Alžbeta II. je na tróne už sedemdesiat rokov

Keď sa chystala jej korunovácia, ľudstvo ešte len snívalo, že by jedného dňa človek mohol obletieť okolo Zeme. Dnes sa pozemšťania už sondami dotýkajú dokonca Marsu, a za toto dlhé obdobie na britskom tróne nič nezmenilo.

06.02.2022 06:00 , aktualizované: 08:01
Britská kráľovná Alžbeta II. Foto: ,
Britská kráľovná Alžbeta II. počas záhradnej párty v Buckinghamskom paláci v máji 2019.
debata (3)

Šiesteho februára uplynulo presne sedemdesiat rokov odvtedy, čo sa korunná princezná Alžbeta Alexandra Mária stala panovníčkou. A napriek tomu, že kráľovná Alžbeta II. má už viac ako 95 rokov, nič nenasvedčuje, že by uvažovala o abdikácii.

Panuje od februára 1952, ale korunovali ju až v júni 1953. Znamená to, že prípravy na jeden slávnostný deň trvali až štrnásť mesiacov. Na jar 1953 zomrela Alžbetina babička kráľovná Mária z Tecku, ale jej smrť nenarušila plánovanie korunovácie. Do testamentu totiž vyslovene napísala, že keď zomrie, neželá si, aby sa čokoľvek menilo či odsúvalo.

CORRECTION Britain Queen Platinum Jubilee Čítajte viac Alžbeta II. oslávila 70 rokov na tróne! Úsmev, dobrá nálada a stretnutie, ktoré ju vrátilo do roku 1953!

Finančné náklady na korunováciu, ktorá bola v britskej konštitučnej monarchii v 20. storočí štvrtá v poradí a zároveň posledná, dosiahli 1,57 milióna libier. Na prvý pohľad je to veľmi nízka suma, ale v súčasnosti by to bolo v prepočte približne až 50 miliónov eur.

Britská panovníčka navštívila Slovensko v... Foto: SITA, Michal Burza
Britská kráľovná Alžbeta II., Ivan Gašparovič Britská panovníčka navštívila Slovensko v októbri 2008. Na nádvorí Grasalkovičovho paláca ju privítal s kyticou v podobe slovenskej trikolóry prezident Ivan Gašparovič.

Pred korunováciou si mädlili ruky predajcovia televíznych prijímačov. Prvé vysielanie britskej televízie sa uskutočnilo už v roku 1929 (v prípade Československej televízie to bolo až v máji 1953, čiže zhodou náhod v roku korunovácie Alžbety II.). V tých časoch však väčšina domácností ešte nevlastnila televízor, čo sa dosť zmenilo v súvislosti s korunováciou. Nastal obrovský dopyt po televízoroch, pretože Briti chceli vidieť na obrazovkách jednu z hlavných udalostí svojej krajiny v 20. storočí. A mnohí Briti, ktorí tento prijímač nevlastnili, zaplatili zaň v požičovni, prípadne išli pozerať k príbuzným alebo k susedom.

Sledovanosť korunovácie bola vysoká nielen v Británii, ale aj na celom svete. Odhaduje sa, že ju na televíznych obrazovkách videlo 277 miliónov divákov. V tých časoch veľa zvedavcov, pretože vtedy žilo na celej Zemi ešte len 2,8 miliardy ľudí (v súčasnosti ich je až 7,75 miliardy).

Britská kráľovná Alžbeta II. s diamantovým...
Britská kráľovná Alžbeta II.
+21Britská princezná Alžbeta, neskoršia kráľovná...

