Hoaxy nepatria do diskusie. Kto však určí čo je hoax? Vy!

„Diskutovať by sa malo s každým, aj napriek rôznym názorom. No šírenie hoaxov a nenávisti nie je formou diskusie." Ak by v nej totiž mali bezbrehé miesto, pravdu v takom prípade odhalíme „neskoro alebo vôbec.” A na nej nám našťastie stále záleží viac ako na pocitoch.

13.03.2022 08:00
DemDis: Čo je hoax?

To sú kľúčové konsenzuálne závery z diskusie v rámci projektu DemDis na tému: „Ako skrotiť hoaxy? Diskusiou či represiou?", ktorá sa uskutočnila od 15. do 25. februára. Do diskusie sa zapojilo 91 ľudí z dvoch názorových táborov, ktorí spoločne odovzdali viac ako dvetisíc hlasov.

Prevencia stačiť nemusí

Vzájomný dialóg ukázal jednoznačný konsenzus na tom, že dôležitá je primárne prevencia. Kvalitnejšie vzdelávanie, informačná gramotnosť a používanie zdravého rozumu sú prvým predpokladom na konštruktívnu diskusiu a ochranu spoločnosti pred hoaxmi. Jasná zhoda taktiež panuje na tom, že „treba zdieľať zodpovedne, overovať si informácie, neveriť každej hlúposti a čítať všetko, nielen nadpisy".

Čo však s úmyselnými šíriteľmi hoaxov, ktorí zneužívajú slobodu prejavu? Napriek nezhode na trestnoprávnom postihu väčšina uznáva, že pokým nie je prevencia účinná, môže ísť o akceptovateľný krajný prostriedok ochrany spoločnosti.

Aktívna spoločnosť sa však nemusí spoliehať len na zásahy štátu. Hoaxy môžeme identifikovať aj sami. Jednoznačná zhoda totiž panuje na tom, že by sme mali viac moderovať diskusie na blogoch a webových doménach, ako i na tom, že hoaxy treba nahlasovať.

Okrem toho by médiá „mali viditeľne oddeliť, čo je redakčný obsah a čo sú názory a čo blogy". Z toho možno vyvodiť, že pri hodnotení prejavu by sme mali rozlišovať medzi tým, čo je hodnotový úsudok (názor) a čo skutkové tvrdenie. Názory totiž vyjadrujú len subjektívne preferencie a nie objektívny stav vecí.

Kto určí, čo je hoax? Vy!

Napriek nezhode na limitoch slobody prejavu diskusia identifikovala konsenzus, že hoaxy nemajú mať bezbrehý priestor v spoločenskej diskusii. Jednoducho preto, že úmyselní šíritelia hoaxov nehrajú fér a ich vyvracanie nikdy nemá rovnaký dosah a efekt. Konsenzuálnym riešením tak je efektívnejšia moderácia diskusií, osveta, ako aj aktívnejšia identifikácia podvodných naratívov.

Vzhľadom na prekvapujúce výsledky diskusia o krotení hoaxov pokračuje. Ak hoaxy nemajú mať priestor v diskusii, ďalšou otázkou je, ako ich odhaliť. Predpokladom diskusie je, že napriek nezhode na označení konkrétnych výrokov za hoax sme schopní spolu nájsť definičné znaky, ktoré hoaxy spĺňajú.

Zapojte sa do diskusie (v rámčeku nižšie) a pomôžte spoločnému úsiliu pri vykresľovaní hraníc prípustného v diskusii.

Ak sa vám rámček náhodou nezobrazuje, zapojiť sa môžete aj priamo na DemDis.sk.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #propaganda #hoax #demdis #dezinformácia