Najdrahší rozvod v dejinách budú mať Gatesovci

Žijú v manželstve viac ako štvrťstoročie, teraz sa dohodli ukončiť ho. Bill Gates a Melinda Gatesová sa rozvádzajú po 27 rokoch spoločného života. Ako si rozdelia obrovský majetok, ktorý má hodnotu v prepočte až viac ako 121 miliárd eur? Isté je, že senzáciechtivé médiá si na ich rozvode nepochutia. Zakladateľ Microsoftu totiž so svojou ženou našiel spoločnú reč, ako s bohatstvom naložiť.

12.05.2021 06:00
Bill Gates, Melinda Gatesová, cestovanie,... Foto:
Melinda Gatesová a Bill Gates počas návštevy Bangladéša v decembri 2005.
debata (10)

Keby išlo o miliardu dolárov, ktorú muž a žena nadobudli počas manželstva, a sú zvyknutí rozhadzovať veľké peniaze na svoj luxusný život, zrejme by sa hašterili o každý milión. Toto však nie je prípad Gatesovcov. Miliardy im síce utekajú z konta, ale tečú do charitatívnych projektov. Ich rovnomenná nadácia za viac ako dvadsať rokov fungovania prispela na dobročinné účely v prepočte približne 41 miliardami eur.

bill gates Čítajte viac Aj takéto bolo manželstvo Billa Gatesa! Na víkendy so svojou ex mal povolenie od ženy

Podstatný je pritom fakt, že na rozdelení majetku sa dohodli už pred tým, ako prídu na súd, ktorý ich má rozviesť. Navyše špičkoví americkí rozvodoví právnici zdôrazňujú, že trojciferná suma v miliardách dolárov je taká obrovská, že by sa takmer určite nehádali o nejaké percentá. „Keď sa venujeme rozvodom, pri ktorých ide o obrovské bohatstvo, nie je podstatné, či niekto dostane 54 percent, alebo 46 percent majetku. Nijako to neovplyvní ich život, lebo im zostane toľko finančných zdrojov, aby si mohli robiť, čo sa im zachce," povedal pre televíznu stanicu Daniel Jaffe, advokát, ktorý zastupuje najbohatších klientov.

Druhý spor medzi Gatesovcami vzniknúť ani nemohol. Hádka o to, komu má súd zveriť starostlivosť o maloleté dieťa, bola nemožná. Ich najmladší potomok totiž nedávno oslávil osemnáste narodeniny, čím dosiahol plnoletosť.

Štvrtý najbohatší

Pohľad na rebríček najväčších miliardárov svete ukazuje, že tento rozvod bude jednoznačne najdrahší v dejinách. Gates je štvrtý najbohatší človek na svete a doteraz sa nikto s takým obrovským imaním nerozvádzal.

Obaja vysvetlili krach dlhoročného manželstva tým, že už v ňom nevidia ďalší zmysel. Nič zo spoločne prežitých rokov však neľutujú. Naopak. „Vychovali sme tri úžasné deti a vybudovali sme nadáciu, ktorá funguje na celom svete, aby umožnila všetkým ľuďom viesť zdravý, produktívny život," napísal Gates na sociálnej sieti Twitter, pričom poprosil médiá, aby rešpektovali právo oboch na súkromie.

Vychovali sme tri úžasné deti a vybudovali sme nadáciu, ktorá funguje na celom svete, aby umožnila všetkým ľuďom viesť zdravý, produktívny život.
Bill Gates, štvrtý najbohatší človek na svete

So svojou budúcou manželkou sa zoznámil v Microsofte, kde ju prijali do zamestnania. Už vtedy táto počítačová firma patrila medzi najväčšie klenoty v americkom biznise, ďalší rozmach informačných technológií z nej takpovediac urobil ovocný strom v nejakej rozprávke, na ktorom rastú diamanty.

V roku 1996, čo bolo dva roky od sobáša Gatesa s Melindou Frenchovou, ako sa volala za slobodna, mal tento podnikateľ majetok v hodnote 18,5 miliardy dolárov. Pred štvrťstoročím ho časopis Forbes označil za najbohatšieho človeka na svete. O desať rokov sa Gatesov majetok ocitol až na úrovni 50 miliárd dolárov. Magickú trojcifernú hranicu prekonal pred dvomi rokmi (125,8 miliardy dolárov). V súčasnosti patrí celosvetové prvenstvo Jeffovi Bezosovi, zakladateľovi firmy Amazon, ktorý má 177 miliárd dolárov.

Miliardy na charitu, pre deti milióny

Gatesovci prisľúbili, že napriek tomu, že ich cesta životom bude pokračovať dvomi smermi, naďalej sa budú ruka v ruke venovať dobročinným projektom. Známi v oblasti charity sú preto, že ich nadácia poskytla veľa peňazí na boj proti aidsu, malárii, detskej obrne a hladu v najchudobnejších krajinách.

V októbri 2019 si Gates napríklad pochvaľoval, ako sa zlepšila zdravotná situácia v Afganistane: „V jednom z posledných štátov na svete, kde sa vyskytuje detská obrna, zaočkovanosť dosiahla 98 percent vďaka neúnavnej práci zdravotníčok," napísal na Facebooku.

Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov pomáha aj s... Foto: SHUTTERSTOCK
Bill Gates, Melinda Gatesová, charita, očkovanie, deti Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov pomáha aj s očkovaním proti detskej obrne v najchudobnejších štátoch sveta.

Po minuloročnom vypuknutí pandémie koronavírusu sa Gatesovci rozhodli darovať niekoľko stoviek miliónov dolárov proti ochoreniu COVID-19. Ich nadácia vlani na tento účel vynaložila v prepočte 1,5 miliardy eur. Najprv pomoc smerovala do subsaharskej Afriky, kde potrebovali testy na koronavírus. Potom peniaze natiekli do projektu Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá chce do konca tohto roku zaočkovať pätinu obyvateľov v najmenej rozvinutých štátoch sveta.

Dobročinnosť Gatesovcov bude mať aj prívlastok posmrtná. Sľúbili totiž, že v testamente takmer všetok majetok venujú na charitu. Potomkom odkážu minimum z bohatstva. Gates sa pred niekoľkými rokmi zdôveril, že každé z troch detí zdedí iba desať miliónov dolárov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #rozvod #bill gates #charita