Angela Merkelová - výnimočná aj obyčajná

Do odchodu Angely Merkelovej (67) z politiky zostávajú už len dni. Na čele vlády by ju mal vystriedať sociálny demokrat Olaf Scholz. Nemeckou kancelárkou bola celých 16 rokov, čo je nesporne úspech. O tom, ako ju hodnotia odborníci, sme už písali. Aká však bola po ľudskej stránke? Čím si dokázala získať sympatie?

07.12.2021 06:00
Angelqa Merkelová, kytica, rozlúčka Foto: ,
Angela Merkelová s kyticou, ktorú dostala na poslednom rokovaní svojej vlády.
debata (34)

V supermarkete Ullrich v centre Berlína sú už na také scény zvyknutí. Pred obchodom zastane vládna limuzína a dnu vstúpia osobní strážcovia. Jeden stojí pri pokladnici, dvaja ďalší sprevádzajú dôležitú zákazníčku. Je ňou spolková kancelárka Angela Merkelová. Berie si nákupný vozík, prechádza sa medzi regálmi, vyberá, čo potrebuje – potraviny, víno, ale aj toaletný papier či vrecká do vysávača.

Nie je to súčasť volebnej kampane, ako by sa mohlo zdať. Najmocnejšia žena sveta tam nakupuje pravidelne, aj bez sprievodu kamier či fotografov. Raz tam dokonca zobrala i štátnu návštevu – čínskeho premiéra. A ak bola na služobnej ceste, prišiel jej manžel.

„Nákupné tašky pani Merkelovej nenosia jej strážcovia, vždy si ich berie sama,“ citoval pred troma rokmi denník Tagesspiegel Gerta Schambacha, šéfa obchodného reťazca, pod ktorý patrí aj spomenutý supermarket. S nemeckou kancelárkou tam zaobchádzajú ako s každým iným. Nemá žiadne výhody, čaká v rade ako ostatní, pri „kase“ sama zaplatí. „Je to celkom normálne,“ opísal Schambach.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Angela Merkelová s kyticou, ktorú dostala na...
+10Angela Merkelová

Aj táto prirodzenosť, s akou Merkelová vystupuje, je možno dôvodom, prečo sa stále teší veľkej obľube. V jej správaní niet ani stopy po „papalášizme“ či povýšenectve. Či už za to môže jej výchova v rodine evanjelického farára, alebo to, že pred pádom železnej opony žila 35 rokov v socializme – v Nemeckej demokratickej republike, pravdou zostáva, že pôsobí veľmi jednoducho.

Angela Merkelová, Rudolf Zahradník, Milena Zahradníková, Zdeněk Havlas Čítajte rozhovor Veselá vedkyňa, spomína si na Merkelovú jej český školiteľ

Čo videli kamery

Nemeckí novinári občas špekulujú, čo ich kancelárka vlastne robí s toľkými peniazmi. Jej oficiálny plat je dnes asi 25-tisíc eur, k tomu však treba pripočítať diéty a nezdaniteľné paušály, takže jej celkový príjem predstavuje zhruba 39 420 eur mesačne. Ak sa zráta všetko, čo počas politickej kariéry zarobila, suma sa vyšplhá na viac ako 5,5 milióna. Jej súčasný majetok sa odhaduje na 3,5 milióna eur.

Merkelová si však nepotrpí na luxus ani okázalosť. Dovolenku zvyčajne trávi na rovnakých miestach – na Veľkú noc cestujú s manželom, významným kvantovým chemikom Joachimom Sauerom na ostrov Ischia v Neapolskom zálive, v lete do hôr v južnom Tirolsku a v zime na lyžovačku do Švajčiarska. Niekedy spolu oddychujú i vo víkendovom dome v Brandenbursku, ktorý vlastnia od roku 1985.

Ani bývanie nemajú reprezentatívne. Ich domovom je už dlhé roky byt na ulici Am Kupfergraben 6 v centre Berlína. Kúpili ho len nedávno, predtým si ho prenajímali.

