Literárny fond ocenil redaktorov Pravdy prestížnymi cenami

Dve redaktorky a reportéra denníka Pravda ocenil tento rok Výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu Literárneho fondu. Najprestížnejšie ocenenie - Cenu Romana Kaliského za významný prínos v oblasti žurnalistiky - získala Helena Dvořáková. Andrej Barát získal Výročnú cenu, Gabriela Bachárová Prémiu za novinársku tvorbu.

18.10.2021 18:40
Helena Dvořáková Jancurová Foto: ,
Prvá žena, ktorá získala Cenu Romana Kaliského, je Helena Dvořáková.
debata (1)

Prečo je kultúra viac ako politika

Novinárka a spisovateľka Helena Dvořáková sa stala prvou ženou, ktorá získala Cenu Romana Kaliského. Významným osobnostiam slovenskej žurnalistiky sa udeľuje od roku 2016. Pred ňou ju získali Pavel Branko, Jozef Kšiňan, Michal Tvarožek, Slavo Kalný a Róbert Berenhaut. Porota jej cenu udelila za významný prínos v oblasti žurnalistiky a celoživotné dielo.

Šéfredaktor Pravdy Jakub Prokeš gratuluje... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Helena Dvořáková Jancurová Jakub Prokeš Šéfredaktor Pravdy Jakub Prokeš gratuluje redaktorke Helene Dvořákovej k získaniu Ceny Romana Kaliského.

Helena Dvořáková pracuje v Pravde od roku 1990, jej texty si čitateľky a čitatelia môžu prečítať najmä v rubrike kultúra a vo štvrtkovom Pravda magazíne.

"Stovky rozhovorov s umelcami, recenzií umeleckých diel, výstav, kníh, divadelných predstavení, množstvo reportáží, glos, aj knižné prózy, to je stručná vizitka laureátky Ceny Romana Kaliského 2021 Heleny Dvořákovej,“ zhodnotila porota. "Cenu udeľuje Literárny fond osobnostiam slovenskej žurnalistiky za dlhoročnú novinársku tvorbu na vysokej profesionálnej úrovni v duchu etického kódexu novinára a pani Dvořáková tieto kritériá bohato napĺňa.“

Tanečník a choreograf Ladislav Cmorej. Čítajte viac Ladislav Cmorej prežil tanec so smrťou. Zasiahol ho prúd vysokého napätia

Autorka rada spomína na svoj prvý veľký rozhovor, a to so spisovateľkou Jaroslavou Blažkovou začiatkom 60. rokov minulého storočia. Blažková bola vtedy už slávna vďaka knihe Nylonový mesiac, podľa ktorej nakrútili aj film. Zo spisovateľov urobila Dvořáková vari najviac rozhovorov s Ladislavom Ballekom, pri rozhovoroch si rozumeli s Dušanom Mitanom, básnikom Jozefom Urbanom či Rudolfom Slobodom.

Peter Jaroš Čítajte viac Peter Jaroš: Cvičil som jogu, aby som sa krotil

Mnoho rozhovorov robila s výtvarníkmi, lebo ako sama vraví, výtvarné umenie má veľmi rada. Dokáže slovami vyjadriť, čo výtvarníci cítia, a vie sprostredkovať aj svet ich ateliérov a umenia, ktorý bol vždy slobodný. Také boli rozhovory s Martinom Benkom, Vincentom Hložníkom, Ľudovítom Fullom, Petrom Matejkom, Jánom Želibským, Vierou Kraicovou, Imrom Weinerom – Kráľom, Vierou Bombovou, Albínom Brunovským či Miroslavom Cipárom. Hovorila s filozofom Egonom Bondym, Karolom L. Zacharom, Karolom Plickom, s architektmi, hercami, fotografom Martinom Martinčekom, ale aj s Jožom Rážom či Adelou Vinczeovou.

helenka s kocurom vo veste Čítajte viac Redaktorka Helena Dvořáková (77): Máme vakcínu, vymretie nehrozí a svet sa chce baviť

Známa je aj ako prozaička, novelou Fúkni do púpavy debutovala v roku 1978. Napísala ďalších osem próz a vydala tri publicistické knihy Dialógy v ateliéroch, Malá encyklopédia slovenských literátok a Pýtačky.

