Koronavírus stvoril miliardárov. Patrí im však celé bohatstvo?

Deväť mužov zbohatlo až tak, že všetok ich majetok by stačil na očkovanie všetkých obyvateľov na svete v chudobných krajinách. Obrovský objem týchto peňazí by zabezpečil vakcínu proti ochoreniu COVID-19 takmer 776 miliónom ľudí.

03.06.2021 06:00
pandémia, koronavírus, Nepál Foto: ,
Zamestnanci pohrebnej služby v Nepále odnášajú mŕtveho, ktorý zomrel na ochorenie COVID-19. Takto vyzerá pandémia v chudobných štátoch.
debata (15)

Súčet bohatstva nových významných hráčov vo farmaceutickom priemysle dosiahol závratných 19,3 miliardy dolárov, čo je v prepočte 15,8 miliardy eur.

Svet vďačí firmám, ktoré títo miliardári riadia, za nájdenie zbrane proti smrtiacej pliage. Otázne je, či by sa o svoje peniaze nemali podeliť. K údaju,čo sa blíži k 20 miliardám dolárov, spoločne dospeli experti OSN, charitatívna organizácia Oxfam a združenie Globálna spravodlivosť. Každý z deviatich podnikateľov sa stal novým dolárovým miliardárom až po vypuknutí pandémie.

Päť boháčov je spojených s Modernou, ktorá má sídlo v USA. Traja sú Číňania z CanSino Biologics. Jeden šéfuje vo firme, čo spolupracuje s Modernou.

Majú jednoznačné morálne právo nechať si všetky peniaze preto, lebo ich zarobili vďaka vlastnej šikovnosti? Čiže nedarovať vôbec nič na očkovanie ľudí, ktorí sa zatiaľ dostávajú k vakcíne podobne namáhavo ako noha človeka vstupuje na Mars?

Daňoví poplatníci pomohli firmám

V prípade Moderny platí, že sa veľmi mohla spoľahnúť na pomoc od štátu. „Výraznú väčšinu financovania vývoja jej vakcíny zaplatili daňoví poplatníci," upozornil denník Irish Examiner.

Spoľahlivé a overené vakcíny proti COVID-19 vyrába len hŕstka farmaceutických spoločností na celom svete. V podstate sú v postavení monopolov, ktoré si určujú cenu. „Vakcíny boli financované z verejných zdrojov, a preto by v prvom rade mali byť globálnym verejným dobrom, nie príležitosťou na súkromný zisk," zdôraznila Anna Marriottová, ktorá je v Oxfame vedúca odborníčka pre oblasť zdravotnej politiky.

Matej Štepita Čítajte viac Psychológ: Niektoré firmy pandémiu zneužívajú

Hovorí sa aj o etickej zodpovednosti podnikateľov zarábajúcich na boji proti pandémii, ktorí boli miliardári ešte pred jej vypuknutím. Pochopiteľne, že aj ich majetok sa veľmi rozrástol. Oxfam vypočítal, že dovedna vlastnia viac ako 32 miliárd dolárov, čo by stačilo na zaočkovanie všetkých ľudí v Indii, ktorá má 1,37 miliardy obyvateľov.

Farmaceutické firmy, ktoré vyvinuli vakcíny proti COVID-19, čelia aj ostrej kritike za neochotu vzdať sa svojich patentov. Následok? V mnohých krajinách sa očkuje pomaly, čo vedie k ďalším úmrtiam, ktorým by sa dalo predísť, keby také štáty mohli samy vyrábať vakcíny. „Monopol kontroly nad produkciou vakcín naďalej ničí životy v krajinách, ako sú napríklad India a Nepál, kde je zaočkovaných len veľmi málo ľudí," varoval Oxfam v tlačovej správe.

Len 0,2 % vakcín a vírus individualizmu

Na územiach Indie a Nepálu, ktorý má bezmála 30 miliónov obyvateľov, žije dokopy 1,4 miliardy ľudí. „Napriek tomu, že sa tam nachádza desať percent celosvetovej populácie, tieto dve krajiny dostali iba 0,2 percenta z globálnych dodávok vakcín, pretože to zapríčinil nedostatok očkovacích látok," upozornil Oxfam.

Veľa štátov apeluje na farmaceutických výrobcov, aby sa bezplatne podelili o patenty. K výzve sa pridalo zhruba sto nositeľov Nobelovej ceny a aj pápež František. „Svet sa nakazil vírusom individualizmu. Variant tohto vírusu sa podobá na nacionalizmus, ktorý napríklad bráni internacionalizácii vakcín," povedal pred tromi týždňami.

Žena v Indii si robí fotku, keď dostáva... Foto: SITA/AP
India, očkovanie proti covidu, selfie Žena v Indii si robí fotku, keď dostáva vakcínu. India aj Nepál patria medzi tie na svete, kde je zaočkovaných len veľmi málo obyvateľov.

Ako prvé krajiny stáli za iniciatívou India a Juhoafrická republika. Prezident USA Joe Biden si ju osvojil, ale zvlášť Británia a Nemecko pred vidinou vlastnej dobročinnosti stiahli roletu.

Mimochodom, pápež poukázal aj na to, že niektoré zákony, ktoré napísal človek, nesmú byť dôležitejšie ako to, čo musí cítiť jeho srdce. „Ďalší variant vírusu je ten, keď povyšujeme zákony trhu alebo duševného vlastníctva nad zákony lásky a zdravia ľudstva," podčiarkol František.

Heidi Chowová, ktorá riadi kampaň za dostupnosť očkovacích látok v organizácii Globálna spravodlivosť, dala najavo, že je veľmi sklamaná: „Kým tisíce chorých v Indii zomierajú každý deň, je úplne odporné, že Británia, Nemecko a ďalší chcú povýšiť záujmy miliardárov vlastniacich veľké farmaceutické firmy nad potreby zúfalých miliónov ľudí."

Noví miliardári z farmaceutického biznisu

1. Stéphane Bancel. Výkonný riaditeľ Moderny: 4,3 mld. USD

2. Ugur Sahin. Šéf a spoluzakladateľ BioNTechu: 4,0 mld. USD

3. Timothy Springer. Zakladajúci investor do Moderny: 2,2 mld. USD

4. Noubar Afeyan. Predseda predstavenstva Moderny: 1,9 mld. USD

5. Juan Lopez-Belmonte. Šéf ROVI (spolupracuje s Modernou): 1,8 mld. USD

6. Robert Langer. Zakladajúci investor do Moderny: 1,6 mld. USD

7. Žu Tao. Šéf výskumníkov v CanSino Biologics: 1,3 mld. USD

8. Siao Teng-žu. Zástupca riaditeľa v CanSino Biologics: 1,2 mld. USD

9. Mao Hui-hua. Zástupca riaditeľa v CanSino Biologics: 1,0 mld. USD

Poznámka: Jeden dolár má hodnotu 0,82 eura.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #zisk #farmaceutické firmy #miliardári