Princ sľúbil menej popráv. Odtínajú čoraz viac hláv

Začal síce robiť reformy v absolutistickej monarchii, ale pribudol počet popravených. Korunný princ Mohammed bin Salmán, faktický vládca Saudskej Arábie, urobil nejaké potrebné zmeny v spoločnosti, no za neposlušnosť sa pomstieva hrdelným trestom.

15.02.2023 12:00
Saudská Arábia / Muhammad bin Salmán / Foto: ,
Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán
debata (1)

Kráľom v krajine s obrovskými podzemnými zásobami ropy a plynu je Salmán ibn Abd al-Azíz, ktorý má už 87 rokov, a preto skutočné žezlo patrí jeho 37-ročnému synovi Mohammedovi (známemu pod skratkou MBS).

Keď získal v štáte hlavné slovo, tvrdil, že súdy budú vynášať verdikt smrti len za spáchanie vraždy. Opak je pravdou, pričom pribúda počet popráv za zločiny, ktoré nemajú za následok smrť obete.

V Saudskej Arábii popravujú odsúdených najčastejšie odseknutím hlavy. MBS zariadil, že na popravisko sa dostávajú nielen vrahovia, ale napríklad aj kritici jeho režimu.

Na rastúci počet popráv poukázali dve mimovládne organizácie Európska saudskoarabská organizácia pre ľudské práva a Reprieve (toto slovo znamená v angličtine milosť).

„Trest smrti sa bežne používa na umlčanie disidentov a demonštrantov, a to aj napriek prísľubom korunného princa, že popravy sa použijú iba v prípade vraždy," upozornili v spoločnom vyhlásení.

Symbolický zakrvavený odkaz od princa

Znenie legislatívy umožňuje sudcom veľmi ľahko vyniesť rozsudok smrti nad disidentmi. „Napríklad protiteroristický zákon definuje teroristický trestný čin okrem iného ako každý skutok, ktorý má za cieľ narušiť verejný poriadok, destabilizovať národnú bezpečnosť alebo ohroziť stabilitu štátu či národnú jednotu. Nedefinuje však žiadny z týchto pojmov," citovala stanica Deutsche Welle právnika Ramziho Kaissa z ľudskoprávnej organizácie MENA, ktorá sídli vo Švajčiarsku.

Obdobie od roku 2015, čiže odkedy MBS reálne riadi Saudskú Arábiu, je s výnimkou dvoch rokov najhoršie v moderných dejinách krajiny, čo sa týka počtu popráv.

„Popri tlaku na rozsiahlu modernizáciu spoločnosti je cena za zmenu vysoká, s tvrdým úderom proti politickým oponentom korunného princa s nulovou toleranciou nesúhlasu," napísal denník Guardian.

V marci minulého roku vykonali dokonca až 81 popráv za jeden deň. Zjavne to bol symbolický zakrvavený odkaz MBS každému, kto by si trúfol nesúhlasiť s jeho politikou.

Trest smrti sa bežne používa na umlčanie disidentov a demonštrantov, a to aj napriek prísľubom korunného princa, že popravy sa použijú iba v prípade vraždy.
Európska saudskoarabská organizácia pre ľudské práva a Reprieve dve mimovládne organizácie
princ Harry, Meghan Markle Čítajte viac Harryho a Meghan obvinili, že chcú zničiť monarchiu

Nastane zmena pre športové podujatia?

V širšom regióne, v ktorom sa nachádza Saudská Arábia, sa vykonáva viac popráv ročne zrejme len v Iráne. Obhajcovia ľudských práv nevylučujú, že v absolutistickej monarchii sa aspoň niečo zmení k lepšiemu, ale určite nie na základe vlastnej dobrej vôle MBS.

O čo ide? Saudská Arábia sa chystá hostiť významné športové podujatia, takže môže rátať s tým, že nepochybne bude čeliť tlaku zo zahraničia, aby zmiernila svoj postoj k používaniu najťažšieho trestu.

V roku 2027 sa stane dejiskom ázijského šampionátu vo futbale. Od dva roky neskôr bude hostiť Ázijské zimné hry (plánuje postaviť v púšti kryté futuristické športové stredisko v prepočte za viac ako 500 miliárd eur!).

A chce byť spoluorganizátor asi najsledovanejšieho športového sviatku na celej zemeguli: Saudská Arábia túži v roku 2030 usporiadať MS vo futbale spolu s Gréckom a s Egyptom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Princ Mohammed