Smrť Petra Fetchera ukázala neľudskosť hraničného režimu NDR

Príbehy tých, ktorí sa pokúsili prejsť cez berlínsky múr, sú smutným príkladom krutosti obdobia studenej vojny.

16.08.2022 12:35
Berlínsky múr Foto:
Ruský umelec Dmitrij V. Vrubeľ, ktorý sa preslávil ako autor graffiti bozkávajúceho sa sovietskeho vodcu Leonida Brežneva s najvyšším predstaviteľom socialistického východného Nemecka Erichom Honeckerom na Berlínskom múre, zomrel v nedeľu vo veku 62 rokov.
debata

Vo svete vzbudil pred šesťdesiatimi rokmi výrazné pobúrenie prípad usmrtenia osemnásťročného Petra Fetchera, ktorý sa 17. augusta 1962 pokúsil so svojím kamarátom prejsť do západného Berlína cez priechod Kreuzberg. Tento prípad, ktorý sa stal asi rok po vybudovania múru, rozvíril na celom svete protesty proti neľudskému hraničnému režimu NDR a stal sa do istej miery aj symbolom krutosti komunistického režimu.

Pohraničná stráž na Fetchera a jeho rovnako starého sprievodcu vystrelila zo samopalov údajne 24 dávok v hraničnom sektore blízko časti Kreuzberg, kde sa mladí pokúsili prekročiť dva metre vysoký múr. Fetcher zostal ležať v bezvedomí na území, kam ešte nemal prístup nikto zo západnej strany. Cez opakované výzvy amerických vojakov, ktorí strážili druhú stranu, ho nechali vojaci päťdesiat minút bezmocne ležať. Až potom ho pohraničníci odniesli. Fetcher na mieste vykrvácal.

Vrubeľ, graffiti, Berlínsky múr Čítajte viac Zomrel autor slávnej kresby na Berlínskom múre

Neskôr oficiálne východonemecké úrady informovali, že Fetcher v nemocnici podľahol zraneniam. Jeho kamarátovi sa podarilo v zdraví uniknúť do západnej časti mesta. Tých, ktorí pri berlínskom múre strieľali po utečencoch, začal súdiť nemecký súd v októbri 1991.

Mená Fetcherových vrahov zistil v roku 1995 reportér nemeckej televízie, keď sa zaoberal zväzkami východonemeckej štátnej bezpečnosti (Stasi). Bývalí pohraniční strážnici Rolf Friedrich a Erich Schreiber tak neunikli trestu. V júli 1996 bola proti ním podaná žaloba a v marci nasledujúceho roku ich odsúdili na podmienečnému trestu odňatia slobody na 20 resp. 21 mesiacov. Vyhlásili ich vinnými zo zabitia a pokusu o vraždu. Obaja pohraničníci priznali, že 17 augusta strieľali na Fetchera a jeho spoločníka z 18-metrovej vzdialenosti. Nad činom vyslovili ľútosť a tvrdili, že utečencov nechceli zabiť.

Proces s hlavným vinníkom Erichom Honeckerom, vtedajším tajomníkom ústredného výboru Jednotnej socialistickej strany Nemecka (SED), ktorý v roku 1974 osobne nariadil „nekompromisné používať strelné zbrane proti narušiteľom hraníc“, predčasne ukončili kvôli zlému zdravotnému stavu obžalovaného.

Berlínsky múr, Berlín, Nemecko Čítajte viac Vyše 1 800 životov si vyžiadal hraničný režim NDR, tvrdí štúdia

Berlínsky múr sa začal stavať v noci 22. augusta 1961 a padol 9. novembra 1989. Pri pokusoch o útek za takmer tri desaťročia zahynulo 140 osôb. Prvý, koho pri pokuse o útek do západného Berlína cez múr zastrelili, bol 24-ročný Günter Litfin. Zahynul 24. augusta 1961. Prvou obeťou múru ale bola už 22. augusta 1961 Ida Siekmannová (59), ktorá sa ho pokúsila prekonať skokom cez okno domu, pád z tretieho poschodia ale neprežila.

debata chyba
Viac na túto tému: #studená vojna #Berlínsky múr #Stasi #Erich Honecker