Paradoxy histórie: Geniálny šachista Alechin prepadol z matematiky

Ladislav Švihran | 28.08.2016 10:00
Alexandr Alechin Foto:
Alexandr Alechin v apríli 1920 vyhral prvé šachové majstrovstvá Sovietskeho zväzu, o rok sa vysťahoval do Francúzska a stal sa šachovým profesionálom.
Na šachy treba mať hlavičku. Teda nie na také obyčajné, keď si kamarát s kamarátom občas zasadnú k partii, ale na také turnajové. A čo ešte na medzinárodné a víťazné! Mnohé turnajové vyhral na mnohých domácich i svetových kolbištiach Alexandr Alechin, a to spočiatku vo farbách cárskeho Ruska, potom sovietskeho Ruska, na dlhé roky Francúzska.

Šachu ho priúčala mamička. Mal vtedy sedem rokov. Najprv hrával so starším bratom, potom na školských turnajoch, potom na moskovských, potom na medzinárodných. V roku 1914 sa zaskvel na medzinárodnom turnaji v Petrohrade. V elite skončil na tretej priečke. Prvým piatim udelil cár Mikuláš II. titul veľmajstra.

Ďalšie osudy veľmajstra Alechina boli pohnuté. Prvá svetová vojna ho zastihla na súťaži v Mannheime. Tam ho ako občana znepriatelenej krajiny internovali. Šachy museli ísť bokom. Zohral iba niekoľko menších zápasov a niekoľko simultánok. Po návrate do Ruska zorganizoval niekoľko zápasov, z ktorých výťažok venoval na liečenie ranených vojakov.

Keď sa moci chopili boľševici, uväznili ho a keďže ako vyštudovaný právnik bol príslušníkom vykorisťovateľskej triedy, chystali sa popraviť ho. Zachránil ho ktosi, kto ho poznal ako známeho šachistu. Potom využili jeho rečové znalosti – ovládal nemčinu, angličtinu, francúzštinu – najmä ako prekladateľa v Kominterne.

V apríli 1920 vyhral prvé šachové majstrovstvá Sovietskeho zväzu, o rok sa vysťahoval do Francúzska a stal sa šachovým profesionálom. Pochodil celý svet. Zúčastnil sa súťaží v New Yorku, Haagu, Budapešti, Londýne. Berne, bol v Karlových Varoch, Drážďanoch i v Piešťanoch…

Od roku 1927 bol na dlhé roky majstrom sveta. Keď sa pred niekoľkými rokmi pýtali šachových odborníkov, koho pokladajú za najväčšieho šachistu všetkým čias, najviac hlasov získal – a to suverénne – Alechin.

To teda bola hlavička! Alechin v jednej triede na strednej škole prepadol z matematiky. A keď končil na vysokej škole, zo 46 absolventov sa umiestnil na 17. mieste. Príbeh, ktorý sa vysmieva logike.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