Článkom roka v sekcii Žurnál je rozhovor s generálom Lobodášom - o Lučanského smrti

V sekcii Žurnál spravodajstvo nenájdete, aj tak sa najčítanejším článkom roka v nej stal rozhovor s bývalým riaditeľom väzenského zboru Oto Lobodášom o smrti Milana Lučanského.

30.12.2021 06:00
generál Oto Lobodáš Foto: ,
Generál Oto Lobodáš.
debata (38)

Generál Lobodáš: Lučanského nemohli "zbiť a dokopať“ dozorcovia

Generál vo výslužbe. Oto Lobodáš zasvätil väzenskej službe celý svoj aktívny život. Za 35 rokov urobil kariéru od radového príslušníka väzenského zboru po jeho generálneho riaditeľa. Mal skúsenosti aj s mimoriadnymi udalosťami, ktoré zapríčinili väzni alebo ich dozorcovia. Čo si myslí o špekuláciách okolo úmrtia iného generála, exprezidenta policajného zboru Milana Lučanského?

Som presvedčený, že keby sa aj zistili nejaké čiastkové pochybenia v postupoch činnosti príslušníkov zboru pri zabezpečovaní výkonu väzby obvineného Lučanského, tak neboli takej povahy, že by zapríčinili jeho úmrtie, povedal generál Lobodáš v rozhovore s redaktorom Vladimírom Jancurom. Zaujal viac viac ako 100 000 čitateľov Pravdy.

generál Oto Lobodáš Čítajte viac Generál Lobodáš: Lučanského nemohli "zbiť a dokopať“ dozorcovia

Agent Minařík: Československý James Bond alebo babrák?

Kolovali o ňom hotové legendy. Keď sa pred 45 rokmi ukázal na verejnosti, totalitný režim ho oslavoval ako hrdinu. Dostával rôzne vyznamenania, spevák Josef Laufer mu dokonca venoval pieseň. Bol to však naozaj dobrý špión alebo iba zúfalec, čo chcel vyhodiť do vzduchu Rádio Slobodná Európa? Aký je skutočný príbeh agenta Pavla Minaříka?

V rubrike portrét sa najčítanejší článok podarilo priniesť kolegovi Radovanovi Krčmárikovi. Stojí za to si ho pripomenúť.

Pavel Minařík, agent Čítajte viac Agent Minařík: Československý James Bond alebo babrák?

Čo robia Dáni a Fíni v boji s covidom lepšie?

Fínsko je jedným z najlepších bojovníkov s pandémiou v Európe, od jej prepuknutia má zo všetkých európskych krajín najmenej nakazených. Dánsko zasa vyniká v rýchlosti očkovania, z krajín Európskej únie má najviac zaočkovaných obyvateľov.

Čo keby sme skúsili „odpozerať nápady“ z úspešných krajín, ktoré sú počtom obyvateľov porovnateľné so Slovenskom? – pýtal sa v najčítanejšom článku rubriky Spoločnosť začiatkom februára kolega Andrej Barát.

Mette Fredriksenová, Dánsko, premiérka Čítajte viac Čo robia Dáni a Fíni v boji s covidom lepšie?

Cyklistický šampión uletel z Československa v balóne

Zosnoval bizarný plán, ako zdupkať z bývalého Československa. Ani nedostižný fantasta Jules Verne by to nevymyslel lepšie a dramatickejšie. Cyklistický šampión Róbert Hutyra uletel aj s rodinou v balóne, ktorý si sám zostrojil.

Každá doba má svoj fenomén. Najčítanejším článkom rubriky Fenomén bol príbeh z pera Michala Zemana.

Bol to úlet. Obrazne i doslova. Verneho slávny príbeh Päť týždňov v balóne sa zrodil v spisovateľovej fantázii. Hutyra svoj let prežil v realite na vlastnej koži. V koši meter krát meter s manželkou Janou, dcérou Janou a so synom Richardom.

Ako to dopadlo? Ak ste to ešte nečítali, neváhajte kliknúť na odkaz nižšie.

Róbert Hutyra, cyklista, trofej Čítajte viac Cyklistický šampión uletel z Československa v balóne

Vrátili sa zubry! Ale chce ich vôbec niekto?

V záplave negatívnych správ mal byť toto úžasný príbeh so šťastným koncom. Úsilie vedcov, ochranárov a lesníkov sa vyplatilo. Zubor sa vrátil. Aj na Slovensko. V Národnom parku Poloniny nad Starinou sa voľne pasie asi 50-členná črieda. Čo je fantastické, pretože posledného zubra žijúceho vo voľnej prírode na Slovensku ulovil Matej Korvín vo vígľašských lesoch pred asi 600 rokmi!

V rubrike Reportáž nie je prekvapením, že autor najčítanejšieho článku sa volá Andrej Barát. Dostal za ne už nejednu cenu. Aj táto reportáž stojí za to.

zubor, zubry Čítajte viac Vrátili sa zubry! Ale chce ich vôbec niekto?

Masaryk sa s odporcami očkovania nebabral. Kto bol prvý antivaxer?

Nie je pravda, že povinné očkovanie zaviedli až komunisti, pretože zákon o očkovaní proti kiahňam v Československu podpísal pred viac ako sto rokmi prezident demokrat Tomáš G. Masaryk. Každému, kto odmietol vakcínu, hrozila pokuta až do 200 korún alebo trest väzenia do 14 dní.

Čo v tých časoch znamenalo 200 korún československých? Zistíte v najčítanejšom článku rubriky Neznáma história, ktorú vymyslel a roky napĺňa Vladimír Jancura.

povinné očkovanie, Československo, deti, škola Čítajte viac Masaryk sa s odporcami očkovania nebabral. Kto bol prvý antivaxer?

Ako dopadol úvod Klausovej reformy na Slovensku

Pred 30 rokmi sa končil prvý rok takzvanej Klausovej reformy, ktorý znamenal štart prechodu z centrálneho plánu na trh. Jej scenár vznikol na pôde amerického Treasury (ministerstva financií) a Medzinárodného menového fondu (MMF) a vychádzal z princípov známych pod názvom Washingtonský konsenzus. Zásady tohto konsenzu sa prvýkrát osvedčili proti bolívijskej hyperinflácii, no jeho sociálne dôsledky boli katastrofálne.

Najčítanejšiu esej napísala bývalá ministerka financií SR Brigita Schmögnerová a hoci to bolo nedávno, v polovici decembra, nezaškodí si ju pripomenúť.

1993, Václav Klaus, Vladimír Mečiar, Úrad vlády SR Čítajte viac B. Schmögnerová: Ako dopadol úvod Klausovej reformy na Slovensku

Zachráňme národné parky

Radi by sme vám ešte pripomenuli unikátny seriál Pravdy Zachráňme národné parky. Vznikol v spolupráci s kampaňou Osloboďme národné parky pod záštitou iniciatívy My sme les, občianskeho združenia Prales a ďalších 26 ochranárskych organizácií.

Andrej Barát prešiel 9 slovenských národných parkov a všetky jeho reportáže nájdete na tomto mieste.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský #Pavel Minařík #Prehľad roka 2021