Nožnicami sa prestrihal až ku kaderníckemu oscarovi

Štefan Rimaj, Pravda | 07.05.2016 07:00
Igor Sedlák, Lujza Straková Foto:
Igor Sedlák pri vlasovej úprave Miss Slovenska 2015 Lujzy Strakovej.
Denník Pravda pripravuje seriál Úspešní Slováci. Prinášame príbeh o ľuďoch, ktorí sú vo svojej oblasti výnimoční. Aj keď nemusí ísť o mimoriadne známe osobnosti. Aktuálny príbeh je o mladom kaderníkovi Igorovi Sedlákovi (31) z Prešova, ktorý s prácou s nožnicami prerazil napriek tomu, že je vyučený elektrotechnik.

Vďaka šikovnosti svojich rúk i fantázii pri tvorbe účesov dosiahol Igor Sedlák nedávno obrovský úspech. Získal dve sošky, tzv. kaderníckych oscarov v najprestížnejšej spoločnej súťaži kaderníkov zo Slovenska a Česka. Niekto o úspechu iba sníva, iný sa k úspechu vydá plnou parou vpred. Určite do druhej kategórie patrí tridsaťjedenročný kaderník z Prešova, ktorý pre dosiahnutie svojho cieľa urobil všetko, čo sa urobiť dalo. Už ako dieťa sníval o podnikaní, hoci ešte netušil, v akej oblasti by to bolo. Svetlo na konci tunela uvidel v Londýne, kde si po skončení školy išiel zarobiť peniaze. Tým svetlom boli kadernícke salóny. Ich fungovanie a práca v nich ho oslovili natoľko, že si povedal, že práve toto je práca jeho snov a jeho podnikateľským chlebíkom budú hrebeň a nožnice.

Od kondenzátorov k nožniciam

Kadernícky salón na Floriánovej ulici, ktorá je v blízkosti centra v Prešove, nemožno prehliadnuť. Výkladu ako dekorácia dominujú veľké nožnice, vnútri víta hostí príjemný recepčný. Do salóna sa vchádza priamo z chodníka, presne tak, ako si jeho majiteľ Igor Sedlák kedysi vysníval. Kým on a kolektív mladých kaderníkov naokolo sa venujú strihaniu a tvorbe najrôznejších účesov, jeho manželka Silvia Sedláková (28) zabezpečuje všetky papierovačky, marketing a manažérsku prácu. K vybudovaniu tejto Igorovej oázy jeho snov a predstáv však viedla neľahká a niekedy aj tŕnistá cesta.

Slávnostný galavečer Czech and Slovak... Foto: ARCHÍV I. SEDLÁKA
Czech and Slovak Hairdressing Award, Igor Sedlák Slávnostný galavečer Czech and Slovak Hairdressing Award v Prahe.

Keď Igor Sedlák skončil základnú školu, ešte o práci s nožnicami ani nechyroval. Stredné vzdelanie získaval ako elektromechanik, no toto zjavne nebol smer, ktorý ho mal živiť. „Po skončení školy, to som bol niekde medzi devätnástym a dvadsiatym rokom života, som sa vybral do Londýna. Na skusy, no najmä zarobiť nejaké peniaze. Povedal som si, že tam budem tri-štyri mesiace, možno viac. Pracoval som v hotelierstve. Bol to práve Londýn, kde mi padli do oka kadernícke salóny a práca v nich. Páčilo sa mi to, tak som si povedal, že svoje peniaze investujem po návrate domov do vlastného kaderníckeho salóna,“ spomína na svoje začiatky.

V Anglicku sa zdržal asi rok a pol, potom sa vrátil domov a išiel si za svojím snom. Ako nevyučený kaderník to však nemal jednoduché. Urobiť si najskôr musel rekvalifikačný kadernícky kurz. Až keď mal v rukách certifikát, mohol začať rozvíjať niť podnikania. Prvý kadernícky salón si otvoril na Hlavnej ulici v Prešove. „Pracoval som tam s mojou sestrou, ktorá je vyučená krajčírka. Zo začiatku som strihával mužov, trvalo mi to trochu dlhšie, lebo som pracoval precízne. S mojou prácou však boli spokojní, tak som postupne začal strihať aj ženy,“ pokračuje Sedlák. Jeho ambíciou nebolo len niekoho ostrihať či učesať a zarobiť peniaze, ale byť v tejto profesii stále lepší a lepší. Preto sa neprestajne vzdelával, chodil na školenia, kde získaval ostrohy od skúsenejších kaderníkov. To už bol spolu so svojou manželkou Silviou, ktorá bola stále väčšou a väčšou oporou v jeho živote. Jeho kredit rástol a rozrastala sa aj klientela.

Manželia Sedlákovci vo svojom salóne. Foto: ARCHÍV I. SEDLÁKA
Sedlákovci Manželia Sedlákovci vo svojom salóne.

Nový salón, nové vízie

Po čase spolufungovania so sestrou obaja zistili, že ich ambície sa líšia, tak sa rozišli. „Každý z nás išiel svojou cestou. Ja som si otvoril kaderníctvo na ulici, kde sídlime teraz. Bolo presne cez cestu oproti nášmu terajšiemu salónu. Snažil som sa robiť svoju robotu čo najlepšie aj profesionálne rásť. Zároveň som nechcel, aby som skončil ako kaderník niekde v malom kaderníctve v podkroví. Mojou ambíciou bolo mať vlastný salón na rušnej ulici, z chodníka ktorej sa vojde priamo doň. Tento sen som si splnil pred tromi rokmi,“ hovorí o posune v živote Sedlák.

