Lilibet. Zblíži meno dievčatka Harryho s panovníčkou Alžbetou II.?

Philippa, Allegra, Alexandria, Grace, Emma, Rose, Alice, Victoria a ešte ďalšie. V tomto poradí pravdepodobnosti jedna britská hazardná spoločnosť ponúkala stávky na to, ako sa bude volať prvorodené dievča celebritného manželského páru. Vojvoda Harry a jeho žena vojvodkyňa Meghan neumožnili vyhrať nikomu. Zaskočili všetkých stávkarov. Dcérke dali prvé meno Lilibet. Je v ňom veľa symboliky.

16.06.2021 06:00
princ Harry, vojvodkyňa Meghan, kráľovná... Foto: ,
Kráľovná Alžbeta II., Meghan a Harry na snímke z júla 2018 na balkóne Buckinghamského paláca. Keď bola Alžbeta batoľa, dostala prezývku Lilibet. Rovnako sa volá prvorodená dcéra Meghan a Harryho.
debata (5)

Lilibet „Lili" Diana Mountbatten-Windsor – tak znie celé meno dievčatka. Chceli Harry a Meghan potešiť Alžbetu II., ale možno ju, naopak, nahnevali? Alebo to kráľovná naozaj považuje z ich strany za darovanú olivovú ratolesť?

Prezývka alebo vlastne meno Lilibet, respektíve Lili, vznikla niekedy v roku 1927 alebo 1928 po tom, čo sa súčasná panovníčka narodila v apríli 1926 ako princezná Alžbeta. Bola batoľa, ktoré nevedelo dobre vysloviť vlastné meno (v angličtine Elisabeth). „Kráľ Juraj V., jej starý otec, ju láskyplne volal Lilibet. Napodobňoval tým jej snahu povedať svoje meno," objasnila stanica BBC.

harry meghan Čítajte viac Na tomto mieste prišla dcérka Harryho a Meghan na svet! Zaujíma vás cena za pôrod?

Nežné slovíčko Lilibet zostalo Alžbete v ušiach natrvalo od jej celoživotnej lásky. V listoch, ktoré jej písal v mladosti, ju takto oslovoval nedávny zosnulý manžel princ Philip. Zároveň jej takto hovoril v súkromí.

Druhé meno dievčatka, ktoré prišlo na svet 4. júna, nepotrebuje vysvetlenie dlhšie, ako je len jedna veta: Diana bola Harryho matka, ktorá zahynula pri autonehode v Paríži v roku 1997.

Najkráľovskejšie meno, povedal znalec pomerov

Po odchode Harryho s Meghan z britskej kráľovskej rodiny nastali medzi nimi a ňou nepríjemné situácie. Vojvodkyňa sa napríklad v americkej televízii posťažovala, ako trpela v tomto rodinnom kruhu, pričom sa dokonca zmienila o rasisticky ladených poznámkach. Zdôverila sa (nikoho nemenovala), že začula obavy o to, akú farbu pleti bude mať jej prvé dieťa. Matka Harryho manželky je totiž Afroameričanka. (Meghan porodila synčeka Archieho v máji 2019.) Aj o samotnom spôsobe odchodu princa s jeho ženou z kráľovskej rodiny sa v Británii hovorilo, že panovníčku zabolel. Šíria sa reči, že vzťahy sú naďalej vlažné, možno až ochladené.

Toto meno mal vyhradené pre panovníčku jej manžel princ Philip, ktorý zomrel pred dvomi mesiacmi.

Duncan Larcombe, bývalý novinár v denníku Sun, ktorý sa venoval kráľovským záležitostiam, si myslí, že rozhodnutie vybrať dcérke meno Lilibet je prvá olivová ratolesť, ktorú Harry a Meghan ponúkli Buckinghamskému palácu, odkedy sa vzdialili z rodiny. „Je to najkráľovskejšie meno, aké mohli dať," zdôraznil Larcombe pre BBC.

Urazili Alžbetu II.?

O presnom opaku je presvedčená publicistka Angela Levinová, ktorá pozorne sleduje dianie v kráľovskej rodine. Tvrdí, že Harry a Meghan urazili panovníčku. Povedala, že Alžbeta II. sa určite nepotešila, keď sa dozvedela, že jej pravnučka sa volá Lilibet. „Po tom všetkom, čo sa stalo, si myslím, že je nešťastná, ako sa k nej správali," uviedla pre stanicu ITV.

Levinová sa ďalej pozastavila nad tým, ako je vôbec možné, že vojvoda a vojvodkyňa si trúfli siahnuť po takom mene pre ich dievčatko. „Princ Charles by nikdy nepomyslel na to, že by sa zmieňoval o svojej matke ako o Lilibet. Nikdy to neurobil," upozornila s tým, že toto meno mal vyhradené pre panovníčku jej manžel princ Philip, ktorý zomrel pred dvomi mesiacmi.

Novinárka Afua Adomová, ktorá vystúpila v rovnakej televíznej debate ako Levinová, s ňou jednoznačne nesúhlasila: „Je smiešne, že by Alžbeta II. mala byť nešťastná z tohto mena svojej pravnučky."

Pôrod na klinike za 37-tisíc dolárov

Malá Lilibet je jedenáste vnúča kráľovnej a ôsme v poradí nástupníctva na britský trón. „Zatiaľ však nebude mať titul princezná. Ten jej pripadne až po smrti panovníčky, keď na sa na trón dostane princ Charles. Vyžadujú to pravidlá, ktoré pred viac ako sto rokmi stanovil kráľ Juraj V," vysvetlila BBC.

Alžbeta II. v oficiálnom vyhlásení Buckinghamského paláca vyjadrila potešenie z narodenia dievčatka. Meghan priviedla dcérku na svet v USA, kam sa s Harrym a ich prvým dieťaťom Archiem presťahovali. Pôrod na špičkovej súkromnej klinike v Los Angeles vyšiel na 37-tisíc dolárov, čo je v prepočte viac ako 30-tisíc eur.

Britské médiá píšu, že je dobrá nádej na zlepšenie vzťahu medzi Harrym a jeho starou mamou. Bez ohľadu na to, či by v tom mohol zohrať nejakú úlohu výber mena pre novorodeniatko. Hovorí sa o tom, že Alžbeta II. pozve svojho vnuka už o pár týždňov na obed do Buckinghamského paláca. Harry sa totiž chystá do Londýna, kde 1. júla odhalia v záhrade Kensingtonského paláca sochu jeho matky princeznej Diany pri príležitosti 60. výročia jej narodenia.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #kráľovská rodina #princ Harry #kráľovná Alžbeta II. #vojvodkyňa Meghan #Lilibet