Čo ohrozuje tradičné rodiny: LGBTI komunita či kultúrne vojny?

Akú farbu si oblečiete na pohreb? Akú farbu majú šaty nevesty? A aká je vaša obľúbená farba? Odpoveď na tieto otázky sa môže líšiť v závislosti od krajiny, kultúrneho okruhu či osobnej preferencie každého z nás.

23.07.2022 07:00

V Indii má nevesta červenú farbu a v Japonsku sa nosí biela na pohreb. Preto neprekvapili ani konsenzuálne výsledky diskusie na tému „Je svet čierno-biely alebo dúhový?”. Z diskusie vyplynula zhoda na tom, že „ľudia sú príliš pestrofarební na to, aby sme ich vnímali čierno-bielo,“ rovnako aj na tom, že by sme mali „byť tolerantní ku všetkým farbám“.

Čo sa stane, ak zmeníme zorné pole a slovíčko farba nahradíme identitou? Čo ak slovíčko farba zameníme za tradičné či dúhové rodiny? Prestávame tolerovať pestrofarebnos­ť ľudí?

Predošlá diskusia takisto ukázala, že spoločne vnímame toleranciu ako „rešpektovanie všetkých farieb života, pokým nespôsobujú utrpenie druhým”. Aké formy spôsobov žitia preto podľa vás ohrozujú funkcie rodiny? Sú to páry rovnakého pohlavia? Či skôr narastajúci konflikt v spoločnosti, ktorý spôsobuje, že sa v tejto krajine necítime príjemne a bezpečne?

V posledných rokoch sa v celospoločenskej diskusii objavuje pojem tradičnej rodiny, hodnôt tradičnej rodiny či ohrození rodiny. Čo však tento pojem znamená? Je ňou nukleárna rodina (otec, mama a deti)? Môže mať širší význam? Ohrozujú ju iné modely rodín? Alebo to, čo ohrozuje rodinu, je nedostatok empatie, nenávisť či nedostatok lásky?

Zapojte sa do aktuálnej diskusie a prispejte k spoločnému úsiliu nachádzania konsenzuálnych riešení a porozumenia v pestrofareb­nom svete.

Diskusiu zastrešuje občianske združenie DEMDIS, ktorého mediálnym partnerom je denník Pravda. Cieľom spolupráce je zapájanie širokej verejnosti do umiernenej diskusie a nachádzanie konsenzu v polarizovanej spoločnosti. Viac informácií o projekte a výsledky predchádzajúcich diskusií nájdete na demdis.sk.

Video

VIDEO: S Janou Mičekovou z OZ Dúhový PRIDE, ktorá už šiesty rok pomáha organizovať podujatie Dúhový PRIDE – akciu, ktorá je oslavou inakosti a podporou queer komunity a menšín na Slovensku – sme sa zhovárali nielen o 12. ročníku, ktorý prebieha už v týchto dňoch a vyvrcholí v sobotu 23. júla v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #rodina #pride #homofóbia #tradičná rodina #LGBTI+