Islamský štát sa pokúša o nový začiatok

Už raz bol na kolenách a podarilo sa ho rozprášiť. A potom sa vrátil v ešte väčšej sile. Čo chystá teroristická organizácia Islamský štát (IS) teraz? Jej snaha vytvoriť kalifát sa skončila neslávne. No IS po sebe najmä v Sýrii a Iraku zanechal krvavú stopu, na ktorú sa určite bude usilovať nadviazať.

02.03.2022 06:00
Bakr Bagdádí Foto: ,
Najznámejšieho šéfa IS Bakra Bagdádího zlikvidovali Američania v októbri 2019.
debata (8)

Najprv dobrá správa. Pri operácii amerických síl 3. februára zomrel šéf IS abú Ibráhím Hášimí Kurajší. Sám sa odpálil pri útoku na jeho dom v sýrskom meste Atima v provincii Idlíb. Kurajší mal prezývku Ničiteľ a riadil zabíjanie etnicko-náboženskej komunity jezídov, ktorá žije najmä v severnom Iraku. Podľa organizácie Counter Extremism Project slúžil v armáde diktátora Saddáma Husajna a po americkej invázii v roku 2003 sa pridal k Al-Kajdá a neskôr k IS. Kurajší bol šéfom teroristov od roku 2019, stal sa ním po smrti abú Bakra Bagdádího.

"Hral veľkú úlohu v džihádistickej kampani v snahe zlikvidovať menšinu jezídov, keď ju Islamský štát masakroval, vyháňal z domovov a sexuálne zotročoval,“ povedal pre agentúru AFP o Kurajším expert na Blízky východ Jean-Pierre Filiu z parížskej univerzity Sciences Po.

Teraz tá horšia správa. Tesne pred smrťou Kurajšího IS ukázal, že stále vie pripraviť pomerne veľkú bojovú operáciu. V januári zaútočil na väznicu Gwairan pri severosýrskom meste Hasaka. Kurdským Sýrskym demokratickým silám aj s americkou vojenskou podporou trvalo šesť dní, kým IS odrazili. Na útoku sa podieľali desiatky džihádistov, časť uväznených teroristov sa im podarilo oslobodiť.

Sýria USA Idlib operácia protiteroristická Čítajte viac Američania zabíjali v Sýrii. Padol vodca Islamského štátu i deti a ženy

Vzostup a pád

"IS ukázal, že má kapacity na to, aby dokázal zorganizovať koordinovaný útok. Zdá sa tiež, že organizácia má stále istú podporu medzi miestnym obyvateľstvom. Mnoho sunnitských moslimov malo po páde Saddáma Husajna a po začiatku občianskej vojny v Sýrii pocit, že sú zo spoločnosti vylúčení,“ reagoval pre Pravdu Edwin Bakker, expert na džihádistov z Inštitútu pre bezpečnostné a globálne vzťahy v Haagu.

Dejiny IS v istom zmysle kopírujú históriu posledných dvoch desaťročí Blízkeho východu, do ktorej zásadným spôsobom zasiahli udalosti zvonku. Či to boli teroristické útoky Al-Kajdá na USA 11. septembra 2001, alebo americká invázia do Iraku v roku 2003.

Korene IS siahajú do roku 1999, keď ho založil abú Musab Zarkáví. Džihádista jordánskeho pôvodu v rokoch 1989 až 1998 bojoval v Afganistane. Do krajiny sa vrátil po americkej invázii USA v roku 2001. Neskôr sa Zarkáví presunul do Iraku a už ešte pred vojnou, ktorá sa začala v marci 2003, začal plánovať útoky na americké ciele. Džihádista vytvoril mašinériu násilia, jeho cieľom bolo rozpútať občiansku vojnu v Iraku medzi šiitmi a sunnitmi. Zarkávího metódy boli také brutálne, že ho kritizovala aj samotná Al-Kajdá, ktorej pôvodne prisahal vernosť. Američania ho zabili v roku 2006 a postupne zlikvidovali viacerých lídrov IS, až sa na čelo teroristickej organizácie dostal v roku 2010 Bagdádí.

"Islamský štát je teraz v podobnej situácii, v akej bol pred zhruba pred 10 rokmi. Vtedy sa mu podaril reštart,“ pripomenul pre Pravdu Kacper Rekawek z Centra pre výskum extrémizmu na Univerzite v Osle.

