Pokračovanie článku: Islamský štát sa pokúša o nový začiatok

Líder Al-Kajdá stále uniká. Je za neho odmena 25 miliónov dolárov

Je nudný a zaspal dobu, veď extrémisti dnes natáčajú TikTok videá, kým on zdĺhavo rozoberá ideologické dišputy. Egypťanovi Ajmánovi Zavahrímu (70) sa však zatiaľ podarilo prežiť takmer všetkých hlavných teroristických lídrov posledných dekád. Al-Kajdá vedie od roku 2011.

Takto pred rokom sa v džihádistických kruhoch šepkalo, že Zavahrí je mŕtvy a prikláňali sa k tomu aj viacerí experti. No medzitým sa objavil na niekoľkých nahrávkach. Jednu teroristi zverejnili vlani v súvislosti s 20. výročím útokov z 11. septembra 2001.

Líder Al-Kajdá Ajmán Zavahrí (vpravo) s Usámom... Foto: AUSAF NEWSPAPER / EPA / Profimedia
Ajmán Zavahrí, Usáma bin Ládin Líder Al-Kajdá Ajmán Zavahrí (vpravo) s Usámom bin Ládinom.

Hlavný ideológ

Okrem Usámu bin Ládina, ktorého americké komando zabilo v roku 2011 v Pakistane, je Zavahrí najznámejšou postavou Al-Kajdá. Do jej náruče priviedol v roku 1998 organizáciu Egyptský islamistický džihád. Na Zavahrího hlavu vypísala americká FBI odmenu 25 miliónov dolárov. Obviňuje ho z podielu na príprave teroristických útokov na veľvyslanectvá USA v Tanzánii a v Keni. Samovražední atentátnici Al-Kajdá a Egyptského islamistického džihádu 7. augusta 1998 odpálili takmer simultánne pri ambasádach Spojených štátov v Dar es Salaame a Nairobi autá naložené výbušninami. Pri útokoch zahynulo 224 ľudí.

Džihádistický svet niekedy Zavahrímu vyčíta, že nie je skutočným bojovníkom. No vyštudovaný lekár je jedným z hlavných ideológov extrémistických islamistických vízií. Je pravdepodobné, že práve on je autorom výzvy Al-Kajdá z roku 1998 o džiháde proti Židom a križiakom.

"Rozhodnutie zabíjať Američanov a ich spojencov, civilných aj vojenských, je individuálnou povinnosťou každého moslima, ktorý to má robiť v každej krajine, v ktorej je to možné,“ píše sa v zvrátenom teroristickom pamflete.

Na Zavahrího sa pozornosť opätovne upriamila po tom, čo sa Američanom podarilo zlikvidovať šéfa Islamského štátu (IS) abú Ibráhíma Hášimího Kurajšího. Nástupca abú Bakra Bagdádího spáchal samovraždu, keď sa 3. februára k jeho domu v sýrskom meste Atima priblížili špeciálne jednotky USA. Zavahrí si tak svojím spôsobom tiež pripísal výhru, lebo Al-Kajdá a IS sú na džihádistickej scéne konkurentmi.

"Teraz je takým malým víťazom, veď ďalší kalif Islamského štátu je mŕtvy. A Zavahrí stále funguje. Pre Al-Kajdá je veľkým bonusom aj to, čo sa deje v Afganistane. Netvrdím, že po nástupe Talibanu tam má veľké tábory, ale môže si oddýchnuť,“ povedal pre Pravdu Kacper Rekawek z Centra pre výskum extrémizmu na Univerzite v Oslo.

Dlhodobo sa špekuluje o tom, kde by mohol Zavahrí byť. Najčastejšie sa v súvislosti so súčasným šéfom Al-Kajdá spomínajú Pakistan a Afganistan.

Kovacs Attila Čítajte viac Religionista Kovács: Hľadanie vonkajšieho nepriateľa v moslimoch je cynické

Údržbár a fixer

Podľa Tricie Baconovej z Americkej univerzity a Elizabeth Grimmovej z Georgetownskej univerzity, ktoré sa zaoberajú typológiou teroristických vodcov, je Zavahrí takpovediac údržbárom siete Al-Kajdá. "Je to líder, ktorý sa drží smeru, ktorý vytýčil zakladateľ organizácie. Od roku 2011 udržiava dedičstvo bin Ládina. No je zaujímavé, že v 90. rokoch, keď Zavahrí viedol Egyptský islamistický džihád, tak bol aj takzvaným fixerom. Teda lídrom, ktorý dokáže zásadným spôsobom zmeniť taktiku skupiny, na čele ktorej stojí,“ pripomenuli Baconová a Grimmová v analýze pre denník Washington Post.

"Al-Kajdá je svojím spôsobom špičková organizácia a zároveň akoby staromódna, patrí viac do analógového sveta, nie do digitálneho. Kým v nej budú pôsobiť ľudia, ktorí si ešte pamätajú 80. roky, nebude sa príliš meniť, hoci tým nechcem povedať, že v nej nie sú žiadne pohyby. A, ako som už spomenul, Al-Kajdá pomohlo, čo sa stalo v Talibane. Zavahrí je v teroristickom biznise už 50 rokov a je otázne, nakoľko s ním treba ešte rátať. Ale keby sa ho Američanom podarilo dostať, bola by to pre nich veľká vec. Mohli by tvrdiť, že ukončili historickú etapu Al-Kajdá,“ vysvetlil Rekawek.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Islamský štát #al-Káida #Ajman Zawahrí