Helena Dvořáková ovláda umenie rozhovoru. Pozná problematiku, o ktorej sa zhovára, z rozhovorov cítiť príjemnú atmosféru, a preto si respondent otvára srdce. Čitateľom tak priblížila desiatky najvýznamnejších osobností kultúrneho života na Slovensku. Zodpovedá tomu aj jej krédo: "Mojím celoživotným snažením je informovať o tom, čo sa deje v našom umení, ako žijeme, či je to život dostatočne kultúrny. Myslím, že sú to dôležité otázky, hoci dnes sa ľudia zaujímajú najmä o politiku. Ale tá ľudí rozdeľuje, kým kultúra ich spája, a to je dnes naliehavá potreba“.

Ocenení redaktori Pravdy

Pozrite si, koho z Pravdy ocenil Literárny fond

Fotogaléria
Prvá žena, ktorá získala Cenu Romana Kaliského,...
Šéfredaktor Pravdy Jakub Prokeš gratuluje...
+3Cena Romana Kaliského pre Helenu Dvořákovú

Ekologické reportáže

Výročnú cenu Literárneho fondu za novinársku tvorbu v kategórii publicistika, podkategórii tlač získal Andrej Barát. Jeho reportáže a rozhovory si môžete prečítať v denníku Pravda najmä v sobotnej prílohe Víkend, na webe pravda.sk jeho texty, fotografie a videá nájdete v sekcii Žurnál. Porota ocenila sériu reportáží s názvom Zničme rieky, lesy, doliny. A skúsme prežiť. Texty vyšli v Pravde pod titulkami: Zničme rieky, aby sme ochránili pýchu; Lámanie duše; Nádhera vyvážená zlatom.

rieka, stromy, korene Čítajte viac Zničme rieky, aby sme ochránili pýchu

"Veľmi sa teším. A vnímam to tak, že som nezískal cenu ja, ale slovenská príroda a najmä ľudia, ktorí ju chránia, obdivujú a skúmajú. Ktorým málokto verí, že svoju prácu robia nie zo zištných dôvodov, ale z úprimnej a hlbokej lásky k prírode, k tomu najcennejšiemu, čo nám planéta požičala. V akom stave tento dar vrátime? A komu?“ reagoval na ocenenie reportér Andrej Barát.

Demänovská dolina, skaza Čítajte viac Pohľad na Demänovskú dolinu: Lámanie duše

Web pre rodičov a deti

Prémiu za novinársku tvorbu v kategórii publicistika, v podkategórii Internetové médiá získala Gabriela Bachárová. Jej články si môžete prečítať na webe ahojmama.sk, v denníku Pravda najmä v štvrtkovom Pravda magazíne alebo sobotnej prílohe Víkend. Porota ocenila sériu jej textov s titulkami: Šimonko vážil pri narodení 570 gramov, dnes behá s kamarátmi. Zázraky sa dejú, usmieva sa mama Katka; Zuzana Labašová zo zaježovských lazov: Žiť skromne je obrovský luxus a Malá škola v Lozorne zvládla on-line výučbu na jednotku. Veľmi nás to s deťmi zblížilo, učiť už budeme inak, vraví riaditeľka.

"Ocenenie pre mňa znamená veľmi veľa, som zaň nesmierne vďačná. Je to dôkaz, že náš rodičovský web ahojmama.sk má rodičom, ale aj všetkým ostatným čitateľkám a čitateľom čo ponúknuť,“ hovorí ocenená redaktorka. Dodáva, že prémiu vníma ako ocenenie celého tímu webovej stránky, ktorá sa snaží prinášať také informácie a taký uhol pohľadu, aby mohli otcovia a mamy s deťmi žiť čo najzmysluplnejší život. "Ďakujem nášmu vydavateľstvu, že nám to umožňuje,“ dodáva Gabriela Bachárová z internetového magazínu ahojmama.sk.

Simon Tarabik  mama Katarina Čítajte viac Šimonko vážil pri narodení 570 gramov, dnes behá s kamarátmi

"Teší nás každé ocenenie. Povzbudzuje kolegyne a kolegov v redakcii, posúva nás vpred, dáva našej práci ďalší zmysel,“ povedal šéfredaktor Pravdy Jakub Prokeš. "Máme nesmiernu radosť, že našu robotu oceňujú naše čitateľky a čitatelia i kolegovia či odborníci z rôznych profesijných organizácií. Získať od poroty Literárneho fondu za novinársku tvorbu v jednom roku tri ceny vrátane tej najprestížnejšej – Ceny Romana Kaliského – je senzačné.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #Literárny fond #redaktori #Helena Dvořáková #Andrej Barát #Gabriela Bachárová