Vyhýbate sa citlivým témam na rodinných stretnutiach?

Príjemné rodinné stretnutie sa vie razom zmeniť na hádku a bojové pole. V spoločnosti to vrie a neraz sa konflikt premietne aj do ostrejších názorových výmen počas spoločných chvíľ v širšom kruhu rodiny. Máte skúsenosti s tým, že pri otvorení kontroverznejšej témy sa pokojná atmosféra zmenila na trápnu hádku? A aké faktory vplývajú na to, že sa z obývačky stane mínové pole?

23.12.2022 07:30

Snažíte sa preto týmto debatám vyhýbať za každú cenu? Alebo sa usilujete diskutovať vo vecnej a ohľaduplnej rovine?

Zapojte sa do diskusie a vytvorme spoločne návod, ako prežiť vianočné sviatky v pokoji a bez hádok.

Vyhýbanie sa riešením?

Vraví sa, že rodinu si nevyberáme. Je preto prirodzené, ak sa na spoločných stretnutiach objavia názorové roztržky na kontroverznejšie témy. Zároveň predpokladáme, že väčšina ľudí sa snaží ťažkým témam vyhýbať, keďže zdravé rodinné vzťahy sú nám azda prednejšie. Čo však v prípade, ak sa nechcene ocitneme v ostrejšej výmene názorov? Ako čeliť vnútornému konfliktu medzi snahou stáť za svojím presvedčením a obavou z hroziacej hádky?

Je v takej situácii lepšie usilovať sa o slušnú diskusiu? Či skôr „stiahneme chvost“ v mene pokoja a nenecháme sa do diskusie vtiahnuť? A čo v prípade, ak si „druhá strana“ pasivitu zamieňa za tichý súhlas a v citlivej téme ešte viac pokračuje?

Ako slušne diskutovať?

Slušnou diskusiou vieme prispieť k vzájomnému obohateniu sa o rôzne skúsenosti. Ako však dosiahnuť, aby sa z nej nevykľul obojstranný monológ či priam otvorená hádka? A do akej miery na to vplýva rodinné postavenie strán, ich miera odbornosti, vnímaný pocit ohrozenia, počet otočených pohárikov či charakterové črty?

Ako pristupujete ku vzniknutým konfliktom? Riešite danú situáciu pasívne, neangažovane alebo sa snažíte stáť za svojím názorom za každú cenu? Dokedy má diskusia zmysel a kedy je lepšie ju v pokoji ukončiť?

Podeľte sa o Vaše skúsenosti!

O projekte

Diskusie zastrešuje občianske združenie DEMDIS, ktorého mediálnym partnerom je denník Pravda. Cieľom spolupráce je zapájanie širokej verejnosti do slušnej diskusie a nachádzanie konsenzu v polarizovanej spoločnosti.

Viac o požívanej metodike a fungovaní softvéru Polis nájdete na tomto linku.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #rodinné stretnutia #hádky v rodine #demdis