J nie je krstné meno, rozhodol súd

ČTK | 04.04.2017 16:12
dieťa, detská kozmetika, pleť Foto:
Ilustračné foto.
Švajčiarski rodičia môžu svojim deťom dať krstné meno v podstate podľa svojho želania. J ale krstné meno nie je.

S odvolaním sa na „najlepší záujem dieťaťa“ o tom rozhodol švajčiarsky súd, ktorý tak potvrdil predchádzajúce rozhodnutie matričného úradu v Zürichu. Informoval o tom server 20minuten.

Jedinou podmienkou je, aby „zjavne neporušovalo záujmy dieťaťa“. Podľa súdu bola snaha rodičov dať svojej dcére ako štvrté z krstných mien písmeno J v rozpore práve s týmto ustanovením v zákone. Súd odmietol argument rodičov, ktorí chceli neobvyklým menom uctiť oboch praprarodičov svojho dieťaťa – Jozefa a Johanne. Podľa súdu mohli zvoliť uznávané meno Jo a vyhnúť sa tak problémom.

Sudca neuznal ani ďalšie tvrdenie, podľa ktorého chcel pár meno svojej dcéry vyslovovať ako „džej“. V nemčine sa totiž J vyslovuje ako „jot“, čo by viedlo podľa súdu k častým zmätkom. Ľudia by navyše mali tendenciu dávať za J bodku, hoci by nešlo o skratku, uvádza rozsudok, ktorý želanie rodičov označuje za „nezmyselné“. „Celkovo sa voľba mena v podobe jediného písmena zdá byť hračkou rodičov dieťaťa, ktorá nie je hodná ochrany,“ uviedol súd.

V minulosti švajčiarske súdy s odkazom na rovnaké ustanovenie v zákone odmietli napríklad mená Wiesengrund (v preklade Lúka) či Djonatan, ktoré je fonetickým prepisom anglického mena Jonathan.