla s rúškom

Naším vedúcim bol jeden z bývalých veľvyslancov Slovenska v Londýne. Ten na rozdiel od nás tam smel byť aj s manželkou. Čas čakania nám spríjemňovali čašníci so šampanským a jednohubkami. Toto sa stalo osudným pre manželku nášho skupinového vedúceho. Čašník jej šampanským polial krásnu róbu. Katastrofický scenár sa zmeniť nedal, musela odísť. V našej skupinke bola známa europoslankyňa s fotogenickou tvárou, impozantným kostýmom i šperkami. Vedľa nej stál čelný reprezentant Perexu, zaskakujúci zástupca riaditeľa Markízy. Potom prorektor Univerzity Komenského a konzervatívec, ja a skupinku uzatváral poslanec József Berényi.

Husľový virtuóz Peter Michalica. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Peter Michalica Husľový virtuóz Peter Michalica.

Kráľovský pár prišiel, ako sa patrí, veľmi presne. Boli sme prví v poradí a náš vedúci nás začal postupne predstavovať. Kráľovná každému milo podala ruku v rukavičke. Keď som bol predstavený ako huslista, kráľovná s akýmsi milým prekvapením zastala a ja som mal tú česť ako jediný z našej skupinky sa s ňou porozprávať.

Berényiho zase oslovil princ Philip. Opýtal sa ho, či maďarská menšina žije na celom území Slovenska. Berényi sa ukázal byť rodeným diplomatom. Výbornou angličtinou zvučným hlasom odpovedal, že áno, na celom území a potom stíšeným hlasom dodal – ktoré hraničí s Maďarskom.

Britský princ Philip s manželkou kráľovnou...
Princ Philip na archívnej snímke.
+21Na fotografii z augusta 1951 drží kráľovná na...

Boh ochraňuj kráľovnú!

Verím v silu výpovednej hodnoty ľudského vyžarovania, aury. Nikdy by som nebol veril, že niekto môže tak silno vyžarovať, ako Karol Wojtyla – pápež Ján Pavol II. Mal som to šťastie sa s ním stretnúť na Pražskom hrade, kam prišiel zakrátko po nežnej revolúcii na pozvanie prezidenta Václava Havla.

No aj vyžarovanie britskej panovníčky, i keď iné, ako u pápeža Jana Pavla II., ostalo vo mne ako najsilnejší zážitok z bratislavského stretnutia. Energiu, akumulovanú cez svojich predkov, dokázala kráľovná Alžbeta II. zázračne prefiltrovať tak, aby v nej ostalo len to pozitívne. God save the Queen!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovná Alžbeta II. #princ Philip #Peter Michalica