Je lepšie chovať mačku či psa?

ČTK | 11.01.2018 07:00
pes, mačka, chov Foto:
Kto chová mačku, nemá pochybnosti, že sú lepšie ako psi.
Ak mačka spadne z veľkej výšky (napríklad z desiateho poschodia), často sa zachráni, na rozdiel od psa, ktorý neprežije ani pád zo štvrtého poschodia. Píše o tom denník Corriere della Sera.

Kto chová mačku, nemá žiadne pochybnosti: tieto šelmičky sú lepšie ako ich priatelia-nepriatelia psi. Prvým dôvodom, prečo to títo ľudia tvrdia je to, že ak je mačka vystavená voľnému pádu, má schopnosť sa vo vzduchu tak obrátiť, aby dopadla na brucho a hruď a minimalizovala tak riziko zranenia.

A to nie je všetko: ak mačka spadne z veľkej výšky (napríklad z desiateho poschodia), často sa zachráni, na rozdiel od psa, ktorý neprežije ani pád zo štvrtého poschodia. Píše o tom denník Corriere della Sera.

Mačka lepšie loví. Všetci poznáme loveckých psov, ale málokto vie, že v skutočnosti sú vynikajúcimi lovcami mačky, pretože lepšie vidia na kratšiu vzdialenosť a vedia sa lepšie sústrediť. Niektorí vedci sú dokonca presvedčení, že sa schopnosť loviť u domácich mačiek rovná schopnosti veľkých šeliem.

V porovnaní so psami majú mačky tiež lepší čuch a sluch a vidia škálu farieb, a to aj počas zlého osvetlenia. Mačky denne spia 12 až 16 hodín, ale v spánku dokážu čuchom a sluchom sledovať, čo sa okolo nich deje.

Mačky žijú dlhšie. Kto túži po domácom zvierati, s ktorým by prežil čo najviac rokov, urobí lepšie, keď si radšej kúpi mačku ako psa. Mačky priemerne žijú trinásť až štrnásť rokov, zatiaľ čo psi sa dožívajú priemerne11 rokov.

Starostlivosť o domáce zviera môže byť náročná. Kto teda miluje zvieratá, ale musí šetriť, urobí lepšie, keď sa rozhodne pre mačku. Starostlivosť o mačku je lacnejšia ako o psa. Mačky tiež menej páchnu ako psi.

Potvrdzuje to výskum, ktorý ukázal, že majitelia mačiek zvyčajne nedokážu rozlíšiť odor vlastnej mačky od pachu inej. Naopak, majitelia psov sú schopní identifikovať svoje zviera podľa čuchu.

Mačku nemusíte „venčiť“. Prechádzka so psom nezaberie toľko času a prospieva zdraviu zvieraťa aj človeka. To však v prípade, že pes nie je príliš zvedavý, lenivý alebo pomalý, pretože potom sa prechádzka môže pretiahnuť na dlhší čas. Naopak, mačka nepotrebuje „venčiť“ a obstará si dosť fyzickej aktivity doma. Navyše je doma spokojná.

Mačky sú lepšie vychované a pokojnejšie. Kto chová psa, dobre vie, že mať hostí je niekedy problematické: pes môže celý čas štekať alebo skáče na každého. Mačky to nerobia.

Keď niekto príde, väčšinou sa ukážu až vtedy, keď sa uistia, že prichádzajúci nie je votrelec. A kto hľadá zviera, ktoré by neobťažovalo susedov, mal by si rozhodne zaobstarať mačku.

Mačky sú rodení herci napriek tomu, že je mnoho filmov, kde sú protagonistami psi. Ako vyhlásila turecká režisérka Ceyda Torunová, ktorá istanbulským mačkám venovala dokumentárny film, pred kamerou sa mačky pohybujú s prekvapujúcou prirodzenosťou, vyzerajú, ako by chápali, že sú filmované.

Na rozdiel od toho, čo si myslia majitelia psov, nedáva im veda za pravdu, pokiaľ ide o údajnú intelektuálnu prevahu psov nad mačkami. Aj keď mačacie schopnosti je oveľa ťažšie skúmať, prvé výsledky sú sľubné: japonskí vedci zistili, že si mačky viedli rovnako dobre ako psi v sérii pamäťových testov.

Navyše mačky majú tú časť mozgu, ktorá je zodpovedná za spracovávanie informácií, oveľa zložitejšiu ako psi a majú tam dvojnásobok neurónov.

Hovorí sa, že mačky nemilujú svojich pánov tak ako psi, ale štúdia Oregonskej štátnej univerzity ukázala, že mačky dávajú interakcii s ľuďmi prednosť pred jedlom. Zrejme hlavným dôvodom, prečo sú mačky najrozšírenejšími domácimi zvieratami na svete, je to, že sa o seba postarajú, nepotrebujú výcvik, samy sa umývajú a môžu byť ponechané bez obáv doma aj dlhší čas.

Mačací svet však zostáva záhadný, je ťažké ho pochopiť, a pravdepodobne aj preto sú ľudia mačkami takí fascinovaní.