Ako Dubček inšpiroval francúzsku speváčku

"Pražská jar je zabudnutá, Alexander Dubček je záhradníkom v Bratislave," spieva Alice Dona na konci skladby.

01.12.2021 06:00
Speváčka Alice Dona Foto:
Francúzska speváčka Alice Dona.
debata (2)

V roku 1984 vydala známa francúzska šansoniérka Alice Dona nenápadný singel s dvoma piesňami. Obe mali rovnakú dĺžku štyri minúty a päť sekúnd, obe zložila spolu s priateľom, nadaným hudobníkom a textárom Claudeom Lemesleom.

Zatiaľ čo druhá skladba na malej vinylovej platni s názvom Parfum de valse (Vôňa valčíka) rýchlo zapadla, tá prvá sa stala hitom.

Volala sa Le jardinier de Bratislava (Záhradník z Bratislavy), a keď ju Alice spievala na koncertoch v slávnej parížskej Olympii, diváci ju odmenili búrlivým potleskom. Venovala ju Alexandrovi Dubčekovi, ktorý v roku 1968 umožnil rozkvet Pražskej jari, ale umlčali ho „falošní sultáni z Moskvy“. A tak cestuje ako iní autobusom do práce a stará sa o svoju záhradku pri dome.

Alexander Dubček, Leonid Brežnev, kytica, 1968 Čítajte viac Historik Sikora o Dubčekovi: Nebol naivný ani neschopný

„Le printemps de Prague est oublié, Alexander Dubček est jardinier a Bratislava (Pražská jar je zabudnutá, Alexander Dubček je záhradníkom v Bratislave),“ spieva Alice Dona na konci skladby.

Prečo sa však rozhodla uctiť si takto práve Dubčeka? Aj keď niektoré zdroje uvádzajú, že ju k tomu priviedla vlastná skúsenosť – vraj sa počas návštevy Bratislavy vybrala za Dubčekom, no Štátna bezpečnosť jej v tom zabránila – nie je to pravda.

Alexander Dubček, Ivan Laluha Čítajte viac Ivan Laluha o Dubčekovi: Vedel, že nás môžu obsadiť. Neveril, že si naozaj trúfnu

Speváčku inšpirovala reportáž francúzskej televízie. To jej štáb sa chcel stretnúť s hlavným predstaviteľom Pražskej jari. Na Mišíkovej ulici neďaleko Slavína Francúzi síce našli jeho vilu, ale príslušníci ŠtB im nedovolili do nej vkročiť.

Jediné, čo reportéri zdiaľky videli, bolo, ako sa Dubček venuje svojim kvetom. Z niekdajšieho hrdinu obrodného procesu v Československu bol jednoducho „záhradník“…

Solidaritu s rumunským ľudom, ktorý prežíval...
Z kľúčového rokovania československých a...
+16Na snímke z 24. novembra 1989 vedúca osobnosť...

Obe skladby zo singla speváčka neskôr zaradila i na svoju dlhohrajúcu platňu Simplement. „Nie je to však politická pieseň,“ povedala o Záhradníkovi z Bratislavy.

Podľa nej je tá balada skôr o láske a túžbe po slobodnom živote, pripomienka toho, za čo Dubček bojoval a čo sa s ním stalo, keď sa jeho sny rozplynuli. Prezradila i to, ako ju prekvapil Lemesleov text.

„Claude, ktorý je zapálený pre futbal, dokonca v piesni hovorí o českom klube Dukla. Na prvých skúškach som najprv rozmýšľala, čo to slovo znamená, ale nakoniec som všetko pochopila,“ zverila sa kedysi pre švajčiarske médiá šansoniérka, ktorá má dnes už 75 rokov.

Vypočujte si pieseň Alice Dona: Le jardinier de Bratislava, kde spieva o Alexandrovi Dubčekovi.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pražská jar #Alexander Dubček #francúzska hudba