V marci 2006 vypukol kuriózny škandál, keď sa zistilo, že kancelárkin byt „špehovali“ bezpečnostné kamery. Oproti domu, v ktorom býva, stojí totiž známe múzeum Pergamon. A ako vysvitlo, kamera na jeho streche bola osem rokov namierená tak, že snímala i okno do obývačky Merkelovej bytu. Zábery, ktoré sa dali zväčšiť, sa archivovali a mohla ich sledovať bezpečnostná služba múzea.

Podľa odborníkov išlo o „neslýchaný zásah do súkromia“ kancelárky, o čom sa na mieste presvedčili aj reportéri. Na monitore v múzeu jasne videli, ako profesor Sauer sedel v obývačke a sledoval televíziu. Problém sa vyriešil rýchlo a diskrétne – uhol kamier zúžili.

Germany Election Čítajte aj Bola by z Merkelovej dobrá prezidentka Európy?

Barbie Angela

Povedz mi, aké nosíš hodinky, a ja ti poviem, aký si politik. Takú múdrosť zatiaľ nikto nevyslovil, a možno je to škoda.

O Robertovi Ficovi je napríklad známe, že sa rád pýši drahými doplnkami. V roku 2009 šokoval švajčiarskymi hodinkami za 20-tisíc eur, o štyri roky neskôr sa zas objavil s kúskom za osemtisíc. Na porovnanie: bývalý americký prezident Barack Obama nosil hodinky, ktoré stáli len 250 dolárov, a jeho predchodca George W. Bush dokonca ešte lacnejšie – za 50 dolárov.

Barackov nástupca Donald Trump sa naproti tomu chválil hodinkami asi za 6 500 dolárov a ruský prezident Vladimir Putin prekonal všetkých exemplárom v hodnote 60-tisíc dolárov. A Angela Merkelová? Uskromnila sa s hodinkami za 89 eur.

Pre svoju šetrnosť a „nedostatok štýlu“ sa stala vďačným terčom vtipov a bulvárnej tlače. O to viac, že na verejnosti väčšinou nenosí nič iné ako kostýmy. A ešte aj tie vyzerajú rovnako. „V skutočnosti má len jeden kostým… a ten si prefarbuje,“ doberajú si ju posmeškári.

V roku 2010 si z nej vystrelil i jej kolega zo spolkovej vlády Philipp Rösler, keď sa bavil na tom, že Merkelovú si už možno kúpiť aj ako Barbie za 300 eur. „Samotná bábika stojí len 20 eur, no skutočne drahých je tých 40 kostýmov,“ žartoval minister.

Angela Merkelová Čítajte aj Tri ženy, ktoré riadia svet

Odchod z politiky

Skromný šatník Angely Merkelovej poznali dôkladne najmä bulvárni novinári, takže ak občas odložila kostým, nešetrili kritikou. Na spoločenských udalostiach sa totiž neraz objavila v šatách, ktoré na sebe nemala prvý raz.

V roku 2014 „módna polícia“ napríklad odhalila, že si v Salzburgu obliekla šaty, aké nosila už pred piatimi rokmi na rovnakej slávnosti a v rokoch 2002 a 1996 aj na podujatiach v Bayreuthe. V skrini ich teda mala najmenej 18 rokov. A takých odevov by sa našlo viac.

Kancelárka si však z toho ťažkú hlavu nerobí. Je známe, že si šaty kupuje sama a nepožičiava si ich jednorazovo od módnych dizajnérov, ako to robievajú iní prominenti. A keď si nejaké oblečenie obľúbi, je jej jednoducho ľúto ho vyhodiť, hoci aj po 20 rokoch.

Ľudia majú radi politika, ktorý vyzerá, akoby bol jedným z nich. No zatiaľ čo pre mnohých je to len divadlo a pretvárka, pri Merkelovej sa zdá, že nemusí nič predstierať. Skromnosť, šetrnosť a nenútenosť má už v povahe. Na tom nezmenilo nič ani 30 rokov vo vrcholovej politike.

Na čele vlády strávila štyri volebné obdobia. Analytici budú teraz rozoberať jej vrcholy a pády, úspechy aj nezdary. To, že ju Nemci prezývali Mutti (Mama), hoci sama nemá deti, však nebola náhoda. A ani nič, za čo by sa mala hanbiť.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová