Budúca holandská kráľovná by trón dočasne ponúkla matke

Státisíce eur ročne odmietla. Na panovníčku sa ešte vôbec necíti. Nehrá sa na celebritu, zarábala si v kaviarni. A keby nebola predurčená sadnúť si na trón, živila by sa s mikrofónom v ruke alebo by osedlala koňa. O holandskej korunnej princeznej Amalii, ktorá 7. decembra oslávi osemnáste narodeniny, vyšla autorizovaná životopisná kniha.

23.11.2021 06:00
Holandská princezná Amalia Foto: ,
Princezná Amalia (na snímke z júla 2020) onedlho dosiahne plnoletosť.
debata (2)

Amalia je najstaršia dcéra 54-ročného kráľa Willema-Alexandra a jeho o štyri roky mladšej ženy Máximy. Má dve sestry: 16-ročnú Alexiu a 14-ročnú Arianu. Panovnícky pár sa síce nedočkal mužského potomka, to však nič nemení na tom, že sa teší z troch roztomilých dievčat.

Catharina-Amalia Carmen Victoria, princezná oranžská, ako by sa mala oslovovať celým menom a titulom, sa snaží žiť podobne ako iné dievčatá v jej veku. Z pozície korunnej princeznej si nenárokuje na veľké peniaze, za ktorými jej pritom stačí len načiahnuť ruku.

V júni tohto roku poslala rukou písaný list premiérovi Markovi Ruttemu, ktorému oznámila, že sa vzdáva státisícov eur, ktoré by jej mal štát vyplácať, keď dosiahne vek 18 rokov. „Považujem za nepríjemné, pokiaľ nemám čo vrátiť, a keď iní študenti to majú oveľa ťažšie, zvlášť počas koronavírusu," objasnila, prečo nechce poberať 1,6 milióna eur ročne, čo sú peniaze, na ktoré má nárok.

Naprázdno však Amalia neobíde. Položku 300-tisíc eur ročne od svojich 18 rokov od štátu pre seba využije. V liste však sľúbila, že keď začne pracovať, celú sumu vráti. Splácať začne o päť-šesť rokov, čiže po skončení štúdia na univerzite (na vysokú školu bude chodiť od jesene 2022).

Netherlands Princess Čítajte viac Holandská princezná urobila gesto, ktorému tlieska celá krajina! Tisíce eur až po práci

Prešľapy rodičov

K sympatickému rozhodnutiu Amalie treba dodať, že v období pandémie nemala vlastne na výber. Aj v spojitosti s tým, že výdavky štátu na monarchiu sú druhé najvyššie v Európe, hneď po britskom panovníckom dvore. V tomto roku štátny rozpočet stojí holandská kráľovská rodina 47,5 milióna eur.

Holandský kráľ Willem-Alexander a jeho...
Holandský kráľ Willem-Alexander a jeho...
+2Holandský kráľ Willem-Alexander a jeho...

Existuje zrejme ešte ďalší motív, prečo sa princezná rozhodla odmietnuť veľký balík peňazí a neskôr vrátiť tie, čo dostane. V podstate by sa dalo povedať, že Amalia pyká za prešľapy svojich rodičov. V apríli 2020 dôverovalo kráľovi 76 percent Holanďanov. Na jar tohto roku jeho popularita v prieskume verejnej mienky klesla na 57 percent. „Panovník sa vlani viackrát ocitol v kontroverzných situáciách," vysvetlila agentúra Ipsos prepad jeho obľúbenosti.

V auguste 2020 sa objavila na sociálnych sieťach fotografia Willema-Alexandra a Máximy z reštaurácie v Grécku. Bez respirátorov a bez odstupu od iných, čo bolo v Holandsku povinné. Išlo však len o omrvinku v porovnaní s tým, čo manželia predviedli o pár mesiacov.

V októbri 2020 opäť prileteli na dovolenku do Grécka. „Odcestovali napriek čiastočnému lockdowvnu v Holandsku. Vrátili sa druhý deň po tom, čo sa to dozvedela verejnosť, čím vyvolali pobúrenie. Následne zverejnili videonahrávku s ospravedlnením," pripomenul server Euronews.

Vtedy 12-ročná princezná Amalia je uprostred.... Foto: SHUTTERSTOCK
holandsko monarchia princezná amalia kráľovská rodina Vtedy 12-ročná princezná Amalia je uprostred. Pri nej je sestra Ariane (ďalšiu sestru Alexiu fotograf nezachytil). Ich rodičia sú kráľ Willem-Alexander a kráľovná Máxima.

Speváčka alebo jazdkyňa na koni

Autorizovaná biografia Amalie, ktorú napísala Claudia de Breijová, obsahuje viacero zaujímavých vecí. (Do kníhkupectiev v Holandsku sa dostala 16. novembra.)

Maturovala v tomto roku, teraz má ročnú pauzu od štúdia. Akú fakultu si vyberie v budúcom roku? „Zatiaľ si ešte nie je istá v tom, čo bude študovať, ale povedala, že sa zaujíma o históriu, ekonomiku a právo," uviedla agentúra AP. Amalia prezradila o sebe, že sa snaží byť aspoň trochu finančne nezávislá od rodičov: počas školských prázdnin brigádovala ako čašníčka v kaviarni pri mori. Personál jej dal prezývku koktailová kráľovná.

Keby nebola princezná, ktorá sa na základe poradia nástupníctva má stať po svojom otcovi panovníčkou, dlhšie má jasno v hlave, čím by sa živila. „Bola by speváčka alebo športová jazdkyňa na koni," napísal denník Daily Mail o jej predstavách, ktoré zaznamenala autorka knižky.

Pre Holanďanov je asi najzaujímavejšie to, čo Amalia povedala o svojej panovníckej budúcnosti. Zdôverila sa, že keby, nedajbože, predčasne jej otec zomrel, poprosila by svoju matku, aby ju dočasne zastúpila na tróne. Verí však, že takú tragédiu nezažije. „Vravela som tatkovi, aby sa stále zdravo stravoval a aby veľa športoval," citoval princeznú Daily Mail.

Čitateľky a čitatelia sa dozvedia aj to, čo si Amalia myslí o snahe niektorých politikov zmeniť konštitučnú monarchiu na republiku: „Samozrejme, že to môžu urobiť a ja by som s tým žila."

Holandská korunná princezná Amalia

  • Narodila sa 7. decembra 2003 ako prvé dieťa princa Willema-Alexandra a princeznej Máximy (narodenej v Argentíne).
  • Keď sa jej otca v apríli apríli 2013 korunovali, stala sa po kráľovi Willemovi-Alexandrovi nástupníčkou na trón ako jeho prvorodený potomok.
  • Na krst Amalie v júni 2005 prišli z Argentíny do Holandska aj jej starí rodičia z matkinej strany. Nebola to samozrejmosť, pretože sa v roku 2002 nesmeli zúčastniť na svadbe Willema-Alexandra a Máximy. Jej otec bol totiž prisluhovač bývalého argentínskeho diktátora Jorgeho Rafaela Videlu (vládol v období 1976 – 1981). Ich účasť na krste bola možná zvlášť preto, že išlo skôr o súkromnú rodinnú záležitosť ako o štátnu.
  • Korunná princezná mala na gymnáziu vynikajúci prospech. Hovorí dvomi cudzími jazykmi: ovláda angličtinu a španielčinu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #monarchia #Holandsko #princezná Amalia