Etiketa: Slávnostné podujatia a dress code

Zora Handzová, Pravda | 29.08.2017 06:00
Aj tí, čo nevyhľadávajú plesy a bankety, sa možno nevyhnú účasti na nejakom slávnostnom podujatí. A veľkým spoločenským prehreškom je prísť oblečený inak, ako sa patrí.

Prešľapom proti etikete je, ak je niekto oblečený o stupeň horšie ako ostatní, ale aj ak je oblečený o stupeň „lepšie“ – lebo tým akoby dával ostatným najavo, že je niekto viac. Pán v smokingu sa medzi pánmi v obleku vyníma rovnako ako dáma vo veľkej večernej toalete na garden party. Skrátka, etiketa vyžaduje byť oblečený presne akurát na danú príležitosť.

Základnou pomôckou pri výbere oblečenia je čas, kedy sa podujatie koná. Pred 19. hodinou bývajú tzv. denné podujatia a po 19. hodine večerné. Podľa tohto pravidla sa môžu orientovať páni aj dámy.

Páni to majú s oblečením celkovo o niečo jednoduchšie, ale tiež môžu urobiť spoločenský „prešľap“ hoci nevhodnou farbou svojho obleku. Pri podujatiach organizovaných cez deň si páni oblečú tzv. denný alebo tiež vychádzkový oblek. Pod týmto pojmom sa skrýva oblek svetlejšej farby. Aj toto pravidlo má však výnimku: kto je pozvaný na mimoriadne významnú udalosť cez deň – napríklad na prijatie u prezidenta republiky, mal by váhu takejto udalosti vyjadriť aj svojím slávnostnejším oblečením a vziať si oblek tmavý. Na večer nosia páni do spoločnosti len tmavé obleky, prípadne ešte slávnostnejší smoking alebo frak.

Dámy nosia na deň väčšinou krátke šaty alebo kostým. Krátke však neznamená mini! Večer to môžu byť buď krátke večerné, alebo dlhé večerné šaty. Na spoločenské podujatia by dáma nemala prísť bez pančúch a už vôbec nie na ples, aj keď jej šaty zakrývajú celé nohy. Ani páni by si nemali uľahčovať život tým, že si v letných dňoch oblečú k obleku košeľu s krátkym rukávom – k obleku vždy patrí košeľa s dlhým rukávom. Viazanku môžu nechať doma, ak idú na garden party, kde je oblečenie menej formálne, ale predsa si vyžaduje sako. Garden party nie je grilovačka v záhrade, ale oficiálna spoločenská udalosť, len menej formálna.

zväčšiť Dress code. Foto: TRIO Publishing
etiketa, dress code Dress code.

Ako sa kam obliecť

Často je na pozvánke priamo uvedené odporúčané oblečenie – dress code. Väčšinou sa uvádza len odporúčané oblečenie pre pána, dámske sa odvodzuje od neho.

Ak je dress code „white tie“, znamená to, že páni majú mať frak a dámy veľkú večernú toaletu. Ak je dress code „black tie“, páni smoking a dámy dlhé alebo krátke večerné šaty. Označenie „dark suit“ alebo aj „formal dress“ znamená tmavý oblek pre pánov a krátke večerné šaty alebo kostým pre dámy.

Ak je na pozvánke uvedené „casual“ alebo „informal“, znamená to neformálne oblečenie. „Smart casual“ znamená neformálne oblečenie doplnené niečím pútavým, napríklad šatkou či zvláštnym golierom na košeli, vtedy sa môžu obliecť aj svetlé topánky, rifle či minisukňa.

zväčšiť Dress code. Foto: TRIO Publishing
etiketa, dress code Dress code.

Ak na pozvánke odporúčané oblečenie nie je, dá sa riadiť podľa typu podujatia. Recepcia si vyžaduje oblek podľa dennej doby (vychádzkový – denný alebo tmavý – večerný). Dámy si na recepciu oblečú krátke šaty alebo kostým.

Garden party je menej formálne ako recepcia, oblek treba, ale bez viazanky. Dámy si dajú ľahké letné šaty a topánky na nízkych podpätkoch, aby sa nezabárali do trávnika.

Na kokteil tiež stačí svetlý denný oblek a pestrejšie šaty. A na čaj o piatej sa dá obliecť neformálne. Vernisáž si žiada moderné neformálne, ale niečím zaujímavé a výnimočné oblečenie.

Naopak, banket je už veľmi formálny, páni nosia smoking alebo čierny oblek, dámy krátke večerné šaty alebo kostým. Ešte formálnejšie oblečenie sa žiada na ples – pre pánov frak, smoking alebo aspoň čierny oblek, ale dámy musia mať tzv. veľkú večernú toaletu. Povinné sú pančušky a rukavice, k šatám na ramienka patria dlhé rukavičky, inak stačia krátke.

Úplne ľubovoľné oblečenie podľa svojho gusta patrí na párty.

Oblečenie podľa typu podujatia. Foto: TRIO Publishing
etiketa, oblečenie podľa typu podujatia Oblečenie podľa typu podujatia.

Presnosť je výsada kráľov

Na oficiálne podujatia, ale ani na súkromnú návštevu priateľov sa nemá meškať. Nie je to slušné voči hostiteľom a pri návšteve kultúrnych podujatí neskorý príchod jednoznačne vyrušuje ostatných návštevníkov.

Napríklad na banket možno meškať nanajvýš 5 – 10 minút a na recepciu 10 – 15 minút. Na súkromnú návštevu nikdy nie je vhodné prísť skôr, ale ani meškať dlhšie ako 10 minút.

Pripravené v spolupráci s vydavateľstvom TRIO Publishing podľa knihy Anton Bódis, Barbara Štubňová: Nie som barbar – Etiketa pre každého.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