Harryho a Meghan obvinili, že chcú zničiť monarchiu

Producenti sľubovali divákom bombastické odhalenia o kráľovskom dvore. Po odvysielaní sa však verejná mienka pohoršuje nad tými, ktorí z monarchie odišli, a ich výroky sú označované za ohováranie a urážky. Dokument stanice Netflix, v ktorom vystupujú princ Harry a jeho manželka Meghan, vyvolal u drvivej väčšiny Britov pobúrenie.

18.12.2022 06:00
princ Harry, Meghan Markle Foto:
Šťastní manželia, ktorí však robia vrásky členom britskej kráľovskej rodiny. Princ Harry, ktorý má 38 rokov, má za manželku 41-ročnú Meghan. (Majú spolu dve deti: syna, ktorý sa narodil v máji 2019, a dcéru, ktorá prišla na svet v júni 2021.)
debata (8)

Prvý problém viacdielneho dokumentu spočíva v tom, že mu chýba vyváženosť názorov. Vyjadrenia Buckinghamského paláca v ňom totiž nie sú. Tvorcovia uviedli, že sa odmietol podieľať na spolupráci. Naopak, z panovníckeho dvora zaznelo, že od Netflixu nedostal priamu žiadosť. Palác tvrdí, že sa ozval len nejaký sprostredkovateľ s tým, že nebolo možné overiť si dôveryhodnosť.

Mienkotvorné noviny Daily Telegraph mali na prvej strane palcový titulok, že televízna šou Harryho a Meghan znamená priamy úder proti pamiatke zosnulej kráľovnej Alžbety II. Aj bulvárny denník Daily Mail písal o slovnom útoku a princa s jeho manželkou dokonca obvinil zo snahy zničiť britskú monarchiu.

1. FAKT: Princ Harry a vojvodkyňa Meghan sa...
2. FAKT: Princ Harry sa označil za "syna mojej...
+93. FAKT: Princ Harry mal údajne zoznam o tom,...

„Zastavte tento kráľovský cirkus,“ apelovali bulvárne noviny Daily Mirror. Harrymu a Meghan dali za vinu, že rozdúchavajú vojnu medzi členmi kráľovskej rodiny. Zároveň im vyčítali, že to robia v čase, keď obyčajní Briti majú oveľa vážnejší problém, ktorým je výrazné zdražovanie životných nákladov najmä v súvislosti s vysokými cenami energií. Mienkotvorný denník Times zhodnotil dokument ako lacnú telenovelu.

Zlákal ich honorár?

Harry a Meghan v januári 2020 oznámili, že si prestávajú plniť oficiálne povinnosti v rámci kráľovskej rodiny. Ich rozhodnutie iba potvrdilo, že napätie medzi nimi a ostatnými členmi panovníckeho dvora sa zvýšilo a cesty späť zrejme niet. V tom istom roku sa odsťahovali do USA.

Žijú v Kalifornii, kde si kúpili luxusný dom za 15 miliónov amerických dolárov (USD), čo je zhruba rovnaká suma v eurách. Zaplatili zaň 5 miliónov USD, takže splácajú hypotéku vo výške 10 miliónov USD. Na peniazoch im musí záležať aj preto, že musia myslieť na to, aby v budúcnosti hojnosťou zahrnuli svoje dve malé deti.

Princa Harryho a jeho ženu Meghan mohli k verejným filmovým výpovediam priviesť dva hlavné dôvody: vysoký honorár a snaha získať si na svoju stranu verejnosť. Zásadnou otázkou však je, aké publikum vlastne chcú osloviť.
Jindřich Forejt, bývalý šéf odboru protokolu na Pražskom hrade

Po príchode do Spojených štátov podpísali s Netflixom viacročnú zmluvu. Noviny New York Post odhadli, že za niekoľko rokov televíznej spolupráce zarobia až 100 miliónov USD. Iné médiá dokonca tvrdili, že by to mohlo byť dokonca 150 miliónov USD. Ich spolupráca s Netflixom napríklad zahŕňa nakrúcanie programov pre deti.

Vidina veľkých peňazí ich možno zlákala až tak, že sa podujali atakovať pomery v kráľovskej rodine. Nevylučuje to Jindřich Forejt, ktorý bol dvanásť rokov šéf odboru protokolu na Pražskom hrade. „Princa Harryho a jeho ženu Meghan mohli k verejným filmovým výpovediam priviesť dva hlavné dôvody: vysoký honorár a snaha získať si na svoju stranu verejnosť. Zásadnou otázkou však je, aké publikum vlastne chcú osloviť. Podľa štýlu, ktorý si vybrali, sa dá oprávnene pochybovať o tom, že im ide o zvýšenie popularity v Británii,“ napísal v glose pre server iDNES.

harry Čítajte viac Harry v dokumente Netflixu poriadne pritvrdil: Za to, že Meghan potratila, môže....

Po tri diely vo dvoch vysielaniach

Netflix vysielal prvú časť šesťdielneho dokumentu 8. decembra. Diváci vtedy mohli vidieť tri časti a zvyšné ďalšie 15. decembra, čiže tento týždeň vo štvrtok.

V druhej časti Harry tvrdil, že spolu s Meghan si lepšie plnili povinnosti členov kráľovskej rodiny ako ostatní. Dal najavo, že mnohých v nej sklamalo, že si svoju vyvolenú napokon zobral za manželku, lebo po ich svadbe sa k nej nesprávali srdečne. Meghan ho doplnila slovami, že to súviselo s tým, že je žena zmiešanej rasy (jej matka je Afroameričanka), a to im prekážalo.

Čo sa diváci dozvedeli od Harryho a Meghan

  • Harry prvýkrát videl fotografiu Meghan na mobile svojho kamaráta (na jeho účte na sociálnej sieti). Prvé rande mali v New Yorku. Harry trčal v zápche, bál sa, že príde neskoro.
  • Posťažoval sa, že niektorí členovia kráľovskej rodiny nechápali, prečo by Meghan (keď s ňou ešte nebol zosobášený) mala mať ochranku. Tvrdil, že dôvodom bol aj rasový pôvod jeho vyvolenej, s čím súvisel extrémny záujem bulvárnych médií.
  • Meghan sa zdôverila, že ju veľmi nepríjemne prekvapilo, ako sa správajú členovia kráľovskej rodiny v súkromí: nevedia sa uvoľniť ani mimo kamier. Ironicky sa vyjadrila o tom, ako musela dávať najavo svoju zdvorilosť panovníčke Alžbete II., keď sa s ňou zoznámila.
  • Harry poznamenal, že viacero jeho príbuzných neverilo, že ich vzťah vydrží. Povedal tiež, že v kráľovskej rodine sa nevedia poučiť z vlastných chýb a mnohé veci nechápu alebo nechcú pochopiť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #Meghan Markle #britská monarchia