Zero waste kozmetika Martiny Horváthovej

Jana Kollárová, Pravda | 25.06.2018 15:00
Martina Horváthová, zero waste Foto:
Martine Horváthovej trvá dva mesiace, kým zaplní kôš v kúpeľni.
Na začiatku boli dve sestry. Jedna chemička, druhá grafická dizajnérka. Dali hlavy a ruky dokopy a pred piatimi rokmi začali vyrábať domácu kozmetiku - v ponuke majú napríklad levanduľové šampóny, kondicionéry, tuhé mydlá, telové maslá či balzamy na pery.

Nápad sa zrodil pred piatimi rokmi. "Pred Vianocami Katka vyrobila ako darček zopár balzamov na pery. Nebolo to bohviečo, a tak ma vyzvala: Ty si chemička, prečo nevyrobíš niečo lepšie?

Dovtedy mi nič také nenapadlo," spomína mladšia zo sestier Martina na začiatky, keď sa pustila do štúdia a zostavovania receptu. O pár dní bolo prvé, malinové mydlo v tvare srdca na svete. Prvý úspech absolventku strednej školy chemickej naštartoval a ona sa začala čoraz viac zaujímať o výrobu a vlastnosti prírodných látok, ktoré sa používajú v kozmetike.

„Čím viac som študovala, tým v mojej hlave pribúdali recepty na nové produkty.“ Paradoxne, krátko pred ukončením vysokoškolského štúdia laboratórnych vyšetrovacích metód v zdravotníctve Martinu zo školy vylúčili. „Asi to tak malo byť. Ak by ma nevylúčili, naša kozmetika by pravdepodobne nevznikla.“

Katarína, ktorá študovala animovanú tvorbu a grafiku na strednej škole a neskôr marketingovú komunikáciu na vysokej škole, sa starala o vizuálnu stránku produktov. Dnes už v spoločnosti nie je, Martina spolupracuje s priateľom Markom, marketing a grafiku zverili do rúk iným odborníkom.

Alfou a omegou je kvalitné, prírodné zloženie produktov. "Snažíme sa byť ekologické. Pri výrobe odpad triedime a niektoré obaly posielame dodávateľovi na opätovné naplnenie. Ekológii učíme aj zákazníkov. Napríklad tým, že obaly z produktov môžu vrátiť tam, kde ich kúpili, alebo zaslať priamo k nám, a my ich znovu použijeme. Naše výrobky balíme do papierových kompostovateľných obalov.

V ponuke máme aj ručne šité odličovacie tampóny, ktoré sú skvelou voľbou pre zero domácnosť. Oprať sa dajú indickými mydlovými orechmi. Používajú sa ako prací prostriedok v Indii a Nepále už odpradávna. Vďaka vysokému obsahu saponínov vytvoria pri kontakte s vodou mydlovú penu. Sú šetrné k prírodnému prostrediu a tiež kompostovateľné," vysvetľuje Martina, vyznávačka zero waste životného štýlu.

Mydlá z prírodnej kozmetiky, ktorú Martina sama... Foto: 2SIS.SK
mydlá, prírodná kozmetika, zero waste Mydlá z prírodnej kozmetiky, ktorú Martina sama vyrába.

"Začala som triedením odpadu. Potom som sa zbavila zbytočného oblečenia. Išla som na blšák, niečo som darovala do detských domovov a iné odovzdala na recykláciu. Zrazu mám v skrini oveľa viac miesta! Na nákupy chodím len s vlastnými taškami. Snažím sa kupovať originálne a hand made oblečenie európskeho pôvodu. Viac si ho vážim, pretože sa stotožňujem s úsilím výrobcu.

A v neposlednom rade som zaviedla zero waste aj v osobnej hygiene. Trvá mi dva mesiace, kým ako-tak zaplním kôš v kúpeľni. Ako je to možné? Skúsila som menštruačný kalíšok, a už ho nemienim vymeniť za vložky a tampóny. Vyrobila som si odličovací tampón z froté. Teraz má môj kôš ,zredukovanú stravu‘ len na ušné tyčinky. Ale aj tu má smolu, pretože sú celé vyrobené z papiera," dodáva Martina, ktorá bola jednou z prednášajúcich na prvej Zero waste konferencii na Slovensku. „Hovorila som o ekologických a zdravotných dosahoch pri používaní konvenčnej kozmetiky plnej syntetiky.“

Tipy do kúpeľne

  • Používajte odličovací tampón z látky, ktorý sa dá prať.
  • Vyskúšajte recyklovateľnú kefku z bambusového dreva.
  • Používajte holiace strojčeky s vymeniteľnými žiletkami.
  • Vyrobte si vlastné kozmetické a čistiace prípravky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