Fašizmus nevymrel, skrýva sa. Ako sa teda podľa vás prejavuje?

Kto je fašista? Je každý zákaz zo strany štátu jeho prejavom? A je vhodné dnes používať tieto nálepky? To sú hlavné otázky aktuálnej diskusie na tému: „Vieme, čo je fašizmus?”.

09.07.2022 08:00

Priebežné výsledky

Priebežné výsledky diskusie ukazujú, že medzi zúčastnenými prevláda konsenzus. Na základe hlasovania sa vytvorilo spektrum dvoch skupín, v ktorých je najväčšie delenie pri tom, či je každý zákaz prejavom fašizmu. Rovnako aj to, či fašizmus delí ľudí na dve kategórie podľa príslušnosti k národnosti. Prvá skupina považuje fašizmus za chorobu, naopak, v druhej sa tento názor stretol s nesúhlasom. Delí teda fašizmus ľudí na dve kategórie podľa ich príslušnosti k národu?

Diskusia však napriek tomu väčšinou vykazuje zhodu na tom, že fašizmus je prítomný aj v dnešnej dobe a že „nevymrel po 2. svetovej vojne”. Okrem toho „fašistom nie je len ten, kto sa otvorene k ideológii hlási, no prejavuje sa aj v skrytých podobách. Preto je „potrebné identifikovať ho a zastaviť v zárodkoch”.

Diskutujúci zároveň konsenzuálne identifikovali, že „uprednostnenie verejného záujmu pred záujmami jednotlivca nie je nutne prejavom fašizmu”. Nezhoda sa však vykreslila pri názore, že „štát má právo udeľovať zákazy, ak je ich účel racionálny a legitímny”. Čo si myslíte vy?

Výsledky taktiež ukazujú nezhodu v názore, či by sme mali odlišovať medzi „pravými fašistami – politikmi a obyčajnými ľuďmi, ktorí im naleteli”. Je toto rozdelenie podľa vás správne?

Zapojte sa do aktuálne prebiehajúcej diskusie a prispejte k spoločnému úsiliu o vytvorenie konsenzuálnej interpretácie pojmu fašizmu. Len diskusiou dosiahneme, aby sme spoločne rozumeli, o čom vzájomne konverzujeme.

Diskusiu zastrešuje občianske združenie DEMDIS, ktorého mediálnym partnerom je denník Pravda. Cieľom spolupráce je zapájanie širokej verejnosti do umiernenej diskusie a nachádzanie konsenzu v polarizovanej spoločnosti. Viac informácií o projekte a výsledky predchádzajúcich diskusií nájdete na demdis.sk.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #fašizmus #diskusia #fašisti #demdis