V paláci sa nenarodila

Budúci britskí monarchovia kedysi prichádzali na svet v Buckinghamskom paláci, čo však nie je prípad Alžbety II. Narodila sa v luxusnej londýnskej štvrti Mayfair. V dome, ktorý patril jej škótskym starým rodičom z vetvy matkinho pokolenia. Turisti ho už nenájdu. Dom v roku 1937 zbúrali, neskôr tam postavili budovu s kanceláriami.

alžbeta Čítajte viac Prvý raz bez manžela! Takto kráľovná Alžbeta II. oslávila narodeniny

Z titulu panovníckej funkcie je Alžbeta II. oficiálne hlavná veliteľka britských ozbrojených síl. Sama zažila, čo prináša vojenská služba. Počas druhej svetovej vojny sa zachovala vlastenecky. Neodišla kamsi ďaleko na Britských ostrovoch, kde nepadali bomby z lietadiel nacistického Nemecka. Naopak, vstúpila do ženského pomocného zboru britskej armády. Pôsobila v ňom ako šoférka nákladného auta a mechanička. Samozrejme, že nosila na sebe vojenskú uniformu.

Nikto iný (a platí to desaťročia) z členov kráľovskej rodiny nie je medzi Britmi taký obľúbený ako Alžbeta II.

Mimochodom, do zboru sa prihlásilo aj veľa žien z rozbitého Československa. Nepomáhali však v Británii, ale boli zaradené pod velenie 8. britskej armády v Egypte, ktorá bojovala na severoafrickom fronte. Veľkú časť tvorili Čechoslovenky, ktoré sa dostali do židovskej komunity v britskej Palestíne, alebo tam emigrovali, keď hitlerovci začali okupovať ich vlasť.

Zapojením do ženského pomocného zboru si budúca kráľovná získala veľké sympatie. Pre Britov znamenala silnú morálnu oporu, keď videli, že podáva pomocnú ruku vlasti počas vojny.

Slúžiť budem celý život

Na svoju prvú zámorskú cestu sa vybrala v roku 1947 do Afriky, kde oslávila svoje 21. narodeniny. „Vyhlasujem, že celý môj život, či už bude dlhý, alebo krátky, venujem službe našej veľkej imperiálnej rodiny, do ktorej všetci patríme," zdôraznila vtedy.

Keď sa v rovnakom roku vydala za Philipa Mountbattena (sobáš mali 30. novembra), Británia žila ešte v ťažkých povojnových časoch. Vtedy ešte stále musel fungovať prídelový systém. Novomanželia, ktorí dostali dovedna 2500 cenných darov, sa preto po svadbe rozhodli pomôcť tým, čo boli najviac v núdzi. Časti chudobných Britov dali poslať potraviny v konzervách.

Video
VIDEO: Takto Alžbeta II. oslávila 70. výročie na tróne. Zdroj: Profimedia

Čo sa týka cestovania po svete, Alžbeta II. doteraz navštívila dokopy viac ako 120 krajín na šiestich kontinentoch. Je to najväčší počet zahraničných ciest zo všetkých monarchov na svete. V Kanade, ktorá je súčasťou britského Spoločenstva národov, sa môže cítiť ako doma. Do krajiny javorového listu totiž prišla až 23-krát.

Alžbeta II. sa stále teší pevnému zdraviu, a to sa už pomaly blížia jej 96. narodeniny, ktoré pripadajú na 21. apríl. A podobne sa môže tešiť pri pohľade na svoju popularitu medzi Britmi. Podľa viacerých prieskumov verejnej mienky jej dôverujú až takmer štyri pätiny obyvateľov. Nikto iný (a platí to desaťročia) z členov kráľovskej rodiny nie je medzi Britmi taký obľúbený ako Alžbeta II.

Britská kráľovná Alžbeta II. Foto: SHUTTERSTOCK
Britská kráľovná Alžbeta II. Britská kráľovná Alžbeta II.

Britská panovníčka Alžbeta II.