Bagdádi prevzal IS v zdecimovanom stave, ale už v roku 2014 ovládli teroristi Mosul a svoju moc rozšírili na pomerne veľké územie v Iraku a v Sýrii. K IS sa pridávali prívrženci z celého sveta a jeho stúpenci zorganizovali viaceré útoky v Európe aj v USA. Islamský štát sa však postupne podarilo vojensky potlačiť.

Taliban, Amír Chán Muttakí, Afganistan Čítajte viac Expert: Západ by mal podporiť Afgancov, ale nie Taliban

Ničenie múrov

"Keď sa IS pred viac ako dekádou spamätával z prvej porážky, súčasťou jeho taktiky bolo, že útočil na väznice. Rok viedli teroristi kampaň, ktorú nazvali Ničenie múrov. Nechcem tvrdiť, že teraz budú robiť to isté, ale musím povedať, že keď sme boli svedkami útoku na väzenie v Hasake, nebolo to v podaní IS nič nového. Už raz sme Islamský štát posielali na cintorín dejín a zrazu bol v Mosule. Je možné, že má IS plán, že sa pokúsi zviditeľniť v rámci možností, ktoré momentálne má. Uvidíme, čo a či niečo pripraví v najbližších mesiacoch. Ak áno, bude to určitý signál, že skupina sa pokúša akoby o nový začiatok. Či sa jej to podarí, to je otázka za milión eur. IS je však v Iraku a v Sýrii naďalej schopný do svojich radov verbovať miestnych ľudí,“ povedal Rekawek.

"Podarilo sa síce zlikvidovať lídra IS, ale to pravdepodobne len v malej miere bude mať vplyv na to, či teroristi dokážu pripraviť nejaké útoky. Islamský štát je zvyknutý, že je pod tlakom a že je terčom. Napriek tomu dokázal prežiť a dokonca nabrať silu,“ skonštatoval Bakker.

Expert na terorizmus Colin Clarke, ktorý pracuje pre organizáciu Soufan Group, si myslí, že smrť Kurajšího je pre IS nepríjemná rana. "No Islamskému štátu sa podarilo v niektorých oblastiach posilniť. Myslím si, že jeho nový líder sa bude sústreďovať na prebudovanie vonkajších kapacít organizácie,“ vysvetlil pre Pravdu Clarke.

Podľa odborníka je v súvislosti s IS potrebné sledovať vývoj v Afganistane. "Vyzerá to tak, že dianie v tejto krajine je pre Islamský štát veľmi dôležité. Organizácia sa tu usiluje dosiahnuť úspech. Ten by spočíval v tom, že by sa skupine Islamský štát – Chorasán podarilo destabilizovať Afganistan a zahanbiť Taliban. Mohlo by to viesť k tomu, že by sa IS dokázal lepšie uchytiť v regióne južnej Ázie, čo bol dlhodobo jeden z jeho základných cieľov súvisiaci s expanziou do rôznych oblastí a so snahou vytvárať miestne radikálne skupiny,“ objasnil Clarke.

Príslušníci Sýrskych demokratických síl... Foto: SITA/AP, Baderkhan Ahmad
Sýrske demokratické sily Príslušníci Sýrskych demokratických síl podporovaní USA v boji s teroristami z Islamského štátu, ktorí koncom januára prepadli väzenie pri meste Hasaka, aby oslobodili ďalších extrémistov.

Nové útoky na Západe?

Pred súdom vo Francúzsku práve stojí Salah Abdeslam, ktorý je obžalovaný z toho, že sa 13. novembra 2015 podieľal na masakre v Paríži. Komando IS vtedy vo francúzskom hlavnom meste zabilo 130 ľudí a viac ako 400 bolo zranených. Abdeslam v súdnej sieni vyhlásil, že Islamský štát miloval. Bráni sa však s tým, že v osudný novembrový večer v Paríži nikoho nezabil. Bol vraj pripravený na samovražedný útok, ale v poslednej chvíli si to rozmyslel.

Bol by teraz IS schopný pripraviť podobnú akciu? "Prekvapilo by ma, keby sa niečo také stalo. Znamenalo by to, že sme niečo podcenili, že sme si niečo nevšimli. IS dokáže pôsobiť v Iraku a vo všeobecnosti na Blízkom východe. Predpokladám, že sa bude zameriavať na tento región a pripomínať, že sa k nemu pridali viaceré extrémistické skupiny v Afrike,“ reagoval Rekawek.

"No veľký spektakulárny teroristický útok v Európe alebo niekde na Západe by bol pre IS obrovskou vzpruhou takpovediac z propagačného hľadiska,“ varoval Clarke.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Islamský štát #al-Káida #Ajman Zawahrí