Vtedy už jeho meno malo v Prešove a nielen v Prešove cveng a začali sa objavovať ponuky česania modeliek pred rôznymi súťažami a spoločenskými akciami. Práce pribúdalo a Igor si povedal, že je čas opäť sa posunúť vpred. Po presťahovaní sa do nového kaderníckeho salóna zamestnal mladých nádejných kaderníkov a s pomocou manželky buduje meno svojej podnikateľskej značky. Svoje skúsenosti odovzdáva ešte mladším ľuďom, ako je on a stále nezabúda na vlastný progres. Študuje odbornú literatúru, chodí na školenia, stáže, aby repertoár jeho zručností bol čo najširší. V tomto roku by rád absolvoval stáže v Londýne či v Madride, kde pracuje svetová kadernícka špička. A pritom stále strihá a češe. „Denne strávim pri tejto práci desať až dvanásť hodín a musím povedať, že ma to nesmierne baví,“ priznáva.

Mária Karabinošová a Igor Sedlák s kaderníckymi... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Mária Karabinošová, Igor Sedlák Mária Karabinošová a Igor Sedlák s kaderníckymi oceneniami.

Ziskom oscara prekročil ďalšiu métu

Igor Sedlák je nielen šikovný a zručný kaderník, ale aj súťaživý typ. Dobre vie, že ak sa chce kvalitou posúvať vpred, musí sa konfrontovať s konkurenciou. Aj preto sa pred dvoma rokmi prvýkrát prihlásil do súťaže Czech and Slovak Hairdressing Award, ktorá je najprestížnejšou a najrešpektovanejšou súťažou kaderníkov na Slovensku a v Česku. Koná sa každé dva roky, v roku 2014 to už bol jej 13. ročník. Žiadne z ocenení vtedy ešte Igor nezískal, ale úspechom pre neho bolo už to, že bol medzi nominovanými.

Z účesovej tvorby Igora Sedláka. Foto: Branislav Šimončík
účes, Igor Sedlák Z účesovej tvorby Igora Sedláka.

V spomínanej súťaži to funguje tak, že po vyhlásení sa do nej zapája množstvo kaderníkov z oboch krajín bývalého Československa. S prihláškou posielajú kolekciu účesov, teda výsledky svojej práce, ktorú vyhodnocuje medzinárodná porota zložená z kaderníkov, vizážistov, štylistov či novinárov z odborných časopisov. Súťaží sa v dvanástich kategóriách, do každej vyberie porota päticu najlepších z prihlásených. Aby bola súťaž čo najspravodlivejšia, porota nevie, o kom práve rozhoduje. Ku každej kolekcii je pripojený len kód, nie meno autora. „Už dostať sa do nominácie a na samotný galavečer je veľmi ťažké a možno to považovať za veľký úspech. Veď konkurencia v tejto oblasti je obrovská. A to najmä v Česku a obzvlášť v Prahe, kde sú možnosti diametrálne odlišné od našich,“ zdôrazňuje Sedlák.

Z účesovej tvorby Igora Sedláka. Foto: Branislav Šimončík
účes, Igor Sedlák Z účesovej tvorby Igora Sedláka.

Vychováva nádejných mladých kaderníkov

Na galavečere spred dvoch rokov sedel medzi najlepšími a už vtedy vedel, že o dva roky sa vráti. A stalo sa. Igor sa prihlásil do súťaže aj tento rok a až v šiestich kategóriách, čo bolo najviac spomedzi všetkých zúčastnených, bol v nominovanej päťke na kaderníckeho oscara. Okrem toho bol v nominácii aj na hlavnú cenu, ktorou je ocenenie Kaderník roka. Napokon si z Prahy, kde sa galavečer konal, odniesol dve sošky. V kategórii Dámsky komerčný účes a v kategórii Cena tlače. Jeho úspech, ale aj úspech salóna v Prešove, ktorý vybudoval, podčiarkol aj zisk tretej oscarovej sošky. Tú získala jeho mladá zamestnankyňa Mária Karabinošová v kategórii Objav roka v Česku a na Slovensku. Výsledok súťaže je výnimočný nielen pre Igorov salón, ale aj pre celé Slovensko. A mohol mať ešte väčší cveng. Igorovi Sedlákovi chýbal len povestný vlások, aby získal aj najhlavnejšiu cenu večera, teda ocenenie Kaderník roka. Tú si napokon domov odniesla kaderníčka Misha Čadková z Prahy.

Z účesovej tvorby Igora Sedláka. Foto: Branislav Šimončík
Igor Sedlák, účes, vlasy Z účesovej tvorby Igora Sedláka.

Igora podľa jeho vlastných slov úspech ešte viac povzbudil a motivoval k ďalšej práci a k túžbe po vzdelávaní. Latku kvality si posunul ešte o stupienok vyššie a verí, že raz – možno už o dva roky – si z Prahy prinesie aj vysnívaný titul Kaderník roka v Česku a na Slovensku. A svoje schopnosti chce s ostatnými konfrontovať aj v iných medzinárodných súťažiach. V pláne má tiež rozširovanie svojho salóna a výchovu ďalších skvelých mladých kaderníkov, ktorých si do svojho salóna precízne vyberá. Zmenu smeru, ktorú si zvolil, keď odbočil od kondenzátorov k hrebeňu a nožniciam, nikdy neoľutoval, hoci ho to stálo veľa obety. Stratil súkromie, nemá kamarátov. Zato má skvelú robotu a po boku manželku, ktorá je jeho oporou v práci aj v súkromí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