  • Narodila sa 21. apríla 1926 ako prvé dieťa vojvodu a vojvodkyne z Yorku. Jej otec (kráľ Juraj VI.) nastúpil na trón po abdikácii svojho brata Eduarda VIII. v roku 1936, keď sa stala korunnou princeznou. Vzdelávala sa súkromne doma a počas druhej svetovej vojny začala vykonávať verejné funkcie.
  • V roku 1947 sa vydala za Philipa Mountbattena (po sobáši získal titul vojvoda z Edinburghu), bývalého princa Grécka a Dánska. Má s ním štyri deti: princa Charlesa, princeznú Annu, princa Andrewa a princa Edwarda.
  • Čo sa týka dĺžky jej panovania, v rokoch 1977, 2002 a 2012 postupne oslávila tri jubileá: strieborné, zlaté a diamantové. V roku 2017 sa stala prvým britským monarchom, ktorý sa dožil zafírového jubilea.
  • Alžbeta II. je najdlhšie žijúci a najdlhšie vládnuci britský monarcha. Medzi ženami na celom svete je najdlhšie pôsobiacou hlavou štátu vôbec v dejinách a súčasne najstaršou žijúcou panovníčkou na svete.
Britská kráľovná Alžbeta II. na kombinovanej... Foto: SITA/AP, Arthur Edwards, AP
Britská kráľovná Alžbeta II. Britská kráľovná Alžbeta II. na kombinovanej snímke z rokov 1966 a 2006.

Hlavné britské korunovačné klenoty: Koruna svätého Eduarda

Koruna svätého Eduarda

Hlavné britské korunovačné klenoty: Koruna... Foto: Buckinghamský palác
Hlavné britské korunovačné klenoty: Koruna svätého Eduarda Hlavné britské korunovačné klenoty: Koruna svätého Eduarda.

Predstavuje približnú kópiu originálnej koruny sv. Eduarda (kráľa Eduarda III. Vyznávača) z 11. storočia. Tú dal v roku 1649 roztaviť Oliver Cromwell, keď porazil kráľovské vojská v občianskej vojne. Existujúca koruna, ktorá je zo zlata, má 275 drahokamov (diamantov, zafírov, rubínov, smaragdov a perál), váži 2,23 kg. Používa sa výlučne pri korunovácii.

Jablko

Hlavné britské korunovačné klenoty: Jablko. Foto: Buckinghamský palác
Hlavné britské korunovačné klenoty: Jablko Hlavné britské korunovačné klenoty: Jablko.

Pochádza z roku 1661, keď sa prvýkrát použilo pri korunovácii Karola II. Obsahuje viac ako 600 drahokamov a perál. Symbolizuje kresťanský svet s krížom nasadeným na zemeguli. Pred položením na oltár sa vkladá do pravej ruky monarchu.

Koruna britského impéria

Hlavné britské korunovačné klenoty: Koruna... Foto: Buckinghamský palác
Hlavné britské korunovačné klenoty: Koruna britského impéria Hlavné britské korunovačné klenoty: Koruna britského impéria.

Zhotovili ju na korunováciu Juraja VI. v roku 1937. Ide o mierne upravenú kópiu imperiálnej koruny panovníčky Viktórie. Pred korunováciou Alžbety II. ju upravili tak, že hlavne znížili celú korunu o 25 milimetrov. Má podobný tvar ako koruna sv. Eduarda. Je v nej zamatový čepiec s hermelínovým lemom. Zdobí ju presne 2¤868 diamantov a 273 perál, v menšom počte sú na nej ešte zafíry, smaragdy a rubíny.

Žezlo

Hlavné britské korunovačné klenoty: Žezlo. Foto: Buckinghamský palác
Hlavné britské korunovačné klenoty: Žezlo Hlavné britské korunovačné klenoty: Žezlo.

Začalo sa používať od korunovácie Karola II. v roku 1661. Od roku 1910 sa na ňom vyníma diamant nazvaný Cullinan I. Je to najväčší biely diamant na svete s hmotnosťou okolo 530 karátov (váži 106 gramov). Pochádza z juhoafrickej bane, objav sa datuje do roku 1905. Označený je podľa majiteľa bane Thomasa Cullinana.

kate Čítajte viac Ako vyzerala kráľovná Alžbeta II. v časoch, kedy bola rovnako stará ako teraz Kate? Pozrite sa

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovná Alžbeta II. #Spojené kráľovstvo