Život na východe Ukrajiny: Smrť môže vletieť aj cez okno

ČTK | 04.02.2015 12:30
Ukrajina, Doneck, Dobaľcevo, civili, armáda,... Foto: ,
Obyvatelia Debaľceve opúšťajú svoje mesto.
Medzinárodná mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) vo svojej správe o situácii na východe Ukrajiny upozornila na hrôzy krviprelievania, aké prežívajú miestni civilisti, vystavení nepredvídateľnému ostreľovaniu z oboch znepriatelených táborov.

Separatisti aj ukrajinské vládne sily odpaľujú neriadené rakety, delostrelecké granáty a mínometné strely do obytných štvrtí, čo „predstavuje porušenie medzinárodného humanitárneho práva a možno aj vojnové zločiny“, uviedol riaditeľ európskych programov AI John Dalhuisen.

Ukrajinský vojak kráča popri evakuovanom dome v...
Dobaľcevská žena.
+3Dobrovoľníci strážia ministerstvo obrany v Kyjeve.

„Výskum AI v teréne priniesol hrozné dôkazy o civilistoch zabitých v posledných dňoch oboma stranami krvavého konfliktu v Donecku a Debaľceve,“ hovorí sa v správe. Dôkazy zhromaždili aktivisti bezprostredne po ostreľovaní, opierajú sa aj o rozhovory s očitými svedkami a zranenými obeťami v nemocniciach.

Spomínané incidenty sa týkajú napríklad zasiahnutia ľudí čakajúcich v rade na humanitárnu pomoc v hlavnej povstaleckej bašte Donecku, alebo neriadeného ostreľovania domov a ulíc mesta Debaľceve, ktoré kontrolujú vládne sily. Len od štvrtka bolo na východe Ukrajiny zabitých viac ako 25 civilistov.

Streli pršali na čakajúcich pred potravinami

V piatok 30. januára v Donecku výbuch zabil šesť ľudí čakajúcich na humanitárnu pomoc; päť zomrelo na mieste, šiesty podľahol zraneniam v nemocnici. Mnoho ďalších bolo zranených. Podľa svedkov nepredchádzalo výbuchu žiadne varovanie. Pred distribučným miestom čakalo na potraviny okolo dvesto ľudí. Výbuch pripravil niektoré obete o časti tiel; ich kusy viseli na pouličnej lampe vzdialenej 15 metrov.

Obyvatelia Debaľceve opúšťajú mesto. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Ukrajina, Doneck, Dobaľcevo, civili, armáda, vojaci, streľba, granát, strely, míny, zranenia, mŕtvy Obyvatelia Debaľceve opúšťajú mesto.

Výskumník AI navštívil miesto nešťastia a hovoril s dvoma ťažko ranenými. Osemdesiatdvaročná vdova Valentina Cygankovová utrpela zásah črepinou do chrbta a pravej ruky. Má veľmi malú penziu a práve si urobila prestávku vo svojej práci zametačky, aby si vyzdvihla potraviny.

Štyridsaťdvaročný Sergej Majdan stratil veľa krvi po tom, čo ho črepina zasiahla do tváre, vyrazila polovicu zubov a zranila ľavú ruku. „Našťastie som vystúpil z radu, inak by som bol mŕtvy,“ povedal.

Pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) odhadli, že pravdepodobne vybuchol náboj odpálený z húfnice kalibru 122 milimetrov, a to z pozícií ukrajinských vládnych síl.

Ohnivá guľa preletela oknom…

Pri inom incidente prišli ďalší dvaja ľudia o život 29. januára na trhovisku v Donecku. Vážne zranený Sergej Fiodorov (38) uviedol, že zazneli dve explózie: „Po prvom výbuchu, ktorý nastal na ulici kúsok odo mňa, som počul ľudí kričať, že sú zranení. Bežal som im na pomoc, keď ma zasiahol druhý výbuch. Zvalil som sa na zem a cítil som, že krvácam.“ Fiodorov bol zranený do tváre, ľavej ruky a nohy.

Zástupca AI hovoril tiež s dvoma ženami vo veku 64 a 77 rokov, ktoré utrpeli ťažké zranenia pri zásahu ich príbytkov 30. januára. „Ohnivá guľa preletela oknom a roztrieštila mi ruku,“ povedala staršia žena.

Jediná úniková cesta je pod paľbou

Tisíce ľudí uviazli v meste Debaľceve, dôležitom železničnom uzle, premenenom ukrajinskými silami na pevnosť, ktoré je pod neustávajúcou paľbou proruských separatistov, snažiacich sa mesto dobyť.

Obyvatelia mesta Debaľceve opúšťajú mesto. Foto: Reuters, STRINGER
Ukrajina, Doneck, Dobaľcevo, civili, armáda, vojaci, streľba, granát, strely, míny, zranenia, mŕtvy Obyvatelia mesta Debaľceve opúšťajú mesto.

Počet obyvateľov sa z 25-tisíc zmenšil na asi 7-tisíc a ukrajinské sily tvrdia, že od 28. januára evakuovali ďalších viac než 2-tisíc ľudí. Jediná cesta z mesta je však nepretržite ostreľovaná, a tak je nebezpečné pokúšať sa o útek.

Podľa náčelníka miestnej polície bolo 31. januára zabitých 12 civilistov pri raketovom útoku a 1. februára ďalších sedem utrpelo smrteľné zranenia v delostrelec­kej paľbe.

Boje civilov nešetria

„Je šokujúce, ako chýba základná snaha ochrániť civilistov. Obe strany musia ihneď prestať s bombardovaním obývaných miest. Medzinárodné spoločenstvo by malo zvýšiť tlak, aby tak urobili,“ apeloval predstaviteľ Amnesty International Dalhuisen.

Podľa odhadov OSN si konflikt od apríla vyžiadal viac ako 5 100 obetí. Kyjev tvrdí, že len počas januára v povstaleckej paľbe zahynulo 112 civilistov, zatiaľ čo podľa separatistov vraj ukrajinské sily zabili 242 civilistov